Nejste přihlášen/a.
Proč je zde v ČR získání řidičáku tak zdlouhavé, i když je pořád spoustu nehod, úmrtí, srážek a nevychovaných vybržďovacích řidičů? Je to vůbec třeba, když to stejně nefunguje?
Naopak třeba v USA, je získání řidičského průkazu mnohem jednodušší, a řidiči tam jezdí mnohem bezpečněji, ohleduplně, nevybržďují, netroubí, naopak- během měsíčního ježdění po USA jsem se vždy setkal s tím, že se k sobě řidiči chovají slušně, nepřekračují rychlost, nejezdí nebezpečně.
Tak jsem zapřemýšlel nad tím, jak dlouho kdysi moje autoškola trvala(2 měsíce), kolikrát jsem musel na teorii, jak jsem pak čekal, než mi řidičák vůbec vydají,... a porovnal jsem to se systémem v USA, kde je to mnohem jednodušší a řidiči se přitom chovají tak, jak jsem psal výše a ještě jezdí od 16 let.
To není autoškolou, ale zákony. V USA mají z policistů naprosty respekt a zákony a postihy jsou daleko tvrdší. Tady za přejetí člověka autem pod vlivem drog dostaneš tak 2 roky. V USA daleko více. Například v USA se za různé přečiny tresty sčítají, u nás můžou obžalovat člověka jen za jednu věc- když člověk například jede pod vlivem návykové látky, překročí rychlost a nedá přednost a zabije člověka, tak může dostat trest jen za jednu věc (za tu, kde je trestní sazba nejvyšší), ostatní věci se berou jen jako přitěžující okolnosti (díky kterým může soudce zvednout trest pouze o třetinu)...což vidím v naších zákonech jako jednu z největších hovadin. V USA by mu to všechny sečetli (trest za jízdu pod návykovou látkou + trest za překročení rychlosti + trest za nedání přednosti + trest za usmrcení člověka) a z vězení by nevyšel ani za 60 let. Druhá věc je i ta, že u nás se vězni mají lépe než kdejaký pracující člověk...
Úmrtnost a nehodovost spoolu nemusí souviset, např. ženy za volantem mají víc nehod ale muži víc mrtvých - prostě bourají méně často ale zato závažněji.
Taky je otázka, co je příčina a následek - jezdí ohleduplněji proto, že je snadný přístup k ŘP nebo je snadný přístup k ŘP proto, že se tam jezdí ohleduplněji? Ale nejspíš je to dané mentalitou lidí. Před časem jsem viděl video, kdy figurant na ulici omdlel. V USA si ho kolemjdoucí všimli a začali mu pomáhat prakticky okamžitě, v Rusku ležel desítky minut nepovšimnutý... (btw to video natáčeli právě Rusové, někde mám možná odkaz)
Zdravím, v USA bych se při případné kontrole policií ani nepokoušel vylézat z auta, jinak většinou střílí, vše je totiž na pokyny a to cizinec necizinec. Policie v USA více střílí a méně řeší, než jak v ČR, tak proto se zdá, že jsou tam řidiči "beránci". Jen si schválně někdy všimněte v nějakém reálném videu, že jakmile někdo začne vylézat, tak už si policista rozepíná pouzdro s pistolí, případně kolega už ho div nekryje, není ždádná sranda být kontrolován a neznat místní zvyky. Případné selhání policie se v Americe krásně zamete a člověk nic nenadělá.
Tak ono je to taky o tom že je tam běžné že to policajt dostane uzim skrze kontrlovaného dveře, proto takový postup, papíry ideálně nahoře za roletkou a pokud je máte na těle je lepší ukázat kde a policista si je veme...
Ona tam ta úmtrnost je díky "7mi denní čekačce" na berretu u policie a jiných podstaně vyšší než v nějakém německu kde nůž nad 12cm je zbraˇkterá musí mít zbroják...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.