Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám vozidlo v polopřevodu od r. 2005. Bylo kupováno bez TK a PR s tím, že bude na náhr. díly. "Samozřejmě", že od něj nejsou žádné doklady. V této rubrice jsem se dočetla, že budu muset přihlásit a zase odhlásit za určitý poplatek a eko daň nebudu platit. Pro svůj klid jsem volala na místně příslušný odbor dopravy, a velice neochotný úředník mi to potvrdil ovšem s tím, že ode mne nechce žádné čestné prohlášení, že bylo vozidlo na náhr. díly, zato ode mne chce doklad o povinném ručení. Byl dost odměřený a diskutovat se mnou opravdu nechtěl. Pokud by chtěl doklad o ukončení od původního majitele, to by se možná dalo ještě dohledat, ale nejsem si tím jistá, ale ode mne ho přeci nemůže chtít. Nebo jsem celou vaši diskusi nepochopila . Mám si nechat vystavit povinné ručení na vozidlo, které neexistuje? Můžete prosím mi někdo poradit. Děkuji.
Podle meho nazoru je urednik nejaky divny - zkusil bych to u jineho. Pri vyrazeni by PR nemelo byt potreba, zato doklad o likvidaci ano. Pojistit neexistujici auto je IMHO nesmyslne, ne-li protizakonne!
Myslím,že si budete muset nejdřív opatřit doklady od vozidla.Nenajdete-li původní bude potřeba duplikáty.Pak necháte vozidlo tvale vyřadit z důvodu zániku využití.
Věřím,že i ostatní účastníci dizkuzí budou mít radu.
Mám představu, že půjdu vozidlo na sebe nahlásit a při tom si vyžádat vystavení duplikátů TP ... To jsem se s úředníkem shodla, ale vzápětí, mám vozidlo odhlásit, ale prý s dokladem o povinném ručení. Což znamená vozidlo pojistit (vozidlo, které nemám?!). A pak ho můžu jít odhlásit. Doufám, že když mu předložím prohlášení, že vozidlo vyřazuji z důvodu zániku využití, že mi to odsouhlasí. Vidíte to taky tak, nebo je to špatně?
Taky jsem dostala typ, že mám nahlásit na policii krádež vozidla a s protokolem jít na odbor dopravy, to se mi moc nelíbí.
To není jisté.Bude zahájeno správní řízení a jak dopadne to nedokážeme odhadnout.Ta policie není moc šťastné řešení.Nejsou úplní bl...
Z důvodu zániku účelu využití lze vyřadit jen existující vozidlo, využívané jinak než silniční vozidlo, ve Vašem případě máte z hlediska platné legislativy neřešitelný problém, aby jste na sebe zaregstrovaka neexistující vozidlo, musela by jste předložit protokol o evidenční kontrole, zelenou kartu z pojišťovny, platnou technickou a doklady...to nejste schopna, protože nemáte auto ani technický průkaz, bez TP a auta jste schopna maximálně pojistit neexistujícíc auto...pokud chcete vyřadit z registru vozidlo, které neexistuje,bylo použito na díly po roce 2005, budete muset předložit doklad o ekologické likvidaci, na jeho základě Vám úředník promine výše uvedené doklady...Vaší povinností bylo v roce 2005 auto na sebe doregistrovat,což jste neučinila...duplikát TP samozřejm vystavit lze, ale dle mého názoru je podmínkou, aby jste se dostavila na registr a auto na sebe zaregistrovala...začarovabný kruh...úředník je skutečně divný, pokud auto vyřadí na základě novely zákona č.56/2001Sb. ve znění atd... která je uvedena v zákoně č.383/2008Sb., sám tím poruší platný zákon...hrubě tím poruší hlavní zásadu činnosti správního orgánu - konat jen v duchu platné legislativy. Pokud Vám nesděil nějaké detaily po telefonu, nedivte se, informace o konkrétním autě s konkrétím číslem, která jsou uvedena v registru vozidel lze sdělovat jen po prokázání právního zájmu,a po identifikaci občana - tedy po předložení dokladu totožnosti...podle rodného čísla případně po předložení kupní smlouvy nebo plné moci k jednání úředník posoudí, zda je první zájem prokázán nebo ne,a konkrétní informace Vám sdělí...po telefonu nelze sdělovat údaje o každém vozidle každému, kdo se zeptá..všechy žádosti jsou zatím písemné...Čestné prohášení není v zákoně uvedeno jako doklad, kterým lze nahradit doklad o ekologické likvidaci, správní řád umožňuje nahradit listinný důkaz čestným prohlášením jen v případě, když je ve speciálním zákonu uvedeno a za podmionek, uvedených ve speciáloním zákonu.Ve Vašem případě se jedná o novelizovaný zákon č.56/2001 Sb., o čestném prohlášení tam není ani slovo.Správní řízení probíhá pokaždé, když občan o něco požádá, řeší se to buď na počkání nebo ve stanovené lhůte a výsledkem je rozhodnutí - například přiznání nejakého práva, nebo jeho zamitnutí. Takže rada z výše uvedného příspěbvku řešit nco ve správním řízení je sice správná, ale správní řízení probíhá pokaždé, když o něco požádáte. Ve Vašem případě by jste mohla akorát čestně prohlásit, že jste auto beze zbytku rozebrala bez součinnosti se subjektem, který má od krajského uřadu k ekologické likvidaci aurtovraků povolení a svým jednáním jste v podstatě porušila zákon o odpadech. Úředník by to měl obratem předat k řešení příslušnému odboru, který by měl s Váma neprodleně zahájit správní řízení a poté, co by Vám porušení zákona prokázal by Vám, měl vyměřit příslušnou sankci, nebo konstatovat, že je přestupek promlčena řízení nezahajovat, nebo ho zastavit. .Ani poté, kdyby Vám byla vyměžena sankce, by Vám ale úředník nemohl auto trvale vyřadit z registru vozidel bez předložení dokladu o ekolikvidaci.Aby jste neexistující auto vyřadila z regiostru, budete muset buď trochu lhát, a úředník bude muset vědomě porušit zákon, jen aby měl od Vás klid...
Jelikož neznám obsah Vašeho rozhovoru s úředníkem, tak nemůžu hodnotit co Vám řekl, jak jste to pochopila a podobně. Každopádně pokud nemáte doklady tak si je musíte opatřit.
Pojistné se musí platit, pokud vozidlo provozujete. jak sama píšete, tak vozidlo nemáte, tudíž ho neprovozujete, tudíž nemusíte mít povinné pojištění!
ICQ 55180641
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.