Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Je třeba na Babettu M 210 SPZ a TP?

Od: vlazy* odpovědí: 8 změna:

Mám 17 let starou pojízdnou Babettu M 210. V posledních létech už na ní téměř vůbec nejezdím. Naposledy jsem se po čtyřech létech letos v létě na ní 2x projel. Povinné ručení na tu Babettu ale stále platím. Babetta je bez tecnického průkazu který jsem k ní nikdy neměl. Při její koupi jsem dostal pouze "TECHNICKÉ OSVĚDČENÍ NEEVIDOVANÉHO MOTOROVÉHO - PŘíPOJNÉHO VOZIDLA" (větší doklad) a "VÝPIS TECHNICKÉHO OSVĚDČENÍ NEEVIDOVANÉHO MOTOROVÉHO - PŘíPOJNÉHO VOZIDLA" (malý doklad). Když jsem Babettu v roce 1997 kupoval tak nic jiného k tomu nebylo třeba a ani to nemuselo mít SPZ a registraci na registru vozidel. Od té doby už uplynul nějaký rok a nevím jestli se nezměnily nějaké zákony ohledně toho. Zajímá mne proto jestli stále platí, že Babetta nevyžaduje registraci a tím ani nemusí mít SPZ. Pamatuji si, že někdy asi před 10 léty vyšel nějaký zákon do kdy tyto malé motocykly musely být registrované, po asi roce dobu na registraci prodloužili asi o rok a pak po nějakém čase tento zákon úplně zrušili. Co bylo dál ohledně toho v následujících létech až doposud nevím, protože se tím příliš nezajímám. A co TP ten k Babettě nemusí být a stačí mi pouze doklady které k ní mám a nebo bych si nějaký TP měl sehnat? Na motomaxsro.cz/... je možnost zažádat o vystavení duplikátu TP pro Babettu.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tex*
hodnocení

2x

Dobrý den,

Babetty vyrobené do 30.6.2001 byly vybaveny tech.osvědčením a výpisem. V tomto případě vozíte u sebe výpis a zelenou kartu. Taková babetta nepodléhá registraci - ovšem pokud byste na registraci trval, úřad vystaví místo osvědčení klasický TP a ORV a přidělí RZ(potřebujete protokol o ev.kontrole a zelenou kartu). Pokud má šlapadla tak nepodléhá STK. Pokud nemá šlapadla(má stupačky)podléhá následně i STK.Registrace je ale zbytečná a Vás to bude stát peníze.Držte se toho, že to co má osvědčení NEPODLÉHÁ REGISTRACI.

Babetty, které šly na trh od 1.7.2001 již registraci podléhají a také už byly vybavovány klasickým TP. Po registraci byla přidělena RZ a ORV.(registrace jak jakékoli vozidlo). Firma MOTOMAX se zabývá vystavováním osvědčení a výpisů (nikoli TP) a to z toho důvodu, že řada lidí osvědčení a výpisy poztrácela a zůstala jim pouze Babetta. Dříve to nikdo nějak moc neřešil, ale v souč.době jsou při jízdě doklady vozidla nutnost. A protože úřady nemohou vydávat duplikáty NEREGISTROVANÝCH vozidel vydává je MOTOMAX.

Tex

vlazy*
hodnocení

tex: Děkují moc za odpověď s vysvětlením. Je to to co jsem chtěl vědět a snad je to tak jak píšeš. Nemám důvod to zpochybňovat. Je to pro mne dobrá zpráva, že doklady které mám k moji Babettě jsou dostačující a nepotřebuji ani žádnou registraci nebo STK.

doplněno 18.10.14 19:55:

Občas mívám s tím technickým osvědčením trochu problém s pojišťovnami při vyřizování povinného ručení. Podivuji se co to k té Babettě mám protože pojišťovny vždy htějí číslo TP ale já mám pouze technické osvědčení. Jednou kdysi před několika léty se mi stalo, že mi málem Česká pojišťovna zrušila povinné ručení, protože při nějaké kontrole zjistili, že mám v jejích evidenci uvedené nějaké divné a podle nich nesprávné číslo TP. Když jsem to pak řešil přímo na pobočce tak paní která to se mnou vyřizovala nemohla do počítače zadat číslo TP protože ji to takové jaké mám na tom technickém osvědčení odmítalo příjmout. Nepamatuji si už přesně, ale myslím, že ji to nešlo kvůli délce toho čísla (příliš dlouhé) a tak tam myslím zadala číslo motoru. Pojišťovny asi neberou v úvahu, že některé vozidla např. Babetty nemají TP ale pouze technické osvědčení a podle toho mají nastavené programy v počítači pro vyřizování povinného ručení.

doktpr365*
hodnocení

1x

Babetta nepodléhá registraci a nemusí mít SPZ.Taky se to tu už řešilo.

vlazy*
hodnocení

A co TP který nabízí firma MOTOMAX, s.r.o.? Ten také není třeba?

doktpr365*

Nikdy to po mně policajti nechtěli a parkrát už mě stavěli.Zajímá je zelená karta,aby to svítilo trochu vypadalo,náhradní žárovky atd.

vlazy*
hodnocení

Znamená to snad to, že firma MOTOMAX, s.r.o. na svých stránkách nabízí něco co lidí asi k ničemu nepotřebují (TP) a vydělávají tak na tom?

Nářadí a nějaké náhradní díly (asi žárovky) s Babettou nevozím i když bych asi měl. Neni to tam kde uzamknout a tak by to mohlo být snadnou kořisti zlodějů a s sebou v tašce se mi to nosit nechce.

Ta firma to nabízí těm kdo doklady jako Vy nemají!Je logické,že když je máte,nebudete o ně žádat!"

doplněno 18.10.14 14:01:

ANO to co máte stačí !Již se to řešilo několikrát,zkuste hledání!

vlazy*
hodnocení

diesel: Mne ale zajímá jestli ty doklady které k Babettě mám (uvádím v prvním příspěvku) v současné době stačí. Když jsem Babettu v 1997 roce kupoval tak mi v prodejně dali k ní pouze toto což ale není TP ale v této době to asi nahrazovalo TP. Od této doby uplynulo 17 let a nevím jestli se něco (např. nějaký zákon) ohledně toho nezměnilo a jestli nyní k Babettě nemusí být normální TP tak jak k jiným motorkám.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]