Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vysazení osob v křižovatce

Od: heiko odpovědí: 16 změna:
Dobry den.
Jak hledi zakon na tuto situaci?
Chci vysadit osoby pred urcenym mistem. Zastavim na krizovatce (Mam cervenou) a je to pred mistem vysazeni, tak se rozhodnu at se vysadi v krizovatce (Nikoho neohrozim ani neomezim).
Zde by nemel platit zakon o zastaveni nebo stani 5m pred, za apod. krizovatkou.
Dekuji za nazory.

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

1x

Osoby na křižovatce nevysazovat. Co kdyby se neujmuly? ;)

sanyo*

A co kdyby se místo nalézalo ve vzdálenosti bližší než 50 metrů před křižovatkou s řízeným provozem...? Zákon řekne, že zde nesmíte přecházet přes vozovku, a to je zde asi podstatné... ( § 54 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích)

heiko
hodnocení

Vysazeni by probehlo u chodniku (Podstate by se nemusel dotknout vozovky), takze by chodec neprechazel silnici, ale uz by byl na chodniku.
"místo pro přecházení vozovky,"

buss
hodnocení

1x

No a co na to záákon, který má řidič znát (§ 27) ten to řešííí, ne? Proč jako řidič ten dotaz? Ale aby toho vystupujícího někdo nesmetl ve vedlejším jízdním pruhu.

bussi, už se lepšíte. §27 zákona 361/2000,

ale tento § řeší "Řidič nesmí zastavit a stát". zde ale řešíme něco jiného, zastavení na červenou, což je přeci zastavení vozidla, nezávislá na vůli řidiče.

Ale alespoň bod za snahu..

Kterou část §27 máte na mysli?

doplněno 15.10.14 20:41:

Spíš §26, zák.361/2000, ale to pořád neřeší podstatu věci. Tedy jestli je to bezpečné nebo není. Podle mě jedině pravými dveřmi, v pravém pruhu, tak blízko u chodníku jak je to možné (aby neprojel ten diskutovaný cyklista).

doplněno 15.10.14 23:37:

@stirecek: Nerozumím, nechápu souvislosti... Nepsal jsem nic o předjíždění, podjíždění, kličkách a podobných libůstkách. Moje odpověď je o tom, že otevřít dveře na křižovatce a vystrčit z nich nos je bezpečné jen v tom případě, že to do nich nikdo ani teoreticky nemůže napasovat.

stirecek*
Amper tak za toto každému šoférovi pěkně podekuju. Někteří jsou tak zdatní, ze me předjedou, hodí kličku k chodníku a zastaví. Jako kdyby nemohli dobrzdit za mnou. Ještě víc se mi líbí individua, kteří na semaforech zastaví úplně u chodníku, protože na předchozí křižovatce jsem je právě tudy předjel.
doplněno 16.10.14 10:51: Psal jsi jedine pravými dveřmi, blízko u chodníku, aby neprojel cyklista. O tom se bavím. Ten zbytek byl příklad, kdy jedu v obci na kole, předjede mně auto a stočí to k chodníku, krajnici, zdi atd a zastaví. Mnohdy i v situaci, kde je na silnici vyznačen pruh pro cyklisty.
asd*

Podle mě jedině pravými dveřmi, v pravém pruhu, tak blízko u chodníku jak je to možné (aby neprojel ten diskutovaný cyklista).

To taky ne - běžec, bruslař, cyklista který to auto stojící těsně u chodníku objíždí přes chodník. Základ je ověřit jestli dveře můžu bezpečně otevřít, a ne místo kde je otvírám. Myslet si že když dveře otvírám do chodníku tak můžu - to je nesmysl.

hodnocení

0x

podle mého názoru to je OK - stojíte na červené, spolucestující vystoupí přímo na chodník - nevidím v tom žádný problém

hodnocení

0x

heiko,

jak spekulativní situaci popisujete, lze posuzovat různě.

Když přeházím věty, (ne)dopouštíte se přestupku.

Když zastavíte na červenou (v koloně vozidel) a osoby vystoupí, není zač řidiči uložit sankci. Pokud zastavíte u křižovatky z důvodu vystoupení osob a náhodně se rozsvítí červená, porušil jste předpis.

Vše bude ale o přesném průběhu situace a dokazování.

doplněno 14.10.14 08:09:

heiko, po doplnění je to úplně jasné, pokud vystupující osoby neporuší předpis (neohrozí při vystupování), vy jako šofér ani další osoby nic neporuší a nemůže být žádná sankce.

Buďte klidný

heiko
hodnocení

Urcite bych nestal na zelene v krizovatce, abych omezoval ostatni ridice, jedna se pouze kdyz stojim na cervene a vim, ze vysazeni osob probehne drive nez blikne zelena.
Myslim si, ze by to podle selskeho rozumu bylo v poradku, ale nerad bych se nasledne hadal s policajtem.
Presne odpovedi se asi nedockam, protoze tohle zakon neresi, takze shrnuto: zalezi na situaci a jeste vice na koho narazim.
Dekuji za prispevky.
stirecek*
AZ se ti do otevřených dveří napakuje nějaký cyklista nebo motorkář, nebude to jen omezení...

stírečku, vím co chcete sdělit, jen si dovolím malinko upřesnit..

motorkář nemá co předjíždět vpravo, cyklista může, ale to si vystupující přeci ohlídá..

doplněno 15.10.14 18:47:

kolego stírečku, řešíme již detaily, ale snad to někomu pomůže..

Milane já jen, že ti kdo vystupují vpravo, většinou dozadu nehledí a mám s tím zkušenosti, jak zprava, tak zleva. OK souhlas, ale já vždy jako řidič hlásím, neotvírat dveře, už můžete.

Motorka může předjíždět vlevo, o tom nikdo nepochybuje...asi jste chtěl napsat vpravo a pokračovat ..třeba pokud jsou dva pruhy vedle sebe a i tam můžou vystoupit osoby z osobáku. Ale to není předjíždění vpravo a už jdem úplně jinam. To je jízda v pruzích..

Přeji jen pohodu.

stirecek*

Milane já jen, že ti kdo vystupují vpravo, většinou dozadu nehledí a mám s tím zkušenosti, jak zprava, tak zleva. Motorka může předjíždět vlevo, třeba pokud jsou dva pruhy vedle sebe a i tam můžou vystoupit osoby z osobáku. Nebo se mi stalo, že podélně zaparkovené auta jsou též nebezpečné, jednou mi pán otevřel dveře naplno těsně přede mnou. Být to o půl sekundy později, tak to nezvládnu. Od té doby se autům snažím vyhýbat, jak zprava, tak zleva a to se zase nelíbí autům za mnou...

doplněno 15.10.14 19:10:

Jasně, ale třeba když jsou dva pruhy, jeden vlevo druhý rovně a vpravo, v levém auto bliká doleva, v pravém auto bliká doprava a motorka jede rovně, tak to střihne mezi ně a jsou na semaforech v jedné řadě. Taky vždy hlásím, kdy otevřít, když řídím. Když byly děcka malé, používal jsem dětskou pojistku a otvíral sám z venku.

bambula*
hodnocení

0x

Pokud by případně chytil policejní pud pomahačům, tak se vystupující osobě udělalo tak silně nevolno, že musela vystoupit

asd*
hodnocení

0x

Nevim o předpisu, který by zakazoval vystupování z vozidla při zastavení, stání, zastavení vozidla nebo i za jízdy. = Vystupovat na semaforech se může legálně.

Problém může být jen porušení zákazu zastavení (pokud je na semaforu červená tak toto neporušíte - jde o zastavení vozidla, pokud je zelená tak musíte pořád jet ;) - nešlo by o zastavení vozidla ale o zastavení) Jen je třeba uvědoit si, že lezu do provozu = neotevřít dveře kolemjedoucímu před nosem, nevylízt před kolemjedoucího. Jednoduše kdo leze z auta, tak se musí podívat jestli může bezpečně otevřít dveře a vylízt (to ale platí pro jakékoliv vystupování).

= Zastavim vozidlo na červené, kdo chce vylézt tak si ověří jestli může bezpečně vystoupit a vystoupí. Pokud během vystupování naskočí zelená, vystupující se zadrhne a policajt by naběhl jakože těch pár vteřin už bylo zastavení, tak mu řeknete třeba že vám nešlo zařadit a rozjel jste se neprodleně. To samotné vystupování nijak zakázané není.

V každém případě je dobré nebrzdit provoz a vystupování neprotahovat do zelené.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]