Nejste přihlášen/a.
Mohlo by se auto(za určitých okolností), převrátit tak, jako kolo přes přední řidítka? Mohly by se zablokovat jen přední kola?
Kdyby chtěl tak to převrátí, v tomhle případě stačí jet o málo rychleji a na konci nepovolit brzdu - jako na kole.
Úzké gumy vzadu/ široké vepředu má proto, aby auto bylo silně přetáčivé.
To video sice ukazuje, že lze auto "postavit na čumák", ale také je třeba si všimnout, že to auto je upravené - v posledních sekundách videa je vidět, že má přední pneu výrazně širší než pneu zadní.
Ve skutečnosti jsem ale jednou viděl, jak na běžné silnici chtěl jeden spěchálek předjíždět těsně před křižovatkou a předjížděný vyhodil blinkr a najel na střed. Předjíždějící se lekl a zašlápl brzdu. Auto nakleklo na předek a zadek včetně kol se skutečně zvednul cca 30cm nad silnici. Byl jsem za ním asi 20m, takže jsem to měl krásně před sebou. Škoda, že jsem tenkrát neměl v autě kameru - bylo by to efektní video.
Při normálním brzdění ne, jedině když se čumákem zarazí o hranu (zapadne do rygolu).
Zablokovat jen přední kola - ano. Záleží na nastavení brzd, např. auto bez omezovače tlaku na zadní nápravě a vzadu naložený kufr = přední kola už budou blokovat, zadní ještě ne. Taky záleží na stavu brzd - přední brzdy po repasi, zadní se zatuhlýma prasátkama = taky budou přední blokovat a zadní ne.
Zatuhlá prasátka se spíše nevrací. Tlak kapaliny je přerve a roztáhne skoro vždy.
Spíše, když nefunguje zátěžový regulátor a je plně naložené auto. Pak flokují z 80% přední a z 20% zadní.
U osobáků je normální, že přední kola takto brzdí více než zadní. Na zadní se montují na HBV omezovače tlaku nebo se dá na zadní nápravu zátěžový regulátor a ten, až je auto plně naloženo a v zadu čapne, tak se tlak do zadních brzd otevře na 1:1 s předníma. Kdyby to tak bylo i u prázdného auta, tak jdou skoro vždy zadní kola do smyku.
U starých aut z roku 1950 to bylo normální, že brzdy byly jednookruhové a vše chny brzdily 1:1, ale taky byly všude bubnové i na předku. Dneska je na předku kotouč a ten vá vyžší brzdný účinek, takže se montují ty omezovače.
Na čumák určitě nepřeletí. Jednak reakci dost zachytí přední tlumiče a jednak je těžiště dost dole. Čumák by se musel šprajcnout o díru v asfaltu (jak psal asd). Pak jde přes čumák.
No jistě, auta bez ABS při velmi prudkém brzdění klidně kreslily předními koly černé čáry po asfaltu, ostatně ty čáry na asfaltu hledá a měří i policie při vyšetřování dopravních nehod. I v neděli při VC
Ruska takhle Rosberg "probrzdil" přední kola a nepřevrátil se. Díky nízkému těžišti se vozy nepřevrací, občas jen ty vysoké, jako je třeba Subaru Libero (sám jsem ho viděl stát na čumáku).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.