Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Autobus blikal brzdama

Od: junkers* odpovědí: 10 změna:

Jedu si to takhle na Plzeň a na rovném, přehledném úseku označeném podélnou čárou přerušovanou (V2a) jsem chtěl předjet autobus, protože zrovna nevoněl. Tak zrychlím, dám bliknu a von asi 5 x rychle probliknul brzdovejma světlama.

Takže to mě vyděsilo, protože v tom fofru, když vidím bliknout dvě velký červený, tak přinejmenším znejistím. Takže jsem se za něj zase "schoval", a po ujištění, že opravdu nic nehrozí rychle předjel.

Proč von to takhle udělal? To je nějaký tajný znamení, setkal jste se s tím už někdo?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

humbucker*
hodnocení

3x

Ahoj. Právě jsem domluvil s kámošem, co jezdí s autobusem. A potvrdil, že když brzdí retardérem, je to nějak elektromagneticky působením na kardan a při tom si přiblikávají brzdová světla. Není to ani motorová brzda, ani brzdění klasickýma brzdama. Tak pravil chlapec od volantu.

pisu to taky jako ridic busu
majsterjoe*

Tak ti dam zaslouzeny bod.

hodnocení

2x

netuším co to byl za autobus - ale je možné, že měl nastavený retardér na udržování konstantní rychlosti z kopce a ten pak brzdí automaticky a tím pádem to může v nějaké nejisté situaci (třeba jízdou z menšího kopce) vypínat a zapínat... retardér je pomocná elektromagnetická nebo olejová brzda a jeho sepnutím svítí i brzdová světla .

hodnocení

0x

Pravděpodobně viděl, že se budete snažit předjíždět tak si přibrzďoval např. retardérem, aby jste měl možnost bez problému ho předjet:)

junkers*
hodnocení

Jo tak, jako určitě o mě věděl, a předjetí bylo naprosto bez problému, ale červený zablikání člověka intuitivně jako spíš varuje před hrozícím nebezpečím...

doktpr365*
hodnocení

0x

Nejspíš tam měl namontované toto omnipuls.cz/...

trtr

ZDarvím asi to tak bude. Jinak pro příště, počítejte raději se vším a jezděte s rezervou. jinak MHD často když je někdo pustí děkují vystražným světelným zařízením či motorkáři děkují vykopnutím nohy do strany, protože jinak to na moto nejde, tak si nemyslete, že někoho chce nakopnout, ale taky samozřejmě může. Není to tak dlouho co expert Sršeň z Autosalonu na Primě toto ukazoval.

junkers*
hodnocení

0x

Tak dík, každá zkušenost dobrá. "kopajícího" motorkáře bych asi taky úplně nepochopil, takže teď už jo.

buss
hodnocení

0x

Být na přehledném úseku, vidět že před ním je nic, dostatečná vzdálenost k předjetí, tak se neznervózňuji. To bych z provozu byl furt ve stresu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]