Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak se naucit couvat

Od: alusska* odpovědí: 21 změna:
Mili rádcove, snad mi poradíte s následujícím problémem.
Autem jezdím již 16 let, říkají, že ridim dobře a bezpečně.
Problem nastava pri parkovani. Kdyz se zaradim do rady zaparkovanych aut, tak moje auto je vzdy nakrivo, kouka mu zadek, no proste je na prvni pohled vidět, že to parkovala "ženska".
Podle zrcatek nejak nejsem schopna vydedukovat, jak a kam kroutit volantem.
Rady typu, ze kam se krouti volant, tam jedu jsou pro me marne. Nemam prostorovou predstavivost.
Co s tim?
Za pripadne rady děkuji.
Alusska
Omlouvám se za háčky, čárky. Pisu z tabletu tm mi to moc nejde.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

3x

Jak už tady bylo řečeno, chce to opravdu zkoušet a zkoušet. Chcete-li například zacouvat doleva mezi 2 auta stojícími za sebou (myšleno do té mezery mezi auta), najeďte si k přednímu autu, docela blízko (cca 30čísel ve vzdálenosti od sebe), sklopte si levé zrcátko níž, ať máte přehled o "bocích" svého auta, zařaďte zpátečku, couvejte a jakmile vy, jako řidička, budete zhruba v polovině onoho předního (sousedního) auta, začněte točit volantem doleva (při couvání platí jednoduché pravidlo: chcete-li jet doleva, točte volantem doleva, chcete-li doprava, točte volantem doprava). Levým sklopeným předním zrcátkem uvidíte, jak blízko máte levé zadní kolo u obrubníku, budete-li ho mít cca na 20 čísel, začněte točit volantem doprava a auto "zarovnávat" do mezery. Hlídejte si přední část vozu, abyste si při couvání nenajela příliš blízko přednímu vozu a při rovnání vozu auto neodřela. Nepůjde-li to hned, znovu vyjeďte a zkoušejte znovu. Podle mě spousta lidí (a to nejenom žen, ale i mužů) parkuje špatně z toho důvodu, že se to stydí na veřejnosti opakovaně zkoušet, ale jinak než procvičováním se to fakt nenaučíte.

aaello, super popis postupu *palec* - a máte pravdu, člověku je hloupé to někde opakovaně trénovat, znám to podle sebe ;) ale jiná cesta k úspěchu není - myslím, že i po 16 letech se to tazatelka může naučit, proč ne... :)

aaella*

Jsem si jistá, že se to naučit dá, ideální jsou k tomu parkoviště u supermarketů v čase, kdy tam není příliš mnoho lidí. Tam by se tazatelka mohla naučit couvat "klasicky" mezi dvě auta za ní stojící. Hlavní je příliš si nedělat hlavu z toho, když to nepůjde na poprvé ani na popáté. Pokud s ní bude někdo, kdo jí bude radit, naučí se to. Musí se hlavně naučit zvládnout odhady vzdáleností, nebát se najet k autu, počkat, sklopit zrcátka, zkusit couvat, a všechno pomalu.

hodnocení

1x

kromě tréninku si ještě můžete pořídit nové auto s automatickým pakrovacím systémem :)

Video hore riesi nasledky,ale nie pricinu.Je to presne pre urcitu skupinu vodicov...teda ak sa daju nazvat vodicmi.Bohuzial bude ich coraz viac.

numero
hodnocení

1x

Někdo se zase za celý život nenaučí vařit.

Pokud za 16let nic neumíte,tak raději nesedejte za volant. Takových, jako vy jsou mraky a odřená auta spousta lidí nechce. Ne všichni mají auto jako věc z bodu A do bodu B.

Berte to jako fakt, protože žádat zde o radu textovou formou nejde. I sebelepší návod .h...su jezdit nenaučí.

Trénujte, ale rozhodně ne u obchoďáků, kde je spousta kamer. Postavte si před a za auto betonové obrubníky a cvičte.

hodnocení

0x

Pokud jste se to za 16 let ježdění ještě nanaučila, tak se to bohužel už nenaučíte. To není můj názor, to je prostě fakt. Tak dlouhá praxe řízení vozu je nade vší autoškoly a kurzy totiž...

layborr*

Nejste sama co nemá prostorovu představivost - to se o ženách všeobecně ví ,

auto.idnes.cz/...

honzik*
hodnocení

0x

co s tím? Trénovat. Je fakt, že taky neumím parkovat mistrovsky a nemám problém to přiznat, ale díky praxi jsem se to naučil obstojně. A když si prostě nevěřím tak parkuju třeba někde dál, kde je to jednodušší. Ale pokud jste se to nenaučila za 16 let praxe, tak na to prostě nemáte vlohy. Kažký jsme dobrý v něčem jiném a je to tak dobře. Obecně ženy mívají s tímto problém častěji, než muži. To je prostě odpozorovaný fakt. Obecně není problém, že někdo neumí parkovat, ale když je někdo sobec a hulvát (i žena) a "prdne" to kamkoli, jakkoli, hulvátsky, zvláště nějaké větší auto. Takže trénujte, držím Vám palce a parkujte prosím ohleduplně, byť ne úplně ideálně.

hodnocení

0x

Zkoušet, zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. Zajela bych do nějaké ulice, kde budu mít klid a nebudu překážet provozu. Tam můžete zkoušet tak dlouho, dokud na to nepřijdete. Pokud zatočíte při couvání volantem málo, zase vyjedete a začnete znovu s tím, že tentokrát s ním zatočíte o trochu více..pokud začnete zatáčet brzy, znovu si najet do výchozí pozice a začít později.. Případně si vzít spolujezdce, který Vám bude číkat co kdy a jak, ale podle mě je nejlepší si na ten svůj "grif" přijít prostě sám..

Prostě metoda pokus omyl. Pokud jezdíte stále stejně dlouhým autem, neměl by být vůbec žádný problém. Ale 16 let praxe za volantem, třeba budete vážně beznadějný případ ;)

doplněno 08.10.14 08:18:

Pamatuji si na svého bývalého šéfa, který nás kdysi vezl na firemní večírek.. S kombíkem se doslova nacpal do prostoru, který by byl i osobáku těsný.. Ve výsledku jsem litovala člověka, který s ním bude vyjíždět - on sám už měl zajištěný jiný odvoz - a mezi auta by se nevešel už snad ani list novinového papíru.. Tehdy prohlásil památnou větu: "Není velkých aut, je jen malých řidičů" :D

bambula*
hodnocení

0x

Neberte to vážně pouhé parkování, jsou mistří pánů tvorstva, kteří perfekt umí zaparkovat a také někdy perfekt jsou obtočeny okolo stromu který se neuhnul, hlavně že jezdíte bezpečně dopředu. Pokud máte možnost zaparkovat kde je volný prostor, parkujte mimo dosah čumilů a rádců trochu stranou a když několikrát popojedete a budete couvat v klidu to zvládnete, pakliže nevyhovují zrcátka dle viditelnosti použijte výhled zadním oknem pokud je spolujezdec radílek tak jej požádejte, aby držel zobák

buss
hodnocení

0x

V AŠ jste necouvala? Najděte si prázdný flek, volné parkoviště u hypersuper... a cvičit, cvičit, jak prý psal VIL učit se..., vemte si někoho znalého, nebo si koupit u AŠ hodiny když jsou vám rady jak kroutit zbytečné.

asd*
hodnocení

0x

Základ couvání se dobře pochopí s autíčkem na ovládačku - řídíte a přitom auto vidíte zvenku = máte představu co to dělá. Pak to přenést do skutečného auta jde rychle. Takhle to je mnokem rychlejší než se to učit na parkovišti, obzvlášť pokud není po ruce někdo kdo umí učit (vysvětlit co je třeba a popsat chyby).

alusska*
hodnocení

Pravdou je, ze mi ovladani auticka taky dela velky problem. To same i pc formule hry.

dericcaster*
hodnocení

0x

Kromě výše uvedených rad, by Vám také mohly pomoci kondiční jízdy. Přeci jen rada odborníka často pomůže účiněji, než hodiny trénování. Tim samozřejmě neříkám, že by trening nebyl potřeba...

stirecek*
hodnocení

0x
Ženu jsem učil parkovat ještě dřív, nez začala chodit do autoškoly. Dodnes jezdí dozadu líp než dopředu :)

stirecek*
hodnocení

0x
Dnes jsem viděl tohle. Myslím, ze horší už to nemůže být :)
tn.nova.cz/...

cobrak*
hodnocení

0x

Dobrý den, odkud jste? Tady u nás v Praze je ideální parkoviště před koupalištěm džbán. Je to obrovské parkoviště, kde samozřejmě nikdo neparkuje, ja to opravdu obrovské. Něco podobného, pokud nejste z Prahy, si najděte ve Vašel okolí a učte se. Vezměte třeba osm krabic, udělejte z nich simulaci dvou aut (na každou stranu čtyři) a pak se učte mezi krabice parkovat. Chce to trénink, trénink a trénink. Je to hrozně jednoduché, chce to jen cvičit. Pravdou je, že za tu dobu, co už jezdíte, byste to měla umět, ale šlechtí Vás, že to přiznáte a hlavně to, že to chcete změnit a za to Vám dávám palec nahoru *palec*

alusska*
hodnocení

Cobraku děkuji za podnětný napad s krabicema.
u supermarketu bych se prave bala, ze poskodim cizi auta.
Kazdopadne to zkusim. Jsem z jihu a nejake to opustene parkiviste jiste najdu.

hodnocení

0x

Zo zásady sa vyhýbam parkoviskám typu hyper-super práve kvôli takýmto jednotlivcom.Ono veľa spraví výhľad z auta.Za moju vodičskú prax 14 rokov / 170t.km som vystriedal 6 áut.Neprekonateľná vo výhľade je škoda 120.Tam sú jasné obrysy auta a navyše to máte aj s tréningom na ruky.Parkovanie a cúvanie som sa naučil už ako 3-4 ročný na šlapacom autíčku..oranžový Moskvič...strýko mi ho doniesol priamo z Moskvy.A potom som sa zlepšil vo firme keď som vozil až po strop naloženú feliciu s kancelárskym tovarom.Tam už bolo nutné používať zrkadlá.Dnes už parkujem iba cez zrkadlá.Naučte sa to- je to oveľa lahšie--odporúčam začínať s uterákom na žadnom okne.Padol tu jeden trefný názor kde sa parkovanie dá naučiť už v rannom veku na princípe autíčka na ovládanie.Trénovať na parkovisku "až kým to nepôjde" neodporúčam kvôli spálenej spojke -- tož tak.Manželka sa naučila do dvora cúvať.Vysvetlil som jej že s teplým motorom to ide lepšie-dala si povedať a hlavne to trénuje hodci by mohla vojsť aj predkom,ale má čas a výsledky sa dostavili.Mám 2 dcéry.Občas rozmýšlam či im nekúpim nejaké šlapacie auto alebo nech si skúsia motokáry.Mám záujem na tom aby sa naučili dobre šoférovať.Každý rok máme v meste Prvo-májovú jazdu zručnosti.Uzatvorí sa jedna ulica.Na kapote súťažného auta je loptička na špagáte v miske ktorá počas jazdy nesmie vypadnúť.Ak vypadne,vodič musí vystúpiť a vložiť ju naspať pričom mu ide čas a získava aj 5 trestných sekúnd.Jazdí sa pomedzi kuželky slalom,treba prejsť kolesami pomedzi značky,Parkovanie pozdĺž,cúvanie do fiktívnej garáže a pod..všetko na čas...najlepší si odnášajú vcelku zaujímavé výhry.Je škoda že sa podceňuje návšteva dopravných ihrísk...zvlášť keď sme na autá odkázaní čoraz viac a premávka hustne.

doplněno 09.10.14 09:20:

Nakoniec viď ruské videá..na YT.je ich plno.

hodnocení

0x

Mám kamarádku a ta by ,,zadkem,,nikdy mezi auta neparkovala, pouze ,,čumákem,, a taky žije,když se jí zdá místo úzké,raději hledá jiné,aby někomu nezpůsobila škodu.U mně je to opačně,já zase raději parkuji ,,zadkem,,aby se mi pak lépe z řady vyjíždělo. :--))

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]