Nejste přihlášen/a.
Mám starší auto s naftovým motorem 1,9TD (klasicka komůrkáč) a s minimem elektriky, ale co se stalo jsou to dva dny kdy začalo mít auto hrozné ranní studené starty.
Zkusil jsem balónkem ručně natlakovat systém, ale balonek byl celkem tvrdý no trochu jsem mu pomohl, ale přesto při startování nic.
Při startu startér točí jak zběsilý a jako by to hrozně malinko mělo snahu chytnout, ale i když pořád držím klíč a startér točí tak musím hodně pomáhat plynovým pedálem aby se chytil. Zvuk to má jako když startuje lokomotiva nebo starý traktor. Po nastartování se vyvalí bílý oblak dýmu. Další starty jsou už pak vždy v pohodě.
Bohužel je to teprve druhé auto s naftou co jsem kdy měl a první kde se zabývám problémem se starty a žhavícími svíčkami. Zkusil jsem vyndat dvě nejvíce dostupné žhavící svíčky a zkusil jsem je tak, že jsem jednu po druhé položil na mínus pól baterky a drátkem přivedl plus na závit kde je normálně drát od relátka. Jedna svíčka trochu zajiskřila (nebo spíš když jsem přiložil káblík tak to myslím) a po chvíli se začala špička (asi 1cm) žhavit. Čekal jsem osobně, že bude větší kus rozžhavený než 0,5-1cm. Druhá svíčka po přiložení drátku nezajiskřila a ani se nerozžhavila.
Další dvě svíčky jsem nezkoušel, protože jsou špatně dostupné za čerpadlem.
Můj dotaz tedy zní můžou být výše popisované starty důsledkem nefunkčních nebo polovina a 3/4 nefunkčních žhavících svíček? V jaké délce má žhavící svíčka být rozpálená? Nebo bych měl chybu hledat jinde?
Jako zas takové chladno není a právě mě překvapilo, že auto začalo tak zlobit.
A ještě kontrolka žhavení na palubce svítí a zhasne normálně. Multimetrem jsem měřil zda relé žhavení pouští na svíčky napětí a ano jde tam (jeden hrot na mínus baterky a druhý hrot jsem nacpal ke špatné žhavící svíčce a ukázalo se tam po otočení klíčem napětí).
A ještě jeden dotaz. Hledal jsem nějakou levnou alternativu (auto mě stálo pár korun tak do něj nebudu cpát svíčky 500kč/ks) a našel jsem značky Meyle. Od Meyle beru rád normální podvozkové díly, ale neznám je jako výrobce tohoto.
vyměn žhavičky všechny budou v háji
meyle je v pohodě mám od nich svíčky ve svý oktě švára a bratr v oplu nou problém
Myslíš teda, že to je jen špatnýma žhavičkama? Mě právě hrozně překvapilo, že doteď to startovalo celkem v pohodě a 2 dny zpátky najednou taková katastrofa. No objednal jsem už 4 nové lepší než to flikovat po jednom kousku i když vím, že minimálně jedna funguje.
Díky. Já jak píšu od Meyle jen zatím podvozkové části případně když to jde tak v HD, ale elektro jsem vůbec neznal.
Prvotní kontrolu žhavek jsem dělal jejich odpojením od přívodu a postupným přiložením drátu na každou zvlášť-zajiskřila-li byla "reletivně" dobrá.Nezajiskřilal-li byla KO! Druhotná jako Vy,vymontěním svící! Celá špička se musí docela rychle rozžhavit,ne jen část!
Jinak dle příznaků jednoznačně žhavičky.
¨Jak píše Alois-dle žhavení,ale raději všechny 4 aby se po pár dnech nemuselo znova rozebírat.
Otázka mimo soutěž o jaký motor jde?
doplněno 19.09.14 10:00:DHX jsem neměl,ale měl jsem D9B a předtím ještě typ162 (51kW s přípravou na turbo a starší 47Kw)taky od PSA.Máš pravdu,že za čerpadlem jsou hůře přístupné,tuším jsem je montil ven trubkáčem vždy o 1/4 ototčky a přendat roubík (tyčku ) a zase 1/4 otočky.Údajně u jednoho místního mechanika (děla jen PSA a nejraději naftu!) stojí jena necelých 70kč.Jinak já jsem u nás kupoval jednu za 100kč ale na naftovou ibizu 1,7 (RV85-93,jsem kupoval jednu za 400 a podruhé již jednu za 200kč,a na ní jsem musel vymontovat přírubu s vývěvou na posilovač brzd.takže asi tak.Typ motoru je ještě na nýtovaném štítku nebo je již přímo do bloku? Ty co jsem měl oba měli nýtovaný štítek s typem A8A(což byla přeplňovaná 1,8 bez kat a egr) (na ten druhý jsem ho osobně nýtoval! a pův bych ještě měl mýt uschován)
No zase pokud rozebírat tak to rovnou rozeberu, oddělám přívod a vyměním. Za dvě svíčky za čerpadlem je přístup jak pojď na mě z boku a zaťukej.
Jde o 1,9TD od PSA. Jako kód motoru mám uveden DHX, ale tento motor by snad měl mít řízení počítačem, který já nemám. Bohužel kde se stala chyba těžko říct. Buď při zápisu při dovozu a nebo někdo si dal tu práci a předělal to.
Takže má svítit celá. Takže i ta jedna funkční co jsem vymontoval zas tak funkční nebude když svítila jen špička. To jsem netušil. Fakt když se se*e tak se se*e. Nejdřív hrozné problémy s debilníma čepama, utaženou maticí poloosy a teď hned tohle.
Tipuju žhavicí svíčky. Test buď tím jiskřením (uvnitř není přepálená), nebo vymontovat a vadná vypadá jinak než funkční (nemá vypálené karbony=nežhaví). Na alternativy pozor, už se mi stalo že jsem použil náhradu přímo doporučenou pro můj motor, ale fungovaly výrazně hůž než originál. Takže snaha ušetřit znamenala koupit dvoje svíčky (použité vrátit nešly). Náhrada přitom nebyl nejlevnější šunt, ale solidní značka oproti originálu levnější cca o třetinu...
Měnit určitě všechny 4, a chce to kvalitní nářadí.
Díky za další názor a ano máš pravdu už vím jak vypadají funkční a nefunkční. Dnes jsem všechny 4 vymontoval a na dvou je vyloženě vidět, že nefungují a taky ne. Test připojením na baterku to prokázal. Dvě vypadají jinak a po připojení žhaví. Sice na můj vkus trochu málo a divně, ale nejsem znalec.
Všechny jsem vymontoval pro účel přesné kontroly a testu, ale zpátky je cpát nebudu. V pondělí by měli být nové (bohužel). Nejvíc zabrat mi dala svíčka přímo za palivovým čerpadlem u rozvodů. Málo místa, prstama jsem si moc nemohl pomáhat no hrůza. Jedině stranovými klíči a s těmi nejsem kamarád. Naštěstí šli všechny celkem dobře povolit a jediný problém byl s místem.
Musel jsem například odpojit hadičku s vodou co vedla do hlavy od expanzky, přívod paliva od filtru (a ztratil jednu z podložek přes které drželi). Ono celkově se v tom motoru ztratilo plno matiček, podložek. Ne teda do motoru, ale někam na něj. Díry po žhavičkách jsem do pondělí tak nějak co šlo ucpal netřepivým hadrem.
A měl bych dotaz asi na dvou žhavičkách byla podložka. Skladba od žhavičky byla podložka-přívod-matička. U dvou dalších to bylo bez podložky. Mám dát podložky na všechny? A s přívodem souvisí další otázka. Přívod od relátka šel na žhavičku nejdál od rozvodů. Od této žhavičky byl krátký káblík vždy přesně s očky na další žhavičku. Mám ho nějak vyměnit, vyčistit? Proletovat je blbost při těch proudech co tam jsou to by cín hned stekl. Proč se ptám? Protože u žhavičky kde byl přívod od relátka je izolace taková jakoby opálená.
Jo a dotaz k asd jak poznám náhradu když nevím co se montovalo v provovýrobě? Ani nevím jak dlouho tam byli tyhle. Mimochodem vyndané jsou FEBI. Já vybíral na stránkách podle výrobce vozu, typu vozu, motorizaci (víc voleb nebylo kromě hatch vs. kombi). Mám sice knihu Jak na to, ale podle jejich rad se opravdu nehodlám řídit.
Jj u těchto aut (Peu a Citr.) je ke všemu téměř "gynekologocký"přístup!.
Zatím na všech dehtech to bylo tak jako popisuješ-u spojky přívod od relé a svíce u rozvodů byla poslední,podložky jsem měl tuším na všech.Dle srevisboxu jsou na všech.
Dle popisu máš asi Peu 306 nebo citr Xsaru.ono je to stejně jedno,je jyk pro peu tak i citrýsky tzv servisbox,kde se dá hodně věcí vyčíst včetně originálních čísel dílů atd,v placené verzi i pracovní postupy.Viz odkaz na citroeny.Jo a ještě obrázek z něj na motor XUD9 (tj zřejmě základní tovární značení 1,9 asi jednoho bloku ma vícero typech motorů!)
Hele to je dobrý obrázek. I když tady nejde nijak víc zvětšit. Zkusím se zaregistrovat na ten odkaz. Máš pravdu gynegologický přístup. U té svíčky u rozvodů jsem přemýšlel co by bylo lepší mít malé ženské ručičky nebou dlouhé prsty na pořádné prstění Naštěstí se mi nějak povedlo pomocí stranových klíčů sundat poslední dvě za čerpadlem (dvě dál šli prodlouženým ořecheme). No teď jsem u nás v obchodě koupil pro zpětnou montáž a lepší manipulaci ráčnových stranový klíč 12tku tak snad to bude lepší.
Jen když se dívám na ten obrázek a čísla tak čísla 70 a 71 jsem neměl. Místo samojistné matice byla obyčejná s takovým rozšířeným lemem s vroubkováním. Podložka na této straně nebyla vůbec nikde. Podložka byla jen na dvou svíčkách (řekl bych, že první a poslední), ale až pod číslem 2 - propojovací kabel. Mám to složit asi spíš podle toho obrázku ne?
Jaký je tvůj názor na alternativní výrobky? Nechce se mi zbytečně napochodovat do Citroenu a na takovou starou vránu chtít originální (přebalený díl od obyčejného výrobce) díl. Nejraději bych koupil tu Meyle. Přes heureku jsem se dostal na autodilyhulin.cz a autodily-sklad.cz kde se dá koupit žhavící svíčka Meyle za 99kč respektive 140kč.
A ještě jedna otázka. Dá se tomu obrázku na 100% věřit? Já že koukám na styl připojení toho propojovacího kabelu a ty očka jdou jakoby nahoru. Já to měl opačně. Že by to někdo potentoval při předchozí výměně? Asi celkem pravděpodobné vzhledem k divnému poskládání matic a podložek.
Nevím přesně co máš za model,zkusmo jsem dal Xsara I 5D (oni píší sedan)i když je to HB,a jeden ze dvou motorů 1,9d.To že to bylo smontěno krapet jinak bych neřešil!
Na svoji Xantii si zadám do servisboxu přímo VIN a vyjede mi přímo moje autí.Jinak na žhavky motory od PSA nejsou náročné,benzíny ovšem jo i když možná jen na 1,8i16V,kde se doporučují 2 druhy zapal.svíc-Bosh a udajně provovýrobní origo "F" Eqyem,ostatno prý nevydrží ani polovinu předespaného proběhu,Já do 405 dával tuším žhavky BRISK a v poho.Źel v análech toto nemám zapsané-gufera filtry,řemeny,náplně a vše ostatní ano ale žhavky ne!(vedu si dokumentaci co jsem kdy a kde na autech dělal včetně cen což někdy se zapomene!)
Žhyvky v Pežotu nebrat!ne že by byly špatné ,ale mimo sít Peu je koupíš minimálně za polovinu!Mají vše hooodně předražené! Za litr oleje jsem ,rozlívaný, v SOME (autor servis Peu v JH) dal totéž co za litr olej od Boba z Hulína i s postovným!.Bob=autodilyhulin, dvorní dodavatel ND na Xantiaclubu!
Teď mi málem zaskočilo až jsem se málem udusil. Ráno jsem zkoušel psát do origo servisu kolik stojí origo žhavící svíčky. Před chvílí přišla odpověď: Cena 4 ks žhavících svíček je 1671,- Kč s DPH. Jsou na objednání a dodací doba je dva pracovní dny. Za tu cenu můžu nakupovat rovnou u autokelly (rozuměno předražené) a nebo vybírat z uvedených eshopů ze všech značek žhavících svíček (Bosh, Denso, NGK) a bude to levnější.
Ono problémem je to že jak odejde jedna tak je v žhavící soustavě vyšší napětí za ochranným odporem a začínají postupně odcházet všechny protože žhavící svíčky nejsou na 12v ale třeba na 10 nebo 11v proto tam je něco jako odpor který toto napětí sráži ale sráži ho to jen pokud žhavějí všechny svíčky měli jsme to u lancie kappa 2.4 TD odešla jedna počítač zastudena hlásil chyba spalování motoru a po pár dnech už jsme ani nenastartovali z duvodu že odešli všechny. Dokud jde aspon 1 tak chytne jeden válec a ostatní se vysokým tlakem prohřejí a zachvíli chytnou taky ale když nežhaví ani jedna tak je konec.
Toto nechápu jaké dráty má kontrolovat? On již ví kde je závada a ta v "drátech není! Je to běžý jev že se věci opotřebují až do té míry že přestanou fungovat! Žel ale hodnotím Vaší odpo jak špatnou.Příjemný víkend!
No dneska (protože jsem potřeboval být mobilní) jsem tam staré svíčky nějak naházel v pořadí špatná-dobrá-špatná-dobrá a celé to sešrouboval a nějak to nastartovalo i když je otázkou na kolik tomu pomohlo sluníčko, které od rána svítilo na kapotu.
A super zážitek. Pro lepší přístup jsem oddělal dutý šroub pro přívod paliva na čerpadle co jde z filtru. Na šroubu je shora podložka pak přívod a pak zase podložka a celé zašroubovat do čerpadla. Díky velkému množství místa se mi povedlo obě podložky někam ztratit do motoru takže jsem běhal v naší díře a hledal kde je mají. Autodíly měli jen větší a nebo prý gumové nakonec jsem koupil v místní domácí dílně nějaké vyhovující. Ony ty podložky kromě jiného i těsní a doma žádná vhodná nebyla i když jich jinak mám 4 zadky.
A ještě se mi chtěl do motoru zatoulat klíč č.8 ten jsem nutně potřeboval tak jsem ho nějak vydoloval a vypadl dole, ale plno matiček už jsem taky ztratil. Ten motor žere matičky a podložky jako pračka ponožky.
Teď nevim zdali je to litinový blok či aluslitina,na xantii je aluslitina a mám na toto vychytávku v kusu drátu a na konci magnet,taky mi tam něco zapadlo a nedostal jsem se na to ,takže toto bylo řešení (viz obr motoru LFY pro názornost!) a docely dobrá vychytávka !(tam jak něco spadne pod sání ,oranžová měrka oleje, a nevypadne,tak je práce na celý den rozebrat a najít a zpětně složit!)
PS pkd je litina tak na magnetické kovy (šrouby a matičky popř cajk) to nebude platit
doplněno 22.09.14 17:59:Beru neznám,svíce od Myele taky ne Vždy jsem kupoval cz -BRISK,zapalovací i žhavky na dehty,nyní poprvé mám na autě koupeny Bosche (Zapalovací,uvidím kolik dají!)
Jako magnet mě napadl, ale jediný magnet je doma na lednici takové klasické kolečko. Je fakt, že něco budu muset vymyslet. Zatím jsem to vyřešil tak, že nářadí jsem nějak naštěstí vyšťouchal a podložky a matice neřeším. Ono zrovna ty podložky zpod vstupu do čerpadla nevím ani z čeho jsou. Na pohled vypadají jako měď nebo bronz a teď nějak nevím jestli jsou tyto materiály magnetické. No a matičky sice magnetické budou, ale co těch je dost a ono to odněkud časem vypadne podle toho jak se ten motor klepe. No jo klasický komůrkáč. Nejhorší schovka na tyhle drobnosti je za a pod čerpadlem a pak nejdál od rozvodů v místě kde má TD nalévací hrdlo oleje plus nějaká hadička z nalévacího hrdla do sání a dalších x hadiček a drátků.
Prodloužená ruka s kleštinou na konci (ovládanou bovdenem z ruky) nebo tyčka na konci s magnetem, nebo vysavač - izolepou přidělat trubičku která dosáhne na dno škvíry (čistý sáček, aby se to pak nehledalo v hromadě prachu).
Podložky budou nemagnetické = vysavačnabo kleštiny. Vzhledem k tomu že tak toho bude hafo tak bych to vysál.
Ještě zajímavá otázka ke žhavícím svíčkám (pokud si tu toho ještě někdo všimne).
Jaká značka by byla lepší Beru nebo Meyle?
Rozdíl v ceně za 4 svíčky a dopravu je kolem 40kč tak pokud je Beru výrazně lepší. Nebo stačí ty Meyle.
Kdyby to někoho zajímalo nebo někdo hledal otázku s podobným problémem.
Dnes jsem konečně vyměnil ty žhavící svíčky. Koupil jsem nakonec značku Meyle. Zda se osvědčí uvidím až časem, ale už teď jsou zase starty krása.
Ještě včera když jsem startoval s dvěmi špatnými svíčkami tak za mnou byla mlha jak od lokomotivy (vyhledej na youtube). Dnes jsem svíčky dopoledne vyměnil, zkusil nastartovat a krása. Chytlo to hned a bez čmoudu. Určitě bude úleva pro baterku, startér, ale i vedení od baterky ke startéru, které muselo dostat na prdel.
Nejhorší na výměnu byla svíčka u rozvodů za palivovým čerpadlem. Ostatní šli vyměnit v pohodě. U rozvodů byl špatný přístup.
Jj souhlas-od rozvodů1.je nejhorší,2. o něco lepší a 3 a 4 jsou pohoda! Tak ať autíčko jezdí bez problémů!
Přesně jak píšeš.
1. tam se nedá normálně ani strčit stranový klíč jak je tam málo místa
2. klíč už v pohodě
3+4 jde použít gola i když u 4 mi trochu zavazeli všelijaké hadice.
No ale dopadlo to lépe než poslední zjišťování vady kdy mi do motoru zahučelo několik matiček, podložky od přívodu paliva do čerpadla a lovil jsem tam i klíč. Dneska mi tam zahučeli jen asi dvě matičky a 8 ořech. Neměl jsem už náladu nic z toho lovit.
meyle je v pohodě mám je v oktě třetím rokem jinak žhaviče se mi dobře povolujou za pomoci očkoplochýho ráčnovýho klíče
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.