Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
syn koupil auto, pojistil ho, bylo na něho odhlášeno. Rozhodl se ho však prodat, tak ho ani na sebe nepřihlašoval. Do měsíce ho opravdu prodal, sepsali kuponí smlouvu a dal novému majiteli plnou moc k přihlášení na dopravce. Pak následující den zrušil povinné ručení (Allianz). Pojišťovna vše ukončila, vyplatila zbytek pojištěné částky, ale zároveň s tím poslala dopis, že dle svých poj. podmínek žádá o zaslání vyznačené změny majitele v TP. Nový majitel nereaguje a bydlí přes celou republiku. Poraďte prosím co s tím? Mělo by pojišťovně stačit zaslat kopii kupní smlouvy? Nebo jiný nápad? Jde třeba zajít na dopravku s kupní smlouvou a žádat nějaké potvrzení?
Děkuji
Vážená paní, pojišťovně musí stačit, že jim předáte kopii kupní smlouvy. (ale anio to nemusí být podle práva)
To že novy majitel (ne)dodělá změnu vlastníka, nemůže Váš syn vůbec ovlivnit. Jako znalec v tomto směru Vás ujišťuji, že synek nemůže ani na úřadě nic dělat. To co jste popsala, udělal správně a nic mu nehrozí. Jen pečlivě uschovat kupní smlouv několik let...
Hezký víkend.
Pane znalče z oboru, Allianz má ve svých pojistných podmínkách povinnost předložit TP s vyznačenou změnou. Ony se trochu změnily pojistné podmínky od 1.1.14. A nemá to pouze Allianz.
doplněno 17.10.14 12:05:Ola. Pokud nedoloží, může pojišťovna smlouvu reaktivovat a smlouva bude v platnosti dál, samozřejmě s povinností platit pojistné.
doplněno 17.10.14 12:55:Milane, co já si myslím, není rozhodující. Pravdou ovšem je, že tato povinnost se v pojistných podmínkách objevila s novým OZ. Pojistné podmínky jsou volně přístupné u jednotlivých pojišťoven, můžete se přesvědčit.
Takže pojišťovna může i přes doložení kupní smlouvy-tedy dokladu, že syn vozidlo prodal, smlouvu reaktivovat? Co mám, tedy pro to udělat? Když nový vlastník se mi neozývá a já už TP od vozidla nemám, a byl jsem tam jenom v odhlášce!
Vážený pane pckop,
nevlastním vozidlo, ale pojistím vozidlo pro syna, který není ani uveden v techničáku, což zákon dovoluje. Pak ho prodám, a nelze udělat zápis v techničáku. Jak pak postupuje pojištovna? Jako že budu muset do smrti platit pojištění? To snad nemyslíte váženě. Že by v zákoně 168/1999 byla povinnost předkládat pojiětovně techničák, to tam určitě není, a žádná pojištovna si nemůže dávat horší podmínky, nežli je v zákoně uvedeno,
Pokud máte informace lepší jak já, tak prosím, napiště jak postupovat, když se střídají majitelé, bez zápisu v techničáku, páč nelze zápis z administrativních důvodů dokončit. Vlastnictví určuje kupní smlouva, nikoliv zápis v techničáku. (ale to vy dobře víte)
Děkuji a přeji i Vám krásný víkend.
doplněno 17.10.14 13:00:Omlouvám se za upřimnost, ale již jeden poradce zde je, který radí, ,,,to si nejděte v zákoně, ve vyhášce, volejte na úřad...
Pojistné podmínky jsou volně přístupné u jednotlivých pojišťoven, můžete se přesvědčit.
Já se nepotřebuji číst všeobecné podmínky na několk stránek, chtěl jsem vědět od Vás, jak to udělat, když není možno udělat záznam v techničáku.
Děkuji
Co mám tedy doložit, když je vozidlo na mne pouze odhlášeno a já ho už na základě dodané kupní smlouvy prodal, tudíš nejsem jeho majitel... Jak z toho tedy ven? Tak zní má otázka, děkuji.
děkuji za bod, nicméně to, jak jste to popsal Vy a nebo obklikou já je v konečném řešení¨stejný výsledek - v obou případech skončí na pojišťovně s kupní smlouvou, aby doložil, že není vlastník vozidla
Děkuji za odpověď. Jen bych to jěště upřesnila. Syn, když byl v pojišťovací kanceláři pojistku rušit, tak si tam samozřejmě kupní smlouvu okopírovali. Pak mu domů přišlo oznámení: Zánik poj. smlouvy, z důvodu změny vlastníka vozidla. Následně mu pojišťovna složenkou poslala přeplatek pojistného. Teprve pak mu přišel ještě jeden dopis: Oznámení k poj. smlouvě č.XXXXXXXXXX
,,V souladu s čl. 9, odst.11a) Všeobecných poj. podmínek pro pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem vozidla, Vás žádáme o doložení vyznačné změny v TP, a to mailem na adresu info@allianz.cz, nebo poštou na výše uvedenou adresu. "
Pojišťovny se prý kryjou, aby jim klienti neodcházeli k jiné pojišťovně, která jim dá třeba levnější pojistku, třeba aby klient neukázal fiktivní kupní smlouvu, a vozidlo vlastní dále a jen si ho nechal pojistit levněji u jiné pojišťovny.
Co myslíte, má se jim syn ozývat, nebo to nechat plavat? Nic mu nepřišlo doporučeně. Hrozí mu nějaký postih?
předpokládám, že syn koupil auto na základě nějaké kupní smlouvy, patrně ale porušil lhůtu na přihlášení auta od data nabytí, ale to si nejsem jistý (ověřte si to)
Syn by si měl ověřit (asi na DI), zda vůbec k dalšímu převodu došlo (z půvdního majitele na toho, co je na druhém konci republiky), pokud ano, tak ho nové pojištění zajímat nemusí, případně doložíte kupní smlouvu, na základě které auto prodal dále.
Pokud k přihlášení nedošlo (a třeba ten nový majitel auto zase prodá dál, aniž by ho sám na sebe přihlašoval), pak se patrně bude pojišťovna obracet na syna, jako na posledního platitele pojistky, no i v tomto případě skončít patrně stejně - musí zajít na pojišťovnu a doložit, že auto prodal, pojišťovna ať si pak nahání novího majitele
Možná se zde k tomu vyjádří nějaký odborník, takhle by to podle mě mohlo být, když to vezmu selským rozumem
doplněno 17.10.14 11:06:možná že nový majitel chtěl auto přihlásit, ale na DI jim patrně nestačila ta plná moc od syna, když nepřihlásil auto na sebe, no a nyní třeba ten nový majitel nahání toho původního
Pavouku, dal jsem Vám bod za snahu, ale tak to opravdu není..
nelze jednat dle selského rozumu, ale dle předpisu.
Hezký víkend.
doplněno 17.10.14 11:31:I po doplnění je jasné, že problematice moc nerozumíte.
Neexistuje DI, vozidla se registrují na evidenci vozidel. Pojišťovně nemusí předkládat kupní smlouvu, ale je to jednodušší.
S plnou mocí to tak není tak jak píšete..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.