Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Polopřevod 2015

Od: cage* odpovědí: 17 změna:

dobrý den,

potřebuji objasnit polopřevod 2015

když koupím vůz s doklady v depozitu-vůz nejezdí po silnici a nemá povinné ručení a v TP budu v polopřevodu,na DI na sebe vůz nepřihlásím - 800kč+eko daň.

znamená to,že doklady 1.1.2015 od vozu zaniknou a mě zůstane vůz např. na náhr.díly - nechci jej eko likvidovat.

děkuji za odpověď

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

Ne, tak to určitě není, páč dneska v senátě schválili odsunutí platnosti novely o jeden rok. Teď jen podpis prezidenta. Během roku 2015, přesněji do půlky roku, musí mdcr připravit spoustu prováděcích vyhlášek, jedna bude i jak se bude v tomto případě postupovat. Určitě to nebude tak, že Vám vozidlo zůstane a bude administrativně vyřazeno z evidence. I když by se to hodně lidem hodilo.

jordy22

Auta, která budou k 1. 1. 2015 v "polopřevodu" (původní vlastník se odhlásil a nový nenahlásil):
do 30. 6. 2015 je nutné přihlásit vlastníka a doložit, že auto je technicky způsobilé k provozu, prošlo evidenční kontrolou a je pojištěné. Jinak bude vůz vyřazen z registru, tedy považován za zaniklý a už jej nepůjde nikdy přihlásit. Pokud s ním bude někdo jezdit, hrozí mu pokuta v řádu desetitisíců a sebrání řidičského průkazu na půl roku.

Jak moc jste si jist?

Jist jsem si byl, když jsem četl, že ten odsun platnosti schváli. Jenže odsunuli jen část novely, přesněji značky na přání. Pak věřte zpravodajcům.

Nicméně ještě nejsou definitivně schváleny prováděcí předpisy, jak se bude v konkrétních případech. Pak ještě školení úředníků, jak přesně postupovat, když přijdete a...bude vůz vyřazen z registru... a vy to budete chtít zapsat do techničáku a auto Vám bude stát doma. Páč to pak bude obcházení ekologické likvidace.

Alespoň takové info mám od Ing. Josefa Pokorného z mdcr.cz, které jsem již zde několikrát umísťoval.

Joordy, děkuji.

vera*

No a teď mi teda povězte. Když mám na sebe odhlášeno auto. Když do 30.6.2015 nebude přihlášeno, automaticky tedy zanikne? A co potom s povinným ručením, které platím? Stačí ho k datu 30.6. zrušit? Já mám obavy, aby při fungování naší správy, mi po roce nedošel flastr od ČKP... Díky za info !

Věro s tímto musíte počkat až se vše bude vědět-můžou třeba vyřadit,ale Vy pak budete dodatečně doložit ekolikvidaci,nebo taky ne,každopádně pkd zanikne,byťpapírově,tak lze ihned zrušit PR.Je otázka zda-li takový vůz provozujete,protože pokud se neprovozuje-nemusí být PR!

vera*

S autem se nejezdí. Je naprosto nepojízdné, ale jednou jsem dostala pokutu, že auto nemá povinné ručení, takže od té doby jej raději platím ( cca 6 let zpět )..Tak uvidíme, jak to bude.

vero, platíte za něco co není třeba?

Na přesné postupy si musíme počkat, až se najdou prováděcí předpisy.

Škoda že zde není již nespokojený úředník, (nu).

03.12.14 07:33
hodnocení

0x

ďáble, nesmíte všemu věřit.

Někdo vymyslí nepřesný titulek a všechny noviny ho opapouškují.

Tímto se registr určitě nevyčistí od vozidel, která fyzicky neexistují. Jak chtějí dostat z registru vozidlo mého otce, které je více jak 15 let rozřezané na šrot..

To je jen zajímavý titulek.

viz:

vera*

Zdravím Vás pánové, po nějakém čase se ozývám v již nových platných zákonech. Chci se zeptat, jestli někdo k mému případu nemáte nějaké řešení? Dnes jsem ještě četla ohledně ČKP, že pokud u auta nebude 14 dní zaplacené povinné ručení, automaticky ho vyřazují z registru. Je to tak i u polopřevodu, v mém případě? Že pojištění nezaplatím a auto zanikne? Samozřejmě chápu, že pojištění musím u pojišťovny písemně zrušit. Já jsem z toho jelen. Nebo to mám ještě vydržet do toho 30.6., kdy pak auto automaticky vyřadí a já jen zruším pojištění? Díky Vám za názory a přeji pěkný den.

doplněno 28.01.15 08:55:

Případně pokud v mém případě není auto provozováno - stojí několik let na špalkách, co mám udělat pro to, aby se nemuselo platit PR? Jen upřesňuji, že auto je na mě odhlášeno. Již několik let a nemá ani technickou, nejezdí. Pouze se platí PR ( kvůli té pokutě, jak jsem již psala ). Děkuji Vám za radu .-)

Věro,

Vám z moci úřední bude vozidlo zrušeno.

Zrušit pojištění můžete hned, pokud se dohodnete s pojištovnou. Jak zrušit pojištění? Dohodou, ale na to asi nepřistoupí, změnou vlastníka, že vozidlo prodáte třeba synovi. Udělejte smlouvu, že vozidlo prodáte synovi, dceři, s tím dojděte na pojištovnu a pojistku zrušte.

doplněno 29.01.15 07:01:

Věro, když se ozvete on lin,e sdělím Vám podrobný postup i radu jak se bránit v pojištovně.

Chcete přeci jen co nejdříve ukončit pojištění, je to tak?

asd1

Jen doplnim - stát na špalkách musí mimo veřejně přístupné prostory, tj. na soukromém oploceném pozemku atd. Pokud je na špalkách třeba na parkovišti tak je provozované a pojištění platit musíte.

Kupní smlouva může být i ústní - pojišťovně oznámíte změnu vlastníka a musí ukončit podle zákona. Zkouší to neukončit, např. že chtějí vitět přepis v techničáku atd., ale na to nemají nárok. Ani na písemnou kupní smlouvu.

vera*

To vozidlo stojí na špalkách za plotem u rodinného domu. Tudíž když si s někým sepíšu smlouvu, že mu / jí auto prodávám, tak s touto smlouvou na pojišťovně uspěju, že mi pojistku zruší? A auto furt může zůstat na mě odhlášené? A co ten člověk, co to bude mít ode mě ¨koupené¨, ten už nebude muset platit PR? Případně tedy podle nového, když zruším pojistku, tak auto by mělo po 14 dnech zaniknout a nikdo by neměl nic řešit ( snad ).. Omlouvám se za mé dotazy, ale v tomto se opravdu neorientuji...

Záleží jaký máte s tím autem-vrakem zámysl!Pokud chcet vyřadit (zánik)jak fyzicky tak papírově-nechte ekologicky zrušit a s protokolem na sebe dohlásíte za 800kč a v tom samém kroku vyřadíte.Nebo pkd si chcet auto ponechat a přesto zrušit,nechte tak jak je,jen normálně zrušte ,jak písnul p.Milan, PR. Nebo jej chcete zachovat i s doklady,tak udělejte Evidenční ko /lze na odtahovce/dohlaste na sebe (800kč + +-200kč evidenční + 0-10 000kč eko) a v tom samém kroku uložte RZ do depozitu a na základě uložení do depozitu zrušte PR.

buss
hodnocení

0x

Od letošního roku polopřevod jako takový už neexistuje, je lhůta 10 dnů. Zda nedodržení budou sankcionovat ...?
Opět je ideální k přepisu vozidla se dostavit oba a je to vyřešeno. Kupní smlouva není požadována. Buď jsou tedy u přepisu oba, nebo je plná moc kupce a prodejce na něj nechá zaregistrovat (nebo PM na třetí osobu), kupec pak už nemusí na vlastní úřad, pokud nepožaduje změnu RZ. Tím se registr vyčistí. Budou čistit i depozito, tedy dočasně vyřazená vozidla. ORV se odebírá, někde to tolerovali (třeba tady ještě v prosinci, nyní už ne), nyní je jen možno oznámit ztrátu, za poplatek. Ale je na odvaze kupujícího, že bez ORV pojede (auto prodáno ve čtvrtek, kupující odjel bez TP, ORV, přepsáno v pondělí. Ve lhůtě 10 dní je možno vozidlo přeprodat na dalšího kupce. Současný stav vadí nejvíce bazarům.
Vřele bych doporučoval se obrátit na svůj úřad, jen tam se to řeší, včetně zániku vozdla. Načtěte si novelizovanou 56tku.

bussi, sice píšete pravdu, ale tazatelce to vůbec nepomůže:

Opět je ideální k přepisu vozidla se dostavit oba a je to vyřešeno. Kupní smlouva není požadována. Buď jsou tedy u přepisu oba, nebo je plná moc kupce a prodejce na něj nechá zaregistrovat (nebo PM na třetí osobu), kupec pak už nemusí na vlastní úřad, pokud nepožaduje změnu RZ.

Určitě jí nepřepíšou vozidlo na kupce, když nemá a ani neudělé evidenčku.

Tazatelce jde primárně, jak ukončit pojištění.

doplněno 20.02.15 08:05:

veera, pokud použijete vyhledávače, jako mnoho jiných, najdete tolika kontaktů...

milan.cukrar

milancukrar

veera

Dobrý den, pane Milane, opět se hlásím :). Můžeme si tedy vyměnit nějaký mailík ohledně toho proklatého pojištění?

Děkuji Vám za odpověď a přeji příjemný páteční den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]