Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

4 roky staré kola od auta

Od: koblih odpovědí: 18 změna:

Ahoj, k novému autu jsem dostal, před 4 roky letni pneu. Tyhle jsem hned sundal (celá kola). Stojí roky v garáži. Budou použitelné nebo si klidně po nasazení v provozu, třeba prasknou..:D?

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Když jsem před 8 lety koupil auto, byly na něm gumy cca z 1/2 sjeté, neznámého stáří. Na těchto gumách jsem pak bez problémů jezdil 7 letních sezón, v zimě byly uložené na ležato i s disky (nafouknuté) ve sklepě. Vloni jsem usoudil, že by si už zasloužily odpočinek, tak jsem koupil novou sadu, od dobře známého výrobce (a rozhodně teda nestály jen 800 Kč/kus, ale několikanásobek toho)... Při prvním dešti jsem si málem rozbil hubu. Ty staré, ztrouchnivělé gumy držely na mokru stopu mnohem lépe, než ty nové. Takže je to "případ od případu". Pokud byly ty Vaše staré dobře skladované a nejsou viditelně poškozené, s klidem bych je použil. Kontrolou v pneuservisu určitě nic nezkazíte. Jen z počátku pro jistotu počítejte s tím, že se jejich vlastnosti mohly změnit. Nic kritického to ale určitě nebude.

doplněno 06.06.16 07:46:

dankju - Jo, to vím. Ty gumy jsem nazul na začátku letní sezóny (v dubnu) a vzhledem k loňskému počasí jsem se s deštěm setkal teprve po ujetí nějakých 3000 km. To už by snad měly být zajeté!

dankju*
Nove pneumatiky se musi zajet aby se sjela vrchni hladka vrstva (zpusobena pri vyrobe), obvykle to je do 1000km a pak az maji sve vlastnosti. Z toho duvodu jste si pri prvni desti malem rozbil hubu.
Pokud gumy nemaji poskozenou strukturu tak se daji pouzit ale cim starsi tim ztraceji vlastnosti a predevsim to poznate pri nouzovem brzdeni (vlastni zkusenost)
dankju*
Po 3000km ano mely by. Kdo vi co s nimi bylo ale kazdopadne to je divne... Mozna spatna varka
Na jednom aute mame 1 gumu do 1500 kc a drzi pekne a na druhém za 800 kc (sleva) a taky drzi jak maji.

tondac*
hodnocení

2x

Podle PR gumárenské lobby bych to viděl tak, že pneumatika začíná stárnout až okamžikem prodeje. Doba uskladnění u výrobce nebo prodejce neškodí, ale jak to uložíte ve stejných podmínkách doma ve sklepě nebo v garáži, tak už jdou pneu do háje ... ;)

maara*
hodnocení

1x

Na to je celkem nejistá odpověď. Každopadně prasknout by neměly. Ovšem životnost pneumatiky je 4-5let. Po této době většinou guma vykazuje zhoršené vlastnosti především v ohledu přilnavosti - prodlužuje se brzdná dráha, auto hůře drží, pneumatiky se rychleji sjíždí protože směs je taková "křehčí".

Použitelné jsou, své původní vlastnosti již nejspíš ale nesplńují.

Jó 4-5 let to píšou novináři co asi ani pneu neviděli :-D.Já před 2 lety při vyklízení našel pneu z roku 2005 a normálně na nich jezdím a ještě asi 2 roky jezdit budu a nejezdím jak nějaký svatoušek

koblih
hodnocení

Životnost pneumatik 4-5 let ale tenhle údaj je orientační, když se ty pneu používají, teda opotřebávají, ne? Nebo ta guma degraduje i když není používaná? Garáž je to v domě, takže relativně suchá a min 5°C, max 25°C.

maara*

I při skladování dochází ke stárnutí pneumatiky, tedy směs ztrácí své vlastnosti ikdyž není používaná. P

Slušný prodejce vám pneu starší 2let neprodá.

repkin*

Otec měl doma pneu staré 10 let a nic jim nebylo. Pokud nejsou viditelně poškozené, tak jim nic není, ale asi bych si pomalu koupil nové. Dají se sehnat v akci okolo 800,-ks (195x65xR15)

slzicka*
hodnocení

1x

Nic jim nebude, máme doma náhradní auto, ježděné minimálně (10tis. za rok) a na něm jsou zimáky už 7 let, nic jim není, jsou ježděné i přes léto, už mají sice vzorek pod 3mm, ale tohle léto ještě odjezdí:)

doplněno 05.06.16 21:15:

Ty 4 až 5 let se říká proto, aby nestál trh:)

hodnocení

0x

Záleží na skladování - pokud máte v garáži otvor pro jímku a vlhko + byly gumy pod igelitem, pak bych s tím nejezdil...

Stejně byste je měl nechat vyvážit - pneuservis doporučí.

hk
hodnocení

0x

Neprasknou.

2kedar*
hodnocení

0x

Zdravím.!...

Stojí,? Nebo leží.? Pokud stojí, je to špatně. Budou šišaté. Pokud leží, je to lepší.

Možná stálo zato je každý rok dofouknout. Ovšem adekvátní odpovědi se

dočkáte až v pneuservise.

osel59
hodnocení

0x

Ničeho se neboj, jsou to jen kecy darebáků. I 10 let staré gumy, samozřejmě NEPOŠKOZENÉ nebo nesjeté k limitní hranici nejsou žádný problém. K nějaké degradaci stárnutím jistě dochází, ale když nezávodíš, ale jen jezdíš, nepoznáš rozdíl. Všechny ty zveřejňované údaje jsou asi pravda, ale za podmínek stanovených pro daný test, realita každodenního provozu je jiná.

hodnocení

0x
Tak oni výrobci nejdřív chtěli nejdřív urychlit vyřazení postarších pneu kvůli svým kšeftům. Jenže začlo docházet k tomu, že lidi nechtěli kupovat pneu ze zásob-každý chtěl logicky ty letošní, když jsou jen na 5 let a pak se stanou velmi nebezpečné. Takže většina výrobců nakonec přehodnotila své stanovisko a najednou se zjistilo, že vlastně ani mnohem starší pneu při rozumném skladování neztrácí tolik ze svých vlastností. Já sám mám auto s malým nájezdem. Kola mám v suchém sklepě na ležato na stojanu z lidlu za pár stokorun. Semtam nastříknu sprejem na pneu, před uskladněním zbavím kamenů z vzorku. Když jsem přišel bouračkou o auto, zbavoval jsem se téměř čtyřletých pneu a mít plný vzorek, byly by k nerozeznání od fungl nových.

joudic*
hodnocení

0x
Jezdim malo a mam zimaky celorocne uz od 2008, vzorek ok, semtam mikroprasklinky od slunka na boku u vzorku

mzxy*
hodnocení

0x

to poznáte když se na nich projedet, pokud jsou tvredší tak bude opotřebení pomalejší

martindonc*
hodnocení

0x
oni budou styřelé trošilinku popraskané po bokách ale to nevadí, ale jestli vic popraskané tak radim pneu vyhodit a ráfky schovat a nebo koupit na ně nové pneu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]