Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupil jsem si v červenci auto škoda citigo (nove) a vzhledem k tomu, že je to moje první auto měl bych na Vás zkušené řidiče dotazy.
Vzhledem k tomu, že se blíží zima, narazil jsem na informaci, že bych měl mít v motoru zimní chladící kapalinu. Jak poznám, že tu kapalinu co mám aktuálně je použitelná i v zimě? Nebo se dnes do aut lije chladící kapalina která je univerzální?
S tím, že se ochladilo jsem začal bojovat se zamlžováním oken ze vnitř auta. Je to docela opruz, když člověk příjde do auta a chce jet a nemůže pač přes okno není nic vidět Jak s tímto problémem bojujete vy? Byl jsem o víkendu v kauflandu a narazil jsem tam na nějaký čistič skel, který by měl zamezovat mlžení skel. Je to možné?
Ad1.z výroby je tam nízkotuhnoucí kapalina (Jen některé se jmenují FRIDEX!což je ale jedno) Pkd chcet mít jistotu,tak si kupte hustoměr na nemrznoucí směsi a změřte si to (je cca kolem 100kč?asi tak nějak) nebo stříkačkou vytáhněte vzorek,dejte do skleničky ,třeba od dětské výživy,a s teploměrem do mrazáku a ihned zjistíte ! (Mně mražák dává kolem -20° a nemrzka na cca15°C nezmrzla na kost!) Jinak doporučená výměna chl.kapalin je 3 nebo 5 let dle druhu a výrobce!
Ad2.osobně se snažím důkladně vyvětrat po dojezdu nechat pár minut otevřeny všechny dveře včetně pátých (třetích!) a před dojezdem vypnout topení!,potom mít přepnuto klapku na větrání na vnější přísun vzduch ne na vnitřní okruh!
koupil jsem utěrku (modrou ) ale její účinnost nebyla až tak velká jak hlásají! Jinak v nedávných dobách (cca5let zpět) se prodával Clin na mytí oken a zrcadel s proti zamlžovacím účinkem který opravdu fungoval,ale již těch pět roků jsem jej v obchodec neviděl.Jinak prodávají různé přípravky pod názven Flash Off a pod. na vnější povrch (tzv tekuté stěrače) a fungovalo to mi zevnitř-nemlžilo se tak okno a příp namrznutí zevnitř šlo lépe dolů!Njlepší je když můžete trvale ponecht pootevřené okénko.
Jo a ještě doplním,na zimu dávám na kobereček noviny,vysají vodu z obuvi,která by jinak skončila na koberečku a průběžně obměnuji.Také snižuje vlhkost vevnitř auta!
První otázka - určitě tam z výroby je už fridex. Pro jistotu změřit hustoměrem, nebo opatrně líznout - bude sladká.
S tím mlžením je to dost často problém, není v autě někde vlhko? Pomáhá pustit klimatizaci...
Nemrznoucí chladicí kapalina je v motoru trvale a měla by být z výroby. Pro jistotu můžete změřit hustoměrem (servis)
Mlžení skel: 1. ofuky nastavit na sklo 2. topení aby topilo, 3. pomůže pustit klimatizaci. Pokud to nepomůže, tak pořídit jiné auto. (Celkově - já bych si nepořizoval Citigo ale Pandu)
Jen doplním, že do ostřikovačů je na čase koupit zimní a starou směs odsát nebo vyšplíchat. Odsátí je jednoduché (přepadem). Stačí dát tenkou hadičku až na dno nádobky a druhý konec dát co nejníž až k zemi. nasát pusou a až se to v horním oblouku přehoupne, tak kapalina už teče sama a dá se sebrat do nádobky.
doplněno 28.10.14 21:38:Novou kapalinu (zimní) nastříkat ostřikovačem i do hadiček a trysek do předního a zadního okna poř i ostřikovač světel neopomenout.
Děkuji všem za jejich názor Ono asi opravdu stačí mít otevřenou klapku, aby do auta sel vzduch z venku
Predtim jsem mel totiz klapku prepnutou na vnitrni cirkulaci a v patek kdyz jsem jel delsi trasu se okna docela brutalne opojila
Pomohlo az otevreni klapky, mam se hold co ucit.
Cim impreknujete na zimu tesnici gumy dveri?
Dotaz zmátl - s vnitřní cirkulací se auto mlží i v létě...
Těsnicí gumy mažu silikonovým olejem nebo glycerínem.
Asd-je jen tak,mimo soutěž,pryž se může mazat,konzervovat čímkoliv,čím se může mazat ,konzervovat kůže,ale glycerín nebo silikonoil je nejlepší,dobrý je prý jelení lůj!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.