Nejste přihlášen/a.
Budu kopovat ojetinu, vážně uvažuji o Š Felicia... bohužel se nedokážu rozhodnout pro motorizaci. Ročně najedzím něco přes 10tis km, bohužel většinou spíše městského provozu. Spotřeba 1,3 ve městě uváděná přes 9L už výrobce mě děsí, 1,6 nechci kvůli vyššímu pojistnému. Zvažuji tedy motor 1,3 (50kw) karburátor, 1,3 MPI a nebo 1,9 D... jenže na diesly ve Felinách slyším spíš samou špínu, jako že je to auto těžké, nejede a spotřebu má skoro jako benziňák... serrvis a údržba nafťáku bude také asi dražší než benziňáku? Někde jsem četl, že nafťák se vyplatí až od 15tkm ročně, né že by byl problém je najet, ale to není účelem. Jaký motor do Feldy byste tedy v mém případě volili právě vy a proč? (RV 1999+)
Koupil jsem nedávno Felii kombi s vícebodovým vstřikováním,motor 1,3.
Zatím spotřeba na 100 km kolem 6,5 l.Motor není žádné dělo,ale těch 150 po dálnici se rozjede.
JABRAKA
Postavte dotaz jinak .Budu jezdit sám,nebo s plně obsazeným autem.Jakmile 1,3 nebo 1,6 naložíte ,nejede je to líné jako prase.Benziňák maká tak od 2,0 litrů.Navíc ho jen tak neuštvete a spotřeba je narozdíl od tintítek Typu Fabia 1,2 vyhoněných otáčkama nižší.Kdo nevěří ať zkusí po dálnici 130km/hod(a víc).A povinné ručení se dá najít docela ucházející.K tomu plný bonus a docela to jde.
Vlastnil jsem felicii r.v.96,1.6.Měla najeto cca 40tis/km a byl jsem spokojen!
Ohledně pojistek se dnes už ničemu nedivím... Dnes mám Opel astra F 1.6,ale to není podstatné,Pojistku cca 5000kč.Když jsem teď zjistil,že jinde můžu platit až o polovinu méně,protože mají jiná krytéria,třeba jen pro započítávání bonusů... Dnes mi počítají bezškodní událost 4 roky,protože jsem byl dva roky bez auta a u druhé pojišťovny mi započítají celých cca 12 let,tak to je sakra rozdíl .
Vim ze pisete ze 1.6MPI ne, ale ja osobne bych volil tuto variantu. Mam r.v.1996 a najeto 230 000tis km a pokud pominu beznou udrzbu tak motor slape uplne bez problemu, je zivy a jde za plynem. Na rovince se da v pohode motor drzet kolem 2tis otacek a jen si seveli, spotrebu mam dle computeru Trip 7,2l/100km kdyz jestim 5km pocuky do zamestnani, pokud jedu delsi streku, dostanu se pri bezne jizde na 6,5/100km.
Pokud vezmu tu 1.3 tak aby to trosku jelo, musim tomu trosku vis slapnout, spotreba jde nahoru. Motor ve zdravi zdaleka nevydrzi tolik najetych km co ta 1.6. Co se tyce otacek, toci na stejny rychlostni stupen pri stejne rychlosti 1.3 o mnoho vic otacek motoru.
Pri dnesnich cenach benzinu cini rozdil mezi povinnym rucenim pro 1.3 a 1.6 jednu plnou nadrz vaseho auta.
Do převážně městského provozu určitě motor 1.3. Výkon 1.6 nevyužijete, a jako každý větší objem bude papat víc. Údržba by byla také výrazně dražší - rozdíl v ceně dílů je značný.
Jen mě malinko uniká když nechcete kvůli pojištění 1.6, proč přemýšlíte o 1.9, kde je pojištění ještě vyšší. Najezdil jsem dobře 200 000 km s 1.3 50 kw a ani na jednom autě nebyl problém s motorem. Jediná závada byl prasklý bowden ke spojce. Pokud se nemýlím tak karburátor se dával jen na vývoz a to ještě jen do nějakejch bůhvíjakejch států. Tady se nikdy neprodával. Napřed bylo jednobodový vstřikování a tak někdy od roku 1998 +- bylo vícebodový. Znalci mě jistě upřesní.
To je jednoduché, protože nafťák míň papá, tudíž by to minimálně ušetřilo na povinné ručení... tak to je otázka do placu, od kterého roku je MPI? jednobod ani karburátor (pokud tedy vůbec byl) bych nerad...
Ano, karburátorové Felicie byly určeny pouze na export do rozvojových zemí. K běžnému dostání byly motorizace:
1.3i / 40kW, jednobodové vstřikování BMM;
1.3i / 50kW, jednobodové vstřikování BMM;
1.3i / 50kW, čtyřbodové vstřikování MPI;
1.6i / 55kW, čtyřbodové vstřikování MPI;
1.9D / 47kW (diesel), nepřímé vstřikování, bez turba.
Osobně bych doporučil motor 1.3. Základ má v motoru s původem ze Škody 1000 MB ze 60. let minulého století, což z něho činí sice zastaralou jednotku, avšak o to jednodušší a maximálně spolehlivou. Například rozvody zajišťuje bezúdržbový řetěz, u 1.6 a 1.9D je řemen, který se musí pravidelně měnit - při jeho přetržení dojde prakticky k destrukci motoru. Neměněný rozvodový řetěz maximálně chrastí, nic víc. Dále motor 1.3 je stále Škoda - tzn. většina mechanických dílů je identická s favority a Š120, takže ceny jsou doslova směšné, oproti motorům 1.6 a 1.9D, u kterých se již jednalo o konstrukci Volkswagenu.
Co se týče výběru verze, kterou 1.3 koupit, tak doporučuji dvě silnější verze. 40kW je znatelně slabší; pokud budete ale jezdit skutečně jen po městě, bude tento motor dostačující a při koupi alespoň levnější. 50kW BMM již poskytuje dostačující výkon (i pro jízdu po dálnici) a takřka identickou spotřebu jako 40kW. MPI má totožný výkon 50kW, avšak lepší průběh točivého momentu; to znamená, že motor je pružnější (potřeba méně řadit) a řidičsky "přívětivější". (Ne)výhodou MPI je, že se montovaly do novějších verzí Felicií po faceliftu (s maskou podobnou jako Octavia), takže budou i o něco dražší. Avšak při dnešních cenách Felicií se bude jednat o rozdíl pár tisícovek...
jo to ja měl 1,9TD 66kw fiat tipo- a všechny felcky neměly šanci... kombinovaná spotřeba 4,5L, okna v el., posilovač, mlhovky, tonovaa skla... atd
najel jsem s ním 270 000 Km potom jsem ho prodal a absolutní spokojenost ... i do chorvatska 2x dojelo.-)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.