Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapůjčení vozidla po dopravní nehodě

Od: garnett* odpovědí: 6 změna:

Zdravím všechny,

stala se mi ve firmě taková nepříjemná věc, narazila do mne žena, nechali jsme auto opravit z jejího povinného ručení (krycím dopisem). Nicméně zapůjčili jsme si auto z půjčovny. Auto bylo dáno do servisu 22.9:2014 v ten den i zapůjčeno auto, opravené vozidlo bylo 30.9.2014 Nicméně dokud nedojde krycí dopis z pojišťovny, nemůže nám servis vydat opravené auto, ten přišel až 6.10.2014 kdy nám vozidlo bylo po opravě vydáno, ten den bylo i vráceno auto půjčovně.

Dostali jsme fakturu z autopůjčovny na zapůjčení auto od 22-6.10. nicméně pojišťovna zaplatila půjčovné pouze do 30.9.2014. Máme nárok na doplacení do toho 6.10., kdy vlastně trvalo do této doby vystavit pojišťovně krycí dopis?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

uoe
hodnocení

0x

Nárok nemáte. Krycí dopis se u velkých pojišťoven a velkých servisů vyřizuje cca 1-2 dny. Servisu jste měli uhradit zálohu na krycí dopis a vyzvednout si auto/vrátit půjčené. Servis po obdržení krycího dopisu by vám uhrazenou jistinu vrátil a následně inkasoval cenu opravy od pojišťovny.

Domluvte si se servisem slevu na půjčovném.

garnett*
hodnocení

To by přeci postrádal smysl krycí dopis ne? Řešení přes krycí dopis znamená to, že pojišťovna vyplatí plnění přímo servisu dle jeho faktury. Tak proč já měl dávat do servisu nějakou zálohu, to je přeci blbost. To jim to rovnou můžu zaplatit celé a čekat měsíc, než mi pojišťovna vyplatí plnění, čemuž jsem se chtěl vyhnout abych to z pojišťovny dostával měsíc.

Problém je v tom, že té pojišťovně to netrvalo jak Vy píšete 1-2 dny, ale 7 dnů, což není můj problém, ale té dané pojišťovny. Tak si myslím, že by mi měla pojišťovna také proplatit zapůjčení do data doručení krycího dopisu.

jmlc*

Stěžujte si pojišťovně - nejlépe na pobočce s písemnou žádosti a nechat potvrdit převzetí. Problém jste nezavinil a jak píšete, krycí dopis v daném případě mohl nepřijít kvůli její chybě.

Dále je otázkou, zda :

1) byl servis smluvní s danou pojišťovnou

2) bylo zapůjčení vozu adekvátní (člověk se má chovat dle zákona ekonomicky)

3) byl problém přijetí krycího dopisu na straně servisu

Požádejte o prodloužení lhůty pro úhradu půjčovného - jelikož byste pak mohl mít problémy i s půjčovnou a penále...

doplněno 03.11.14 19:59:

Ještě bych přidal maličkost - pokud servis nebyl smluvní či autorizovaný, krátí pojišťovna půjčovné z důvodu zbytečného prodlužování servisu.

Tj. pokud dáte do autorizovaného-smluvního, může být půjčovné 2 týdny, protože "smluvní", ale kamarád servisák to udělá za 3 dny (práce, lakování) + 1-2 dny na dodání ND, tj. uhradí jen 5 dnů a ještě vám připíší nějaký hezký §..

Můžete se soudit, lepší je dohoda po opakovaných stížnostech...

garnett*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji za Vaší reakci, samozřejmě bylo auto v autorizovaném smluvním servise dané pojišťovny. Ano bylo vozidlo zapůjčené adekvátně, jelikož ho využívám služebně a potřebuji ho každý den k vykonávání práce. V krycím dopise bylo datum v Praze dne 6.10.2014 kdy byl i emailově doručen do servisu. V ten den nám servis vydal opravené auto. Dokud neměl krycí dopis, nemohl nám ho vydat.

Ano mám teď problém s půjčovnou vozidla, která po me žádá uhradit půjčovné do 6.10.2014 a už mne vyzívají k úhradě.

miroslavvurm

Dobrý den, mám stejný problém, pojišťovna poškozenému nezaplatila 4 dny za půjčené vozidlo. Servis čekal na krycí list. Poškozený teď chce vymáhat tuto částku po mě. Má na to nějaký nárok? Jak se mám bránit. Děkuji za odpověď.

Poškozený se musí obrátit na Vaší pojištovnu, páč jste pojištěn ze zákona.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]