Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Můžu už jezdit?

Od: chladekrnan odpovědí: 16 změna:
Dobrý den,
koupil jsem si auto z bazaru. Bazar mi poslal poštou malý TP,který má dirku,protože samozřejmě není platný,a poslali mi velký TP. Prý mám měsíc na to,abych auto přihlásil. Povinné ručení mám samozřejmě zaplacené. Auto přihlásím až za týden a tak se chci zeptat,jestli po tu dobu mohu s autem jezdit.
Děkuju Vám

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Předevšímbych řekl,že jako absolvent autoškoly víte jaké doklady předkládá řidič při silniční kontrole PČR!

Jsou to především osobní doklady (ŘP a popř i OP) a doklady od vozu a to ORV či dle staré terminologie TP a ZK.Nic víc nic míň.Máte-li splněny tyto náležitosti a autí má platnou technickou kontrolu,bevidím důvod proč byste nemohl auto používat.Jinak dírkování či střihnutí ORV nemá žádnou oporu v zákoně!
A ještě jedno pkd byste jen trochu prohledal poradnu,sekci AutoMoto,tak stejných otázek je tu hejno,stejně jako odpovědí na toto!

A ještě jedno,nevěřte ,že převodem na ZTP se zbavíte placení ekovýpalného! Takže -převod ZTP a nechat na ZTP = neplatí se,další převod ze ZTP na dalšího = platí se!

doplněno 04.09.14 21:25:

To Ovčák-částečně máte pravdu ale klidně se s takto byť teoreticky neplatným a protiprávně poškozeným ORV může jezdit!Ale asi bych měl obavy jet třeba k sousedům do "A" nebo "D"

ovczaak*

no,samotného by mne zajímalo,jak by to v důsledku dopadlo.přiznávám,asi bych jel a v případě průlomu bych ze sebe udělal trochu jednoduchého ve stylu-jé,ta dírka tam nemá být? já myslel,že ano,když jí tam udělala paní na magistrátu?to není na kroužek na klíče? tak to pošleme do správního řízení a paní pozveme,at vysvětlí,proč ten průkaz znehodnotila! jak by to dopadlo?

hodnocení

1x

To jsou zase rady, jak z radia Jerevan.

To že má malý techničák dírku a že je proto neplatný jste zjistil kde? To je jen pověra a hloupost.

Další info, že je na to měsíc je nesmysl. Důležité je, co je teď uvedeno v techničáku, kdo je uveden na posledním místě. Poslední zápis tam je uveden kdo? S jakým datem?

doktpr365*
hodnocení

0x

Když tě nechytnou,ten týden to ještě vydrž.

roman74*
hodnocení

0x

Přihlášení vozu je otázkou jedné hodiny na úřadě, dvaceti minut u evidenční kontroly a zaplacení poplatku ve výši 800,- + 250,- Kč. Mimoto je zde zákonná lhůta v délce trvání deseti pracovních dní, do kdy musí být ve velkém TP zapsány změny - v tomto případě tedy změna majitele.

Takže, máte-li zaplaceno povinné ručení, RZ nebo převozní značku a platnou STK - můžete s vozidlem normálně jezdit.

romanchladek
hodnocení

Dobrý den. Děkuji za odpověď. Jde o to,že u vozidla budu platit eko daň jenž činí 10tis,protože auto je starý sběratelský kousek. Takže říkáte,že při silniční kontrole by neměl být problém,když jim doložím platnou technickou na SPZce,raději i ten neplatný malý TP a platnou zelenou kartu? Děkuji Vám.
repkin*

Potom jedině auto přihlásit na někoho, kdo má ZTP (neplatí ekodaň) třeba babička/děda (popř. rodiče, sourozenci apod.), nebo jako veterána (ale to se s nim pak nesmí ofiko normálně jezdit). Bohužel jste z pohledu EKO daně vybral špatně :(

buss
hodnocení

0x

Klidně jezdi, vozí se a předkládá přece ORV. Ta díra říká, že auto je v "polopřevodu". Lhůtu měsíc zákon nezná, načíst si 56/2001, (měsíc od kdy...). Některé OdbDSA ale požadují do 10 dnů, některým je to fuk, aut v polopřevodu jezdí kupa a léta.

ovczaak*
hodnocení

0x

domnívám se,že s autem jezdit nelze. neznám přesné formulace a znění zákona,ale uvažuji takto - platné ORV je potřeba k ježdění. ve vašem případě je poškozené.domnívám se,že poškozený doklad je neplatný,čili jezdíte prakticky bez něj. a mmchdm,také si myslím,že ORV je majetkem státu a úmyslné poškození je trestné,ten,kdo ho proděravěl,riskuje postih.

ovczaak, mýlíte se, s autem můžet jezdit.

Příklad, sejdeme se v Praze, prodáte mi vozidlo, dojdeme na evidenci vozidel, tam ho odhlásíte na mne a já ho chci v Pardubicích na sebe dohlásit.

Takže to vozidlo tam musím nechat, když s ním nemůžu jezdit? Jak dojedu na evidenčku, když se domníváte, že nemůžu jezdit?

Náš právní předpis je pro většinu lidí jasný, jen někteří si vykládají slova zákonodárce jinak a snaži se § ohnout dle své potřeby.

Hezký víkend.

doplněno 08.09.14 13:26:

Dobrý den, můžeme vést polemiku, nesouhlasit jeden s druhým, ale můžete mi sděli předpis, který podpoří vaše sdělení?

b)orv je tímto neplatné,v tom případě asi nelze jet...jinak,v praxi toto řešívám "ztrátou orv při prodeji"

ovczaak*

milancukrar,tak,jak to popisujete,to je ideální stav,auto odhlásíme a já s tp a orv odjedu,auto dohlásím...já mluvím o případě,kdy úředník orv znehodnotí,proděravěním,ustřižením...mslm si,že v tom případě - a) na to nemá právo,úmyslně poškodil,jak se tomu říká,veřejný doklad? b)orv je tímto neplatné,v tom případě asi nelze jet...jinak,v praxi toto řešívám "ztrátou orv při prodeji" , také to je na hraně,ale funguje to...jen podotýkám,že tuto problematiku nemám nastudovanou,čerpám z praxe... :)

romanchladek
hodnocení

Dobrý den. Všem moc děkuji za odpovědi! Auto půjdu přihlásit příští pondělí. V TP je napsáno,že dne 9.6.bylo vozidlo převedeno na daný auto azar. Já ho koupil 25.8. Pořád mám strach,jestli tedy mohu jezdit nebo ne. Auto je normálně pojištěné-povinné ručení běží-vozím s sebou kupní smlouvu,zelenou kartu a malý technický průkaz,který má tedy dne 25.6. cvaknuté dírky. Děkuju moc!

Romane, pokud nevěříte odborným radám, co ás přesvědčí, že můžete řídit? Snad jen polocista na silnici.

doplněno 08.09.14 20:12:

Romane, pokud jste uveden v techničáku na pozici:

Převedeno na Romana, tak již není lhůta na dokončení a můžete jezdit až do novely zákona 56/2001 v roce (asi) 2016

doplněno 09.09.14 16:14:

Pokud nejste v techničáku vůbec uveden, dopouštíte se přestupku. Je třeba na sebe vozidlo dohlásit.

romanchladek
hodnocení

Dobrý večer,dobrá,věřím Vám tedy ;) ještě se Vás zeptám,jak dlouho mohu takto oficiálně bez problémů jezdit? Děkuju Vám a omlouvám se,pokud to vypadalo,že Vám nevěřím. Děkuju
romanchladek
hodnocení

Milan: ve velkém TP vůbec nefiguruji. Poslední záznam tam je autobazar. Děkuji

Klidně můžete jezdit i s cvaklým ORV či postaru s OTP !

doplněno 08.09.14 19:34:

Jen do doby než přihlásíte (7dnů,měsíc či rok? jak chcete)!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]