Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,jak je to při vjezdu na hlavní silinici?Kdysi jsme se v autoškole učili,že když se vjíždí na hlavní silnici,nesmí řidič ohrozit a ani OMEZIT ! řidiče na hlavní silnici.V dnešní době ale se velice často stává,že spousta zmetků vjede na hlavní silnici a vůbec je nezajímá,že auto,které jede po hlavní silnici před ním musí kvůli němu zpomalit.Což je omezení řidiče.Dokonce mi tam jednou vjel z vedleší silnice jeden mizera s dodávkou a musel jsem také dost přibrzdit.Zatroubil jsem na něj a on pak vylezl a měl řeči,proč na něj troubím.Ještě stále platí pravidlo,že řidič při vjíždění na hlavní silnici nesmí ohrozit a ani omezit řediče jedoucí po hlavní silnici?Nebo jen nesmí ohrozit?Nebo je to jen špatné chování některých mizerů?Protože oni se takhle často chovají i když je slabý provoz a mohou klidně počkat,až bude volno
Dobrý den, jsou celkem tři důležité pojmy: nesmět ohrozit, nesmět omezit a dát přednost.
Nesmět ohrozit - počínat si tak, aby jinému nevzniklo žádné nebezpečí (zejména při přejíždění z pruhů, předjíždění, ...)
Nesmět omezit - počínat si tak, aby jsme jiným nepřekáželi (zejména při přejíždění z pruhů, předjíždění, ...)
Dát přednost - nezahájit jízdu či jízdní úkon či v něm nepokračovat, pokud by jiný musel změnit rychlost (de facto ohrožení a omezení) či směr jízdy (de facto ohrožení či omezení).
Pokud vjíždíte na hlavní z vedlejší, jste povinen dát přednost, pokud je to z místa mimo komunikaci (vjezd a pod.) je třeba dát též přednost všem na komunikaci. Hranice omezení či ohrožení se špatně definuje a někdy je provoz tak hustý, že k malým ohrožením a omezením dojít musí, protože by nikam nikdo nedojel. Jaksi se předpokládá nepsaná spolupráce mezi lidmi.
No dobr,ale stále jste neodpověděl,jak je to v dnešních pravidlech.Smí omezit při vjíždění na hlvní silnici nebo jen ohrozit?KDyž jsem se učil já tak bylo nesmí ohrozit a ani omezit.A omezit podle selského rozumu je i to,když musím přibrzdit kvůli bezohlednému zmetkovi,který mi tam vjede z vedlejší silnice.A bohužel přibývá i hodně takových sobeckých ženských,který neznají pravidla provozu.A přitom mohou klidně počkat pár vteřin,až bude silnice volná
Bohužel v tom případě to nahrává spoustu blbům včetně řidičů nákládˇáků a tiráků,kteří než aby počkali pár vteřin,než se uvolní silnice tak se tam bezohledně vecpou a je jim jedno,co ostatní.Hlavně když oni jedou
Nevim kdy Vás to učili, ale už před třiceti roky platilo, že omezit může, ohrozit ne. Pokud tedy nejste nucen NÁHLE, měnit směr, nebo brzdit, je vše v pořádku. Nejste ohrožen tím, že uberete plyn, či přibrzdíte.
V dnešní hustotě provozu, bych Vám doporučoval se s tím smířit.
para,
hodně takových sobeckých ženských,který neznají pravidla provozu
a Vy taky neznáte pravidla, a nikdo na Vás neútočí..
Stačí přečíst zákon 361/2000, začátek §2, vymezení pojmů..
..
q) dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy,...
Takže přibrždění je možné, i změnit směr vozidla..
Slušní řidiči ubráním plynu a pokynem rukou umžní vyjet z vedlejší..
vše je jen o slušných řidičích.
Ještě stále platí pravidlo,že řidič při vjíždění na hlavní silnici nesmí ohrozit a ani omezit řediče jedoucí po hlavní silnici?Nebo jen nesmí ohrozit? A co jste k tomu našel v zákoně? Jako řidič se ptáte co platí, jak se tedy máte chovat ( § 2, 22, 23). Lidi jsou různí, nedodržují normy, lžou, kradou, co s tím? Konečný verdikt by vynesl soud.
Jo porad to plati , nevim kdo by to rusil ... Nekteri jsou proste prasata a ve firemni dodavce o to vic.
Erikch,psal jsem jasně o případech,kdy je většinou volná silnice.Takže jsem nemaslel zrovna Prahu.Oni dnes jsou lidi takový prasata,že ani nepočkají,až auto přejede a klidně se atm vecpou na hlavní i když mohou počkat třeba jen 3 vteřiny.To se pak pozná,ce je to za blbce.Bohužel je jich čím dál víc
Co to bylo za autoškolu? A kdy to bylo, před 100 lety?
V zákonu je: "Dát přednost v jízdě znamená povinnost řidiče nezahájit jízdu nebo jízdní úkon nebo v nich nepokračovat, jestliže by řidič, který má přednost v jízdě, musel náhle změnit směr nebo rychlost jízdy."
Při kolizi se posuzuje každý případ zvlášť, ale obecně je vidět, že omezit neznamená nedat přednost. Když tě někdo donutí ubrat plyn nebo mírně zpomalit, předpisy neporušil.
A to je snad náhlá změna rychlosti jízdy,když vám tam vjede nějaký lempl nebo koza z vedlejší silnice a přitom mohla počkat pár vteřin,protože pak byla silnice volná.A vy musíte brzdit.Mně se to stává každý den,co vidím takové pitomce.Prostě je to odraz doby.Hlavně já a ostatní poserte se
Já to vidím "obecně" tak, že pokud budu muset před křižovatkou, do které mi vjíždí vozidlo z vedlejší silnice, šlápnout na brzdu, tak to považuji za náhlou vynucenou změnu rychlosti jízdy, což znamená, že mi někdo nedal přednost v jízdě a tím spáchal přestupek proti zákonu ! V tom případě troubím : Ty,ty,ty :o))
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.