Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Koupě vozu na náhradní díly

Od: jirka36 odpovědí: 13 změna:

Zdravim osazenstvo

Dotaz vkládám za syna, chce od známého koupit totálku která opravit nejde, chce ji kvůli náhradním dílům, jak to udělat? Při klasickém přepisu by se nemohla udělat evidenčka ( auto šlo přez střechu, má urvanou nápravu atd), ekologická likvidace nic neřeší..Je způsob, jak koupit auto na díly? Co je potřeba ze strany prodávajícího a kupujícího? Děkuji za rady, podněty, řešení.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Legálně lze koupit, ale jako celek s přepisem. Pokud se nemýlím, problém není v koupi, ale prodávající ani kupující vozidlo nevyřadí z provozu, protože to legálně nelze bez skutečné likvidace. Firmy zabývající se ekolikvidací mají od 1.10. povinnost zaslat fotodokumentaci automobilu - paragraf 4 odst. 5 předpisu 352/2008 Sb. který vešel v platnost dne 1. 10. 2014.

Český způsob se jistě najde, ale nebude podle pravidel.

15.10.14 13:25

opicak, *palec* *placni*

lachtan*
hodnocení

2x

Dobrý den,

vozidlo odhlásit,vyplnit formulář ponechání si vozu např pro sběratelské ůčely.Sám jsem to tak měl.Zbořil jsem Xantii,dost jsem do ní investoval.Koupil jsem jinou,logicky jsem chtěl použít spoustu nových dílů z té bourané.Na DI mi poradil úředník výše popsané.

Lachtane a kdy to bylo,že Vám na DI úředník poradil?Tento úřad již totiž hezkou řádku let neexistuje a dopr.odboru by Vám toto ani neporadili neboť jiz pár let nelze (cca10) zrušit auto na čestné prohlášení a již rok ani na zánik použití!Jediná možnost je ekolikvidace!
Tazatel -a proč normálne nekoupí přehodí (pkd po totálce existuji)nove či lepší díly a auto ekolikviduje?

Lachtane, přiji Vám dvy body za nesprávnou odpověď. Jen sdělte, kdy jste toto absolvoval? To je hodně let...

hodnocení

1x

Jirko,

nelze jen tak klidně koupit vozidlo na náhradní díly. Páč důležité je, jak se dohodně prodejce s kupcem. Já kdybych prodával vozidlo vašemu synovi, chtěl bych jeho občanku, opíšu si číslo, adresu rodné číslo a pak slíbim kupci co chce. Pak dojdu na evidenci a odhlásím vozidla na Vašeho synka. Co pak bude dělat až budev odhlášce?

Doporučil bych vašemu synovi, aby se s kupcem dohodl, aby dal vozidlo do depozita, a pak to prodal jemu. Synek ať mu nedává rodné číslo a přesnou adresu.

Pochopil jste?

doplněno 14.10.14 20:58:

Náš právní řád Vás nemůže přinutit vyzvednout značky z depozita.

jirka36
hodnocení

Nejde o adreu a ŘC, nechtějí žádnou levotu. Když budou značky v depozitu, tak to asi řešení nebude, nebo ano? To tam mohou být donekonečna?

moto*

Milane, a co když prodá, tedy jako nějakému cizinci? Mohu snad prodat auto komu chci, třeba nějakému UK? Ostatně, ti tady svého času vykupovali různé Lady atd. Tak se to na něho odhlásí a nikoho nemusí zajímat co bude s autem dál.

doplněno 15.10.14 17:22:

Milane, našinec je pro CKP dohledatelný, cizinec snad ne.

Jinak tedy musím opakovat co již stejně víme, nastavení hototo systému je státem požehnaná zlodějna. vozidlo jsem si koupil ze zdaněných peněz, odvedl dań i z nákupu a celou životnost odvádím daně z provozování a když mi odslouží, tak jej musim prakticky darovat nějakým šrotařům za kus papíru s potvrzením. Jsem zvědav, zda někdy dojde ke změně k lepšímu.

doplněno 16.10.14 09:08:

Milane, CKP je navazující problém, pokud vrak auta na někoho převedu, ten je nucen po zrušení původního povinného ručení uzavřít nové na sebe a platit. A když jde o vrak, tak pravděpodobně nebude schopný zajistit ani evidenční kontrolu, aby mohl ev. uložit SPZ do depositu.

moto, prodat opravdu můžete komu chcete, třeba i cizinci. To se řeší občanským zákonem.

Pokud ale jde o vývoz z ČR, tak to bude určitě složitější..to se řeší zákonem 56/2001.

Proč navrhujete cizince?

doplněno 15.10.14 17:50:

moto, mícháte různé problémy...

zde se neřeší vůbec čkp...

moto, velice mne to mrzí, ale musím Vám sdělit, že se mýlíte.

Milane, CKP je navazující problém, pokud vrak auta na někoho převedu, ten je nucen po zrušení původního povinného ručení uzavřít nové na sebe a platit.

Toto je nepravda viz zákon o pojištění 168/1999 §1, ods.2

A když jde o vrak, tak pravděpodobně nebude schopný zajistit ani evidenční kontrolu, aby mohl ev. uložit SPZ do depositu.
zde je třeba dát nejdříve do depozita a pak převést na kupce...

nebo vozidlo na sebe nedohlásit..

hodnocení

0x

Před více jak rokem jsem zbořil Favorita. Koupil jsem Feldu a chtěl si nechat fa na ND. Řešení je, pokud má známý pozemek. Auto lze vyřadit z evidence na jiné využití. V mém případě na sklad krmiva pro lesní zvěř (pozemek u lesa). To, že vlastním pozemek bylo klíčové. Zhruba po roce jsem dodal prohlášení, že došlo k odcizení. Úředník vzal prohlášení a že ho založí a že je celá záležitost definitivně vyřízena. Záleží ovšem na OD. Např na Brně venkově i v Brně to zatím šlo, ale v Ivančicích to prý nechtějí udělat. Nevím jestli ti to pomůže.

docente, vsadím řízkovou pochoutku (víte co to je?), že to bylo loni, před koncem prázdnin. Páč od té doby se mnohé změnilo. Od září nevyřadíte vozidlo jinak, nežli ekologická likvidace. (odcizení, utopení apod.)

jbmnt
hodnocení

0x

zkuste nakontaktovat cloveka na tomto emailu milovan.jovanovic@seznam.cz .Pomohl mi i s vetsim problemem .

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]