Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji poradit co dělat když jsem koupil auto na inzerát a když mi přišel velky TP tak jsem jel na evidenčku, tam zjistili že se neshoduje typ moturu s údaji v TP a auto nemuhu přihlásit. Jde s tím něco dělat?
Děkuji za odpověd
Jde. Treba reklamovat.
Dalsi moznosti jsou otevrene pro situace, kdy je bud spatny motor a spravne zaznamy a nebo spravny motor a spatne zaznamy.
Jediný právní správný postup je, jak píše přede mnou,?, reklamovat u prodejce odstranění vady s tím, že pokud tak nebude učiněno v zákoné lhůtě 30ti dnů, požadujete zrušení kupní smlouvy, vrácení peněz a úhradu nutných nákladů spojené s reklamací.
(nepovedená evidenčka, čas, benzín...)
doplněno 21.05.09 06:50:axusi, omlouvám se, že jsem si nevzpoměl na jméno. (kdyby byla v odpovědi celá diskuze tak jsem si to mohl přečíst)
JJ...to je dnes problém...Já měl loni něco podobného.Nechal jsem opravit auto po havárii - fiat tempra 1.6e - a pak jsem ho postavil za plot a prodal za cenu 8 tis.Dotyčný investoval cca 15tis do opravy přední nápravy a přestříkání kapoty a asi po měsíci šel na evidenční kontrolu a tam mu zjistili,že v TP je číslo motoru a písmeno "B" a na štítku motoru stejné číslo,ale písmeno "A".Ale cca rok a půl před tím jsem já na EP problém neměl = změna zákona.
Volal až do Prahy na zastoupení firmy Fiat,ale nikdo mu nebyl schopen poradit tak,aby se věc vyřešila. A na DI mu zdělili,že není jediný s takovým problémem a nedá se nic dělat...Vůz nakonec skončil po havárii na ekolikvidaci a bylo po problému a odhlášení jsem naštěstí stihl do konce roku 08.
Radil bych zavolat na zastoupení značky vozu v ČR a pokusit se zjistit,není - li někde jen chyba v dokumentaci.Stává se to při dovozu aut ze zahraničí.Jestli je to i Váš případ,můžete se ještě zkusit dopátrat TP,s kterým byl vůz dovezen a porovnat údaje...
auto bych vrátil tomu, kdo Vám ho prodal, prodal Vám totiž něco, co nelze řádně užívat, auto jste kopupil k ježdění a teď ho máte akorát jako doplněk ve své garáži. Auta jsou homologována s určitým typem motoru, pokud výrobce nesouhlasí s tím, aby byl v aute namontován jiný typ, je to pro vás neřešitelná situace, musel by jste sehnat motor typu, který tam patří, pokud Vám technik na STK neřekl, že s e jedná o typ motoru, který lze do auta alzernativně montovat, motor prostě nezlegalizujete. Do některých aut totiž lze montovat alternativně několik typů motorů, pak stačí jen zapsat zmněnu na úřadě za 50,- Kč...to by jste ale musel mít uvedeno například v protokolu o evidenční kontrole...že ten typ motoru do uvedeného auta byl montován, resp, ho montovat lze, akorát není zaopsán ve velkém technickém průkaze a v registru vozidel...
pane NÚ, prosím, můžete popsat (správný) postup s výměnou motoru (stejný typ, jen jiné číslo) aby uředník-ce byl-a spokojen-a.
Děkuji
(Kristýna je vedoucí)
Vážená paní Kristýno, mám na Vás dotaz. Blíží se mi technická a potřeboval
bych vyměnit motor na Škoda 130 Rapid. Jak proběhne úředně vymění motor,
přesněji zápis v technickém průkazu. Děkuji Vám laskavě za postup zápisu
změny v registru.
Vážený pane Zadrobílku,
pokud chcete vyměnit motor, musíte uvést důvod a předložit doklad o nabytí
nebo prohlášení, jak jste nový motor získal. Výměna je možná pouze za typ,
který v uvedeném vozidle může být. Je nutná evidenční kontrola (ve Vašem
případě technická, kterou Vám dají zřejmě jen na měsíc), kde bude uvedeno,
že typ motoru souhlasí, pouze číslo motoru je jiné. My Vám potom z
technického průkazu vymažeme pouze číslo motoru.
Vážená paní Kristýno , děkuji za odpověď. Ještě raději
zrekapituluji, abych neudělal chybu:
Vyměním motor, dojedu na TK, tam mě zjistí jiné číslo, ale typ stejný, dají
technickou na 30dní, vyplním žádost, kde uvedu:
Důvod - opotřebení motoru,
Nabytí - koupil na motoburze
V pokladně zaplatím 50Kč? A pak půjdu do dveří č4?
Provedete výmaz čísla motoru, vystavíte nový malý techniček a já pak pojedu
znovu na STK, kde jim předložím doklad a oni mi udělají opravnou technickou?
Pochopil jsem to dobře?
Děkuji
Je to přesně tak, jenom výmaz čísla motoru se provádí ve dveřích č. 1.
Pěkný den.
S pozdravem
To je presne duvod, proc se pidim (i tady v jinem vlakne) jak provest vymaz cisla motoru u auta, kde je zatim skutecne spravny motor se spravnym cislem. Na STK mi rekli, ze mi k tomu nic nenapisou, ze by to nemel byt problem - teda hlavne se divili, proc to chci udelat. Ale to je asi kazdemu normalnimu cloveku jasne, protoze jinak by s tim byl megaopruz za hodne dlouhe penize v nasi byrokraticke masinerii Takze jak postupovat? Ted mam normalni protokol z STK, staci to? (teda on to cislo nikdy nikdo nehledal, ono se snad bez demontaze prevodovky precist neda, ale kdyby...
)
Myslím že každý občan má právo na to,aby požádal o výmaz čísla motoru z technického průkazu , bez ohledu na to, zda motor měnil,mění nebo teprv bude měnit, číslo motoru se totiž neregistruje, napsáno jinak, číslo motoru se dnes nezapisuje do registru vozidel jako povinný údaj.Pokud žadatel předloží písemnou žádost o zápis změny a zaplatí správní poplatek 50,- Kč,bude mu ve velkém TP a elektronickém registru číslo motoru vymazáno, pokud je číslo motoru uvedeno v malém TP, bude mu vydán nový bez čísla motoru.Pokud bude občan následně měnit motor a použije ten samý typ, který je uveden v technickém průkazu, může mít nový motor jiné výrobní číslo,při pravidelné technické kontrole to nebude považováno za závadu a ve vystaveném protokolu se o jiném čísle motoru neobjeví ani slovo. Takže k výmazu čísla motoru bez zápisu jiného typu motoru: Vyplněná žádost, velký a malý TP, doklad totožnosti, správní poplatek je 50,-Kč
Montovat do aut lze jen typy motorů, předepsané výrobcem, výrobce totiž získal schválení - homologaci jednotlivých typů vozidel jen s konkrétními typy motorů, myslím že je to snad každému jasné, i když dva motory vypadají úplně stejně,což je častým argumentem laiků, můžou mít úplně jiné emisní systémy, nebo další podstatné odlišnosti, pokud by byli úplně stejné, byli by i úplně stejně označeny. Na stránkách ministerstva dopravy jsou veřejná prohlášení nekterých výrobců, ve kterých jsou uvedeny například i typy motorů, které lze do jednotlivých typů a značek aut montovat, resp, zapsat jako náhradní - výměnný díl, tedy za správní poplatek 50,- Kč a na základě protokolu z STK, kde technik typu "K" konstatuje, že je namontován jiný typ motoru, který do auta alternativně montovat lze, motor je namontován správně a vozidlo je pro další provoz způsobilé...Samozřejmostí je předložení dokladu o nabytí motoru...
Pokud se nejedná o motor, označený ve veřejném prohlášení výrobce nebo jiným způsobem za náhradní díl podle zákona, je každá montáž jiného typu motoru přestavbou podle zákona. K přestavbě musí dát písemný souhlas výrobce, který současně stanoví podmínky které musí být splněny. Například: motor 1.0 lze nahradit motorem 1.2 nebo 1.4, za podmínek, že bude vyměněn celý chladící systém za účinnější, že dojde k výměně brzd. systému za jiný, k výměně převodovky a spojky za jiný typ a že výměnu - přestavbu provede značkový autoservis - koncesionář...opakuji že jsem uvedl možný příklad...Na základě písemného stanoviska výrobce - akreditovaného zástupce, pokud je kladné a písemné žádosti s přílohami vydá dopravní úřad rozhodnutí, kterým povolí přestavbu a stanoví závazné podmínky..Poté je auto přestavěno na jiný typ s jiným motorem, absolvuje se technická kontrola a technická prohlídka, na základě protokolů z STK a doložení splnění stanovených podmínek se buď vydá nebo nevydá rozhodnutí o schválení technické způsobilosti a změny technických údajů o vozidle, včetně typu motoru se zapíší do registru vozidel a vydá se nový malý TP. Správní poplatek při přestavbě je 1.000- Kč.Doklad o nabytí motoru je také vyžadován.
Nestačí, páč několik dalších registrů mě odpovědělo, že podle zákona 56/...bla bla, musím mít evidenčku, nebo technickou!
doplněno 26.05.09 19:59:Uvidíme, co sdělí ministerstvo!
další postup:
U vozidel, která mají vydaný technický průkaz do 1.7.2001 (účinnost zákona č. 56/2001 Sb.) je číslo motoru povinně evidovaným údajem. Po tomto datu výrobci vozidel nemusí v technickém průkazu uvádět číslo motoru, pouze typ motoru.
Pokud dojde k výměně motoru jehož číslo je evidováno, provozovatel hlásí změnu údajů na příslušném registru. Registrační pracovník může v rámci řízení o změně údajů dále evidovat pouze typ motoru a nikoli jeho číslo.
Pokud je číslo motoru součástí typového označení motoru, musí se v každém případě toto číslo evidovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.