Nejste přihlášen/a.
Zdravím, kolegyně z práce má menší problém. Někde ji teče chladící kapalina (cca 30km na nádržku). Auto do servisu nemůže dát, protože musí jej hodit do autorizovaného servisu (je v zahraničí). Chci se zeptat, zda se dá s tímto dojet cca 150km při průběžném dolívání destilky? Samozřejmě s přihlédnutím na teplotu motoru. Má se vracet někdy k večeru, takže teplota okolí bude docela nízká. Díky za informaci.
Je tu riziko že se únik náhle zvětší a než to zjistí tak pojede bez vody = zničí motor. Pokud si ověří že tohle nehrozí tak se dá jet, ale jinak bych s tím nikam daleko nejel. Dolívání samotné problém není, destilka nevadí (to by muselo mrznout - velký mráz, aby byl malý průtok přes chladič a zamrzalo to v chladiči)
Proč by to musela dávat do autorizovaného servisu? (Ztráta záruky atd. jsou jen kecy).
Osobně to považuji za riziko, v každém případě doporučuji kontrolovat olej, zda nezačíná emulgovat, v tom případě při zhoršení mazacích vlastností náplně hrozí i poškození motoru. Bylo by dobré zjistit odkud uniká, pokud vodní pumpou, chladičem či topením, dá se s velkou opatrnosti dojet. Může ale také pod těsněním hlavy a to je již riskantní. Voda ve válci narušuje olejový film a to motoru nedělá také dobře. Jinak pro takové nouzové dolívání lít destilku je zbytečné, obyčejná voda je na provoz krátkodobý provoz naproprosti neškodná a po opravě se vypustí a dá opet správná náplň nemrznoucí směs a teprve ta destilka.
doplněno 31.10.14 14:02:Já sám bych to asi risknul, ovšem jen za předpokladu, že je olej v pořádku ev. napřibývá. Pochopitelně s velkou opatrnosti a kontrolami a pořádnou zásobou vody v kanistrech. Jak někdo píše, může se i postupně zhoršovat.
Ostatně, nedávno jsem byl v podobné situaci, u Passata mi také začala ubývat voda a ještě k tomu za chladna rosit okno tak, že ani ventilace nepomáhala. Nakonec byla vada ve vodní pumpě, něco jsem ale z nutnosti i s dolíváním najezdil.
30km na expanzku docela jde,ALE! kontrola jak píše Moto!jinak najít místo úniku a pkd jde tak co nejvíce zkusit izolačkou,izolepu atd zamezit úniku,za předpokladu,že vše ostatní je OK!
Opravdu bacha na to,mně na ibize tekla pumpa nejprve jen kapala a doléval jsem cca 1Xza 14 dnů a nakonec při poslední jízdě cca4km doochodu dolít 2l a naz5 už 3l! takže opravdu na to pozor!Naštěstí nenbyla pod rozvody jak je běžné,takže oprava (výměna VP) byla brnkačka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.