Nejste přihlášen/a.
C+E (tedy přesněji C1+E) můžeš od 18 let, ale pouze do celkové hmotnosti soupravy 12 tun. Od 21 let již bez omezení.
doplněno 07.09.14 18:13:tedy pokud to dobře chápu, můžeš si E dodělat od 18 let, ale do 21 let můžeš jezdit jen se soupravou do 12 tun. Až dosáhneš věku 21, můžeš jezdit bez omezení.
Bez profesniho prukazu muzes do 21 ridit jen nakladaky pro zachranne + ochranne slozky staty + opravy nakladaku (viz ma jina odpoved nekde nize). Od 21 ti pak jeste pribyde i pouziti pro soukrome ucely + jezdeni v praci, jestlize jezdeni nebude hlavni naplni prace (napr. jsi remeslnik a vozis si svuj material nebo stroje). Kdyz budes mit i E, pak po 21 muzes mit i prives nebo naves. Do 21 E snad ziskat nejde.
Na druhou stranu, kdyz mas profesni prukaz, tak muzes ridit i jako ridic z povolani cokoliv bez omezeni (C+E) uz od 18.
Kamion s navesem bez omezeni hmotnosti (tedy plne C+E) muzes ridit od 18, ale musis mit skoleni na profesni prukaz v dvojnasobem rozsahu (tj.280hodin). Od 21 by ti stacilo jen tech klasickych 140 hodin. Jestli ti bude 21 za par mesicu, tak zacni ten 140 hodinovy kurz ted a skladej zkousky po 21.
citace zakona
doplněno 08.09.14 11:32:Rozsireny rozsah (ja to nazyval "dvojnasobny"rozsah) je opravdu 280 hodin, tedy dvojnasobek standardnich 140 hodin.
Ale jo, ja netvrdim, ze nema plnohodnotne C. Jenom pisu, ze s nim do 21 muze ridit jen nakladaky na opravu + nakladaky zachranneho systemu (viz ten paragraf zakona, na ktery odkazuji).
doplněno 08.09.14 11:38:Ted ctu po sobe jeste jednou tu svoji puvodni odpoved a opravdu to muze znit tak, ze pisu, ze i po 21 ma to C jen opravy nakladaku Omlouvam se za nejednoznacny text.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.