Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod a povinné ručení auta

Od: pet* odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

prosím o radu. Mám pojistku na auto ( ve smlouvě jsem uvedena jako majitel i vlastník auta) ale auto jsem vrátila původnímu majiteli kvůli závadám, smlouvu o pov. ručení můžu zrušit pouze s doložením kupní smlouvy, kterou nemám. Vzniklo to asi takto - Přítel zaplatil auto známému a u známé z pojištovny podepsal pojistku za mne, auto je stále přepsané v TP na pův. majitele, ale pojistka je na mě, s autem už jezdí nový provozovatel ( třetí osoba). Přítel tvrdí, že se udělá jakási "odhláška" abych následně mohla zrušit pojistku. Můžete mi vysvětlit, jak to funguje, nemám ponětí. Děkuji za rady.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarda2*
hodnocení

0x

Pokud to jeste neni 2 mesice od uzavreni pojistky, lze ji okamzite vypovedet bez udani duvodu. Jinak to muze byt obtiznejsi, ale zkusil bych se dohodnout se zastupcem pojistovny - auto nevlastnite ani neprovozujete, neni zadny duvod, abyste platila pojistku. Nevim jakym pravem pojistovny brani vypovezeni pojisteni, IMHO to nema logiku.

pet*
hodnocení

děkuji za odpověd

pet*
hodnocení

ale bohužel, pojistka už 2 měsíční lhůtu přesáhla, tak nevím, jak to dopadne. Třetí osoba si již zřídila pojistku a zítra se uskuteční i přepis auta na třetí osobu, takže to bude vcajku, ale pokud nemám kupní smlouvu, tak nevím, zda mi pojistku zruší u pojištovny.

jarda2*

Tak v tom pripade by mela stacit kopie TP s nove zaregistrovanym majitelem a IMHO to pujde zcela hladce.

pet*
hodnocení

Zkusím to, děkuju Vám ještě jednou za odpověd.

nespokojenyurednik
hodnocení

0x

nedejte na kecy pracovníků a pracovnic pojišťoven, pojistku můžete zrušit okamžitě z důvodu, že auto nemáte a neužíváte, předpokládám že ten kdo jezdí má vlastní pojistku, trvejte na okamžitém zrušení a neodcházejte z pobočky, dokud Vám nebude vyhověno...žádný zákon neumožňuje pojišťovnám požadovat po Vás jakýkoliv zápis v technickém průkazu a už vůbec ne v případě, že ho již enmáte, včetně auta...musí jim stačit Vaše oznámení nebo prohlášení...auto nemáte a není důvod setrvávat nadále s pojišťovnou v nějakém smluvním vztahu...ale zelenou kartu budete muset vrátit, předpokládám že máte obě, originál i duplikát...pokud má jeden díl Vaší karty ten, kdo jezdí s autem, máte problém, pojišťovna je může chtít přerdložit . vrátit...ale můžete nahlásit jeich ztrátu...atd...

pet*
hodnocení

děkuju za vaši odpověd, je také možnost, že sepíšu smlouvu s pův. majitelem auta pouze o provozování a následném vrácení kvůli závadám, kdyby mi stále dělali problémy v pojištovně?

doplněno 25.05.09 10:04:

zelenou kartu mám, obě části

nespokojenyurednik

optimální by bylo dostavit se do pojišťvny s velkým TP, kde bude uvedena - zapsáno v kolonce "vozidlo převedeno - odhlášeno na" jméno nového vlastníka,Vrátíte obě zelené karty a pojistku zrušíte.Můžete jim ukázat i smlouvu, nebo jen kopii velkého Tp s odhláškou je to na Vás.Dle mého názoru stačí vrátit zelené karty. Z důvodu neplacení pojistky Vám pojišoťvna smlouvu časem stejně zruší, ale nevylučuji, že Vás pak bude pro změnu obtěžovat ČKP.

machine*

Vy jste vrátila vozidlo bez sepsání smlouvy? Jak chcete prokázat že nemáte právní vztah k vozidlu?.. Povinné ručení je jen součást hory problemu, která vás muže zastihnout.. Určitě bych napsal dohodu o odstoupení od kupní smlouvy a na základě toho by vám měla pojištovna ručení zrušit. Pokud se tak nestalo, tak ani puvodní majitel nemá doklad, že vám vrátil peníze a vozidlo neodcizil. Jestli i tak vám dal peníze tak také celkem zariskoval, Vy sice lživě, ale mužete nahlásit vozidlo jako kradené, přičemž policie zjistí, že vozidlo si zpět ukradl minulý majitel a bude to slovo proti slovu. Pokud na tento risk přistoupil, tak pokud si to uvědomí, tak vám výjde vstříc a klidně napíše s vámi kupní smlouvu že to vozidlo tehdy odkoupil zpět.. Což je nejjednodušší pro všechny.. sláva klidu ..

hodnocení

0x

pet, jste tady ještě?

pet*
hodnocení

dobrý den, jsem online,pet

Jak to dopadlo?

pet*
hodnocení

Dobrý den pane Milane,

zatím nijak,

jelikož původní majitel ležel v nemocnici, dnes by se snad měl ozvat a odhlásit auto, už si ho koupila 3.osoba.

Stále ještě nevím, jak to vše mám provést, a pokud s ním sepíšu smlouvu o provozování a následném vrácení vozu - zda to budu muset přiznat v dan. přiznání, vím, že auto nemůžete prodat dříve jak za rok, jelikož platíte dan z příjmu. Auto jsem sice od něj nakonec nekoupila, ale pojistku jsem měla a chvíli s ním jezdila než šlo do opravy.

Jste ochotný mi poradit?

ano jsem ochoten, pokud budu vše vědět. Zde je to dosti pomalé, a ze zkušenosti vím, že musíte doplňovat informace. Zkuste si mě nalézt on line po 16:30 hodině.

pet*
hodnocení

dobrý den, jsem tu,pet

Já taky, takže ICQ 55180641, skype: milancukrar

takže mě kontaktujte

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]