Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Brždení motorem

Od: automan odpovědí: 40 změna:

Naučil jsem se brzdit motorem, a to tak, že od 6. rychlostního stupně podřazuji až ke dvojce, někdy při dojíždění na semafor až na jedničku. Myslím si, že tím hodně šetřím brzdy, když poté jezdím ostře a brzdy zase hojně využívám. Je to hodně efektivní a opravdu dobře tím zpomaluji.

Zajímalo by mě ale, zda je to správné a neničím tím něco jiného - třeba spojku? Podřazuji tak, že otáčky podřazením vyskočí do extrému, třeba až do 4.000 a postupně klesají, až zase podřadím níže a zase vyletí. Opravdu to efektivně brzdí, trochu řve, ale snad to nevadí?

Díky za názory, autům příliš nerozumím.

40 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jirkamatapat*
hodnocení

5x

Zkus se naučit jezdit stylem jako by jsi neměl brzdy. Ušetříš tím nejen motor,ale i svoji peněženku.

2kedar*
hodnocení

4x

Jezdíte s tím, jako z náklaďákem. *smich* Já osobně mám taky tandenci brzdit motorem.

Asi zvyk z toho náklaďáku. Ovšem "honit" to při brždění nad 4000.ot se mi zdá příliš. a dobržďovat na jedničku už je celkem prasárna. Na to už je ten pedál uprostřed. :)

automan
hodnocení

Díky za názor, jedničku si tedy raději odpustím, ale přišlo mi fajn, že s ní i zastavím a nemusím vůbec šlápnout na brzdu.

Podřazovat tedy zkusím na 3.000 otáček.

Dík.

2kedar*

Na tu jedničku už to musí docela škubat a tím trpí nejen motor, ale i náprava, silentbloky, ložiska... atd.

Je škoda to zbytečně mordovat. A u osobáku kor. Jinak spojka tím až tak netrpí. Samozřejmě si budete

muset rozmyslet to, že výměna spojkov. obložení bývá podstatně dražší, než výměna brzd. destiček.

No jo, brzdy sice šetříte, ale co vyjde levněj - motor nebo brzdy?

Určitě mě přijde divné takhle vytáčet motor při brzdění. Nás učili jezdit v autoškole (což je už dooost dávno) hlavně předvídavě - tedy nemá cenu, dupat na plyn, když v dáli vidím semafor s červenou a pak dupat po brzdách. Prostě dojíždím plynule, podřadit většinou netřeba, prostě zpomalím ubráním plynu, pak vykvaltnu a zlehka dobrzdím. Brzdy tím netrpí, aktuálně mám na deskách i kotoučích přes 130 tkm a ještě něco vydrží.

novada*
hodnocení

3x

brždění motorem? :D co na to spojka? :D radši koupim destičky za 800 než spojku za 8000 + práce :D

gumidek*

Hlavně destičky vymění i laik, kdežto k vůli spojce poloosy dolů,půlit motor,momeňták,vystředění lamely,... :)

stirecek*
hodnocení

2x

Být tím motorem, tak vylezu z kapoty a nafackuju ti...

bambula*
hodnocení

1x

Zajímavá technika jízdy, pokud brzdíte bez brzdových světel bude možná menší nehoda a nový nárazník

hodnocení

1x

Domnívám se, že neděláte dobře. Dáte autu pokyn, aby jelo, přidáním plynu. Pak mu zase dáváte pokyn, nejdi tak jak jsme chtěl, ale brdzi. Přečtěte se správnou radu od Jirky matapat..

cobrak*
hodnocení

1x

Asi jezdíte sám, co? :-D Kdybyste jezdil s někým, tak by na Vás byl asi pěkně nepříjemnej :-D Ještě, že s Vámi nejezdím :-D Jde o to, že pokud s šestky podřazujete až na jedničku, znamená to, že pětkrát trápíte spojku, namáháte převodovku, dá se říci, že zbytečně i samotný mechanismus řazení. Je to jednoduché, podřazování takhle je v pořádku jen tehdy, pokud brzdíte při krizové situaci nebo jedete na krev, což myslím, že asi nejezdíte ;) Ideální je třeba před semaforem, hodit z pětky trojku, pak třeba dvojku a když Vám spadnou otáčky na cca 1000, tak už vyřadit a zastavit jen za pomocí brzd. Tohle doopravdy nemá smysl, už proto, že se na Vás ostatní koukají jako na hovado :)

No nevim. Ja podradit z 5 na 3 tak mozna dam celo volantu . To jsou rady jak cyp. Proste u kazdeho auta to je jinak a chce to mit cit trosku. Na krizovatce podrazuju na 3 a pak neutral. Pokud jedu pomaleji tak radim i niz v klidu a da se i skoro zastavit.
trtr

Zdravím, vše je na úhlu pohledu, na vozidle a všem možném. Přeřadit 5-3 jde, ale člověk musí chvíli počkat, až auto zpomalí, nebo přibrzdit. Ani změna 5-2, či 6-4 či 6-3 není vyloučena. Jsou prostě situace, kdy bych prostě ještě kvedlal s řadičkou, když už je po všem a kvalt se zase nehodí. Změny 5-3 či 5-2 se nejlépe uplatní na silnicích mimo město při odbočování v odbočovacím pruhu nejčastěji vlevo. Brzdit někoho podřazováním postupně moc nemůžete a na to je právě vyřazovací-odbočovací pruh. Začátečník to dělat nebude, protože kolikrát ani neví, co tam má za rychlost a podívat se je o hubu.

To co jsem napsal, ne že bych praktikoval, ale vím že to jde. Parkrát jsem to viděl. *smich*

cobrak*
Tak to máte asi nějaké zvláštní auto,kolego ;) no ostatní,když podřadíme z pětky na trojku,za plynulého pouštění spojky,tak žádný problém nenastane... Pokud nejedeme stovkou samozřejmě.

Nevím ale já pkd je teda nutnost takto podřadit,tak nepodřazuji z 5° rovnou na 3°.Stačí jen na 4°!

trtr

Zdravím, je to jak říkám dost individuální. Auta s motorem 0.8-1.0 to zabije, auta vyšších kubatur a tzv. "traktorové koncepce" těm se nic nestane a vezmou to. Výraz traktorové koncepce si asi nechám patentovat. *smich* V nečem je opravdu jedno co se tam vrazí a jede to stále.

cobrak*
Tak vy máte myslím naftaka,ne?
doplněno 06.10.14 23:53:

V každém případě, já, když jedu na pětku 80km/h a dám tam pro brždění trojku, tak mi to točí 3500ot/min., což není moc. Když k tomu ještě lehce brzdím, tak nemám vůbec žádný problém ;)

trtr

Zdarvím, ne benzín, momentálně starou 1.7, ale to tak škádlit nemůžu. Nafta to je něco jiného, ta někdy bere skoro od volnoběhu.

buss
hodnocení

0x

Je to podle situace, z kopce s rychlostí samospádem (podřadit až když je nutno), jinak z kopečka v obci rozjedu a dojíždím do 5o km, nebo tak abych nebrzdil pokud to není nutné, zařadím, jedu. Když vidím dostatečně daleko na rovině, že bude třeba zastavit (nejspíše křižovatky), tak bez zařazeného a dojíždím, někdy ani není nutné dobrzdit. A co tak meziplyn aby to neřvalo?

doplněno 04.10.14 13:18:

kadar2, to jsou dnes v AŠ tací lempli, že to neumí říct? No nedivím se, s jejich praxííí.

2kedar*

S meziplynem dnes mnoho lidí kvaltovat neumí. Tak leda ti, kteří v autoškole lámali volant na Praga V3S *smich*

Mezi náma holkama *smich*, k čemu je dnes řazení s meziplynem? Toto bylo nutné př podřazování u aut bez synchronů! stejně tak jako řazení s vyšlápnutím spojky!Jinak 4000 ot nejsou extra vysoké otáčky! U dehtů,starých atmosférických předkomůrkáčů snad ano!Občas toto také dělám ale nevyplatilo se mi letos na STK ,díky tomu že moc nebrzdím jsem musel měnit p.kotouče protože mimo činnou plochu hooodně vyrezli!
cobrak*

Já třeba na meziplyn nedám dopustit, protože když předjíždím a potřebuju podřadit, tak je to daleko lepší, protože mi zaprvé necukne auto a za druhé neztratím tolik rychlost, jak, když tam při devadesátce narvu trojku ;)

Cobraku-nevím co máš za auto,ale nevím proč bych měl při devedesátce z pětky podřazovat na trojku možná tak 4°!

gumidek*

Na co mi bude meziplyn, když motor řve v 4000 otáčkách?

Díky meziplynu vyrovnám otáčky obou hřídelý v převodovce, aby šlo zařadit a pak už je meziplyn na nic. proč bych meziplynem vrčel motorem a vymačkával spojku, když chci brzdit...

Není to náhodou kec?

Na tom, jak motor řve se odvíjí zařazená nízká rychlost (stupeň) a vysoká rychlost vozidla

doplněno 04.10.14 16:11:

Při prudkém brždění motorem nesvítí brzdová světla. To je tak na nehodu zezadu.

hodnocení

0x

tak kdyz je kopecek dolu tak brzdim motorem , jinak ve meste dojizdim treba na 3ku a pak dam neutral a pomalu dojizdim a brzdim. Fakt by se mi nechtelo po meste 100x to delat jak vy.

hodnocení

0x

a v kolikati otačkach teda smím podřadit, abych neničil spojku a motor?

buss

No ono je rozdíl jet s Trabantem, nebo nějakým sporťákem. Chce to zkušenost, uši, cit.

hubas*

S trabantem se motorem brzdit nedá! Proč asi?

Protože má na 4 rychlosti volnoběžku? ale na ostaních rychlostech nikoliv. Rovněž i Wartburg

.

Je zbytečné brzdit, je dobré využívat co nejvíce setrvačnosti vozidla, pokud to provoz dovoluje..

doplněno 06.10.14 12:09:

Gumítku, ale i když by brzdil motorem, tak tam jde určité množství benzínu a motor se nemůže zadřít.

To by mně motor již dávno neběhal...

Pozn.: Wartburg měl volnoběžku i na ostatních rychlostech.. :)

Ale dala se komplet vypnout :)

gumidek*

Protože maže palivem (směs benálu s olejem) a zadřel by se. Jinak prokluzuje na volnoběžkum v převodovce.

hubas*

Přesně tak...maže palivem s olejem. (Paliva a tedy i maziva se dodává množství adekvátní volnoběžným otáčkám, pokud by chtěl člověk brzdit motorem, otáčky značně převýší volnoběžné...nestíhá to mazat!)

kolik vteřin se pojede na brždění motoru?

A to se nezadře..přesněji ještě se nikdy Trabant nezadřel..takže jen akademická debata o ničem..

stirecek*
To by pak dvoutakty nemohly jezdit ani na motorkách :)
stirecek*
Volnobezku má i automat u VW. Protože brzdění motorem je neekonomické, stojí to peníze.

Když ve 2000 ot/min podřadíš o 1 stupeň, tak spojka neutrpí, je na to stavěná. Jinak podřazuji nejčastěji na 3 a na 2 pouze tam, kde je rychlost omezena dopravní značkou na 30 km/hod.

hodnocení

0x

Jednou mi selhaly jednookruhové brzdy u Trabanta a šprajcla se i ručka (rozpadlé prasátko v zadním kole). Samozřejmě z kopce, pod nímž byla křižovatka T, kde to rovně vedlo do lesa. Zastavit se mi povedlo až přes spojku po velmi hrubém zařazení zpátečky (samozřejmě přes zuby) a přidáním plynu tak, abych motor neroztočil obráceně. Nakonec dobrždění o krajnici. Převodovka i motor to kupodivu přežily bez následků. V té chvíli jsem rozhodně nepřemýšlel, jestli něco nepoškodím. Nejel jsem sice nijak rychle, ale těch pár vteřin bych znova zažít nemusel. *blee*

doplněno 12.10.14 14:52:

Trtr - byla to bezvýznamná okreska, svodidla žádná, jen žulové patníky (o ty se moc brzdit nedá) a naštěstí snížená krajnice. Té zpátečce se tam taky zrovna nechtělo, ale byl to předposlední pokus. Ten poslední byla snad už jen katapultáž *smich* . U dnešních aut to nehrozí, jednookruhové brzdy zmizely v propadlišti dějin.

trtr

Zdravím, stát se toto hypoteticky o současného auta, tak R prostě nezařadíte i kdyby jste chtěl (pokud teda není převodovka vymletá jak něco). Pak jen šup do příkopu či o brzdit o svodidla, nic příjemného. V případě nouze i brždění přes ruční brzdu chce své. Slyšel jsem o borcovi, co takto musel brzdit na dálnici.

trtr

Zdravím, jasně když by nebylo co udělat, taky bych zničil raději převodovku, pěkně kvalt po kvaltu násilně řadit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]