Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sjete hrany na torx šroubu jak odšroubovat?

Od: oto000® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den ojel jsem hrany šroubu na torx šroubu potřebuji vyměnit svíčky na tom šroubu je vlastně přišroubovaná cívka zapalování nevim jak to odšroubovat

Sjete hrany na torx šroubu jak odšroubovat?

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

doktpr365*
hodnocení

1x

vypadá to jako imbus,pokud tam nejde nic většího strčit zkusil bych plátkem pilky udělat drážku pro šroubovák

hodnocení

1x

u těchto šroubů je problém, že jsou plné bordelu a nacpete tam imbus, který nezajede až dolů a vyžvýkáte vršek. Vždycky je nutné ho nejprve vyčistit, pokud není evidentně čistý. Stačí vzít špedlík a několikrát objet hrany zevnitř a bordel vydrolit. Uvolní se další 1/2mm, který často pomůže.

Pokud ani to tak jedině zhotovit drážku pro šroubovák nebo odvrtat, ale chce to zkušenosti.

gumidek*
hodnocení

0x

Je to na 100% torx. Vyčistit až do hloubky všechny hrany špendlíkem a pak dát správnou velikost a povolovat v ose a ne silou do páky tak, aby se sesmekával z hlavy. Prostě si klíč přidržte. Spousta lidí tlačí na klíč špatným směrem (stačí odchýlejí od osy otáčení klíče na jeho konci (pomyslná obvodová kružnice) a klíč sice tlačí na povolení, ale tak na sundání klíče ze šroubu.

To je problém číslo 1 a druhý problém jsou velikosti klíčů. Už jsem se setkal i s výrobcem bitů torxů, že měl jiné velikosti.

Takže vemte klíč z nějaké kvalitní sady nebo ho kupte a pozor na to,že torxy nejsou vždy po 5ti, ale třeba je řada torxů T20,T25,T27,T30 (T27mička to nebyla?). Volný menší torx to taky ohlodá.

Každopádně pak vyměnit za normální šroub s šestihranou hlavou a stejné délky. Jednou ohlodaný torx už půjde podruhé po letech vytahovat blbě. Cívka odejde na cestě a co potom. Zase ten ohlodaný torx...

Asi tak. Přes noc to prostříkněte WDčkem a povolujte s čersvě schládlého (když na něm udržíte ruku) motoru. půjde lépe.

moto*
hodnocení

0x

Šroub vyčistit nějakým malým šroubováčkem, pokropit wdčkem, naftou nebo petrolejem s kapkou oleje. Potom zvrchu na něj pořádně poklepat, nejlépe přes nějakou tyčku nebo pořádný duršlok, není tam moc místa aby se dala kladivem ta správná suchjá rána. Šroub se jednak otřesy uvolní, také se jeho vršek trochu roztemuje, takže by se do něj měl dát kalený torx znovu narazit a pokusit se povolit. Používám torx do golovek, páč se dá dobře narazit a také povoluji přesně kolmo. Pořádným poklepem i s pomocí mazadla se šroub trochu uvolní a většinou jde povolit i zásekem na obvodu ostrým sekáčem. Jen se musí hodně zešikma, páč když se zásek dělá více kolmo, hlava šroubu se může prohnout a zamáčknout do měkčího materiálu pod ním. No a jak již kolegové doporučují, nahradit šroubem s klasickým šestihranem.

hujer123*
hodnocení

0x

S Torxem je to podle mě už bez šance. Já bych zkusil, jak by tam pasoval inbus klíč, větší bych případně zbrousil, aby tam byl těsně. Pokud fu cívku kterou to drží hodláš vyměnit, šla by CO2 navařit matice.

hodnocení

0x

bud zkus naklepnout větší torx nebo já ojetý šrouby občas povoluju stranovými štípačkami chytnu tu hlavu co nejníž sevřu co mi síly stačí a povoluju občas taky pomohou samosvěrný kleště a když to selže tak majzlík vyseknout drážku a povolit šroubovákem

tady by taky možná šlo navrtat díru a do ní pak naboucat torx a povolit

jyri*
hodnocení

0x

bbud bych tam skusil narvat imbus a nebo bych to prořízl na šroubovák a kdyby ani to nepomohlo tak vem matkua zevnitř vyvař k hlavě šroubu

hodnocení

Díky za rady tak jsem zkoušel narvat tam torx nic imbus taky nic kleště taky nic vzal jsem velky šroubovák a kladivo a pár záseku do šroubu a šroub povolil a šel už dobře odšroubovat

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]