Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vznikl kamion

Od: junkers* odpovědí: 9 změna:

Zdravím,

hledal jsem původ slova kamión, a všude píšou, že je to velký nákladní vůz, což je mi jasné už od dětství, ale neví někdo z čeho to slovo "kamion" vzniklo?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hujer123*
hodnocení

4x

ve španělštině znamená camino - silnice

camión - nákladní vůz

camionero - vozka, kočí, později řidič náklaďáku

A možná úplný prvopočátek v mnoha jazycích, latinou počínaje camel, camelus - velbloud

108510861080z1072
hodnocení

1x

ze starofrancouzskeho chamion - tri-kolesova kara

junkers*

Hujer, dík a bod.

naihonn*

Tady být správná odpověď, i když nevím, jestli musel ten vozík či kára mít tři kola, já se jen dočetl, že šlo o vozík s lehkými koly, ale o počtu se tam nic nepsalo.

mainsy*
hodnocení

0x
Nic víc jsem nenašla...Kamion nebo kamión (z angličtiny často truck) je v odborné terminologii jízdní souprava nákladního automobilu s celkovou hmotností nad 12 tun s návěsem nebo přívěsem.[zdroj?]
junkers*
hodnocení

Správně, ale proč se taková jízdní souprava jmenuje kamion, a nikoliv třeba pantoflion?

hmm
více náklaďáků za sebou se stejnými nápisy - jako v reklamě na tlustého vousáče - 20 aut za sebou ... na hranicích říká jeden "jedu do Česka", druhý "jedu do Česka", třetí "jedu do Česka" ... a to už pohraničáře nebaví a ptá se ...Kam jede on? Kam i on? ...

paw*
hodnocení

0x
Zkuste se mkrnout na nemecky der Camion. Myslim, ze puvid bude stejny jako knedlik.
josnow*

Slovo camion podle všeho pochází spíš z francouštiny než z němčiny. Z jakého základu ale vzniklo, by mohl dovodit někdo tohoto jazyka dostatečně znalý.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]