Nejste přihlášen/a.
Ahoj jezdím s nákladním autem do 12 tun, ale často se překládá o 1 tunu a nefunguje mi tam ABS, myslíte, že je to hodně nebezpečný s tím jezdit v zimě, kvůli tomu ABS? Jezdím trasu na orlickoústecku, kde ty zimy jsou docela ostré. Díky
Zdravím,
co by na tom bylo nebezpečnýho? Není tak dávno doba, kdy žádná auta (ani osobní, ani nákladní) neměla systémy jako ABS a dalších nesmysly vůbec a taky se jezdilo. Jen se holt trochu víc musí u toho řízení přemýšlet - nestačí prostě dupnout na brzdu a čekat, že si to elektronika přebere a z problému mne vytáhne. Jezdím dnes a denně za každého počasí s autem (osobním), které o nějakém počítači, posilovači (ať už na brzdy či na na řízení), ABS a dalších "kurvítkách" ani neslyšelo a bez problémů. A podmínky nemám moc odlišné od okresu UO, protože bydlím v podkrkonoší a občas jezdím jak jak UO (typicky krásné serpentiny směr UO - Lanškroun) nebo do okresu TU.
Když nejsou v autě "kecalové do řízení", chce to víc používat hlavu - brzdit s citem, s předstihem, víc uvažovat nad rychlostí, protože co neubrzdíš, neukecáš. Ale zase když je třeba víc sněhu nebo to víc klouže, tak je s takovým autem podstatně víc srandy. Hned při každý chybě vidíš, cos udělal blbě - podle mého názoru nejlepší škola pro řidiče. Dnešní auta jsou pro hlupáky, protože jen "šlapat pedály" se naučí každý trouba a pak to podle toho taky na silnicích vypadá.
Tak škola by to byla určitě dobrá, ale mám strach, aby mi to někde neujelo a někoho bych nezabil, a taky asi bude velký rozdíl mezi osobákem a přeloženým náklaďákem. Ale díky za dobrý příspěvek
- přeložený náklaďák brzdí furt líp, než prázdný, protože je větší tlak na nápravy a tím větší přítlačná síla k zemi
- náklaďák je většinou naložený tak, že na zadní nápravu je větší váha, tzn. že omezovač brzdného tlaku na zadní nápravu pouští víc tlaku do brzd zadní nápravy a ta tím pádem brzdí víc než normálně
- pokud nemáš ABS a ty další pomocný systémy přibrďující smekající se kolo, nemůžeš prostě brzdit až v zatáčce a čekat, že si to auto "nějak přebere", ale musíš brzdit už před zatáčkou a do zatáčky už musíš jet s odbržděnými koly, ideálně (hlavně pro nezkušené) i bez plynu a přidávat plyn až za zatáčkou
- trochu zrádnější na tohle jsou vleky a návěsy - s nima když si neodbrzdíš včas, tak tě klidně přetlačí po tečně ze zatáčky - přesněji odtlačí ti (lehký - nejhorší kombinace je naložený vlek a lehký zadek auta, typicky třeba zadohrab osobní auto a naložený vlek) zadek auta a třeba tě i otočí na silnici (lidově "zlámou" soupravu)
Hlavně se ničeho neboj - víš že se říká "kdo se bojí, nesmí do lesa" a nebo vulgárněji "kdo se bojí kaká v síni". Buď pouze opatrnější, možná budeš na silnici o trochu pomalejší, ale já osobně zastávám teorii, že když to klouže, tak raději krokem, ale dojet v pořádku než rychle a pak případně řešit, co s nabouraným autem případně s autem v příkopu.
Super rady, kdyby tě ještě něco napadlo, tak určitě napiš.
akorát s tím prvním bodem moc nesouhlasím, je pravda, že čím větší zatížení nápravy tak tím větší přítlačná síla a tím větší tření, ale zárověn se tím zvětší i setrvačná síla, a na kluzkém povrchu je určitě zrádnější ta setrvačnost než málo zatížená kola.
Setrvačnost není zrádnější - setrvačnost se dá předvídat - vím, že jsem naložený, tj, vážím víc, budu brzdit dřív a víc s citem (podvědomě si uvědomuju, že sem těžší a že bych to taky v nouzi nemusel ubrzdit). Ale když sem prázdný, tak si většina lidí myslí, že "jsem prázdný, tak to zašlápnu a stojím". A tak nějak podvědomě nepředpokládá, že by se mu to taky mohlo smeknout. Ovšem když už se to teda smekne (bláto, listí, mokro), tak je většinou hotovo.
Je to jen o tom, naučit se předvídat pokud možno i nepředvídatelné. Nic těžkého, jen to chce praxi a čas. Hlavně se ničeho neboj - uděláš pár chyb a příště se jich vyvaruješ. Každému ze zkušených a dloudobých řidičů někdy pomohl "nízko a rychle létající anděl strážný". Nejsem vyjímkou. taky mám za sebou situaci, kdy jsem jel z kopce v zatáčce, ledovatka a dole vzpříčená souprava (liazka s vlekem). Auto přede mnou zastavilo, já brzdil a myslel jsme si, že na hrubé krajnici to v pohodě dobrzdím. Jenže chyba - bylo to ve městě a na té krajnici byl ledový rantl cca 10cm vysoký. Když už sem skoro stál, tak mne ten rantl nakopl zpět do silnice. Samo že jsem se o auto před sebou lehce opřel. Škoda žádná, ale poučení z toho mám - dobržďovat na krajinici je OK, ale najíždět na ní jen s odbržděnými koly. Já měl zabržděno a proto mne ten rantl kopl - jinak bych ho přeskočil a zabrzdil za ním na hrubém sněhu. Prostě člověk se stále učí. Podstatné je, aby z chyb nebyla "rána" - to, že spadneš do příkopu nebo to někde odřeš - to se prostě stane. Ač jsem nevěřící - Chraň Bůh horšího
Když sem se kdysi dávno (v době ještě jen jednokruhových a pouze bubnových brzd) učil jezdit, tak mi táta (profesionální šofér těžkých náklaďáků) vždycky říkal - vždycky si při jízdě představuj, že potřebuješ zabrzdit, šlápneš a ono to nebrzdí, tak co s tím budeš dělat, kam se uhneš, kam to pošleš... Podvědomě se toho držím (hlavně kam ze silnice "uteču") - a už mi to několikrát zachránilo krk.
Díky, dodal si mi odvahu na zimu
Taky si pamatuju z učebnice, kde psali, že u aut bez Abs musíš bud brzdit, nebo zatáčet, obojí dohromady nelze
Jo, poučka tak zní. Jako zkušenější pak přijdeš na to, že i to lze (brzdit i zatáčet současně i na ledu), ale chce to vědět, jak ti to auto brzdí a mít hodně lehkou nohu na brzdovém pedálu, případně brzdit přerušovaně - zabrzdit, povolit, zabrzdit, povolit (jako to dělá ABS, ale tohle si děláš sám jako řidič). Ale mám zkušenost, že u auta bez posilovače brzd se "s citem" brzdí podstaně lépe než u auta s posilovačem, protože nástup účinku posilovače je většinou hodně rychlý a když to klouže, tak ti zablokuje kola rychleji než to stačíš ty sám u auta bez posilovače - tam bys na to musel doslova dupnout.
Je to Man z roku 2005 má najeto 750 000 a pochybuju, že do toho firma bude cpát peníze. Nejprve jsem si myslel, že to ABS funuje, protože se mi kontrolka rozsvítila při startu a pak zhasla, ale před pár dny se mi začala rozsvěcet za jízdy a po konzultaci s mechaniky, bude asi v háji to ABS (že to neblbne jen ta kontrolka na palubce, jako kontrolka ruční brzdy, která se mi taky rozsvěcí za jízdy ale nepřibržďuje to)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.