Nejste přihlášen/a.
Ahoj, k novému autu jsem dostal, před 4 roky letni pneu. Tyhle jsem hned sundal (celá kola). Stojí roky v garáži. Budou použitelné nebo si klidně po nasazení v provozu, třeba prasknou..:D?
Když jsem před 8 lety koupil auto, byly na něm gumy cca z 1/2 sjeté, neznámého stáří. Na těchto gumách jsem pak bez problémů jezdil 7 letních sezón, v zimě byly uložené na ležato i s disky (nafouknuté) ve sklepě. Vloni jsem usoudil, že by si už zasloužily odpočinek, tak jsem koupil novou sadu, od dobře známého výrobce (a rozhodně teda nestály jen 800 Kč/kus, ale několikanásobek toho)... Při prvním dešti jsem si málem rozbil hubu. Ty staré, ztrouchnivělé gumy držely na mokru stopu mnohem lépe, než ty nové. Takže je to "případ od případu". Pokud byly ty Vaše staré dobře skladované a nejsou viditelně poškozené, s klidem bych je použil. Kontrolou v pneuservisu určitě nic nezkazíte. Jen z počátku pro jistotu počítejte s tím, že se jejich vlastnosti mohly změnit. Nic kritického to ale určitě nebude.
doplněno 06.06.16 07:46:dankju - Jo, to vím. Ty gumy jsem nazul na začátku letní sezóny (v dubnu) a vzhledem k loňskému počasí jsem se s deštěm setkal teprve po ujetí nějakých 3000 km. To už by snad měly být zajeté!
Na to je celkem nejistá odpověď. Každopadně prasknout by neměly. Ovšem životnost pneumatiky je 4-5let. Po této době většinou guma vykazuje zhoršené vlastnosti především v ohledu přilnavosti - prodlužuje se brzdná dráha, auto hůře drží, pneumatiky se rychleji sjíždí protože směs je taková "křehčí".
Použitelné jsou, své původní vlastnosti již nejspíš ale nesplńují.
Jó 4-5 let to píšou novináři co asi ani pneu neviděli .Já před 2 lety při vyklízení našel pneu z roku 2005 a normálně na nich jezdím a ještě asi 2 roky jezdit budu a nejezdím jak nějaký svatoušek
Životnost pneumatik 4-5 let ale tenhle údaj je orientační, když se ty pneu používají, teda opotřebávají, ne? Nebo ta guma degraduje i když není používaná? Garáž je to v domě, takže relativně suchá a min 5°C, max 25°C.
I při skladování dochází ke stárnutí pneumatiky, tedy směs ztrácí své vlastnosti ikdyž není používaná. P
Slušný prodejce vám pneu starší 2let neprodá.
Záleží na skladování - pokud máte v garáži otvor pro jímku a vlhko + byly gumy pod igelitem, pak bych s tím nejezdil...
Stejně byste je měl nechat vyvážit - pneuservis doporučí.
Ničeho se neboj, jsou to jen kecy darebáků. I 10 let staré gumy, samozřejmě NEPOŠKOZENÉ nebo nesjeté k limitní hranici nejsou žádný problém. K nějaké degradaci stárnutím jistě dochází, ale když nezávodíš, ale jen jezdíš, nepoznáš rozdíl. Všechny ty zveřejňované údaje jsou asi pravda, ale za podmínek stanovených pro daný test, realita každodenního provozu je jiná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.