Nejste přihlášen/a.
dobry den vcera mi tata koupil feldu 1.3 rv 96 jsem cerstvi ridic takl se chci zeptat jak sni jezdit aby mela nejmensi spotrebu.
1-chtel bych se zeptat v kolika otackach radit dalsi stupne
2-kdyz jedu po rovine jedu 50 a mam za 4 a chci trochu zrychlyt je lepsi podradit na 50 km/h na trojku a pridat nebo to mam rozjet z ty 4ky? co je lepsi dale bych se chtel zeptat v kolika km/h bych mel radit 5 aby to byla nejmensi spotreba
3-mam ukazatel palivomeru a mam tam 2 cervene carky a nad nima tu bilou kdyz mam rucicku v urovni te horni bile kolik je v nadrzi litru benzinu? znamy rikal ze prej 7 litru.
to zatimstaci dekuji za odpovedi
Hochu, je super, že to slyšíš, ale až pojedeš ve městě, kde je provoz, třeba se řadit do pruhů, objíždět překážky, pouštět chodce a busy, řešit křižovatky a dávat pozor, tak zjistíš, že to není jen o řazení.
V autoškole po tobě třeba chtějí, ať řadíš v křižovatce u točení, ale když máš s tím problém, tak budeš raději řadit a nevytočíš to nebo s řazení počkáš až zahneš. (todle byl třeba můj problém a musela bych pro to být chobotnice)
Jinak chápu, že jezdit ekonomicky je otázka, ale po městě to moc dobře ani nejde, protože je to furt - zastavit, rozjet.
Nemyslím si, že mám nějaký extra cit (+ jsem žena a nemám tolik naježděno), ale kdy řadit poznám Ale opravdu je lepší mít přehled o tom, co je okolo než kolik to má otáček. (Být tedy tazatelem, tak ještě počkám, něco o řazení ti v AŠ snad řekli - i když já měla i instruktora, kdy se městem jelo 50 na dvojku a auto řvalo jak, ale říkal, že to na trojku není, potom si mě vzal někdo jiný a bylo to samé "ale tak řadíme, ne?")
Počkala bych s tvou radou až ukončíš autoškolu a budeš jezdit sám.
(A ještě je jeden rozdíl, zda někdo již předtím řídil třeba tu motorku a provoz zvládá nebo je auto jeho první, kdy se i v té autoškole musíš naučit fungovat na silnici a ne jen ovládat jiné vozidlo. - Zkrátka každý to má jinak)
Proč ses rovnou nezeptal táty? A rovnou mu řekni aby ti zaplatil i kurz češtiny.
Čemu říkáš nejmenší spotřeba? Kde budeš jezdit?
Víc se mi psát teorie nechce tohle si můžeš nastudovat v knize nebo v autoškole.
Zdravím, jako čerstvý řidič si raději nejdříve hleď provozu a pak až po nějakém vyježdění řeš ekonomiku. Teď toho budeš mít bplné brejle a můžete se stát, že v rámci sledování otáčkoměru a jiném typu šetření něco přehlédneš. Vím o čem mluvím, taky jsem začínal.
P.S.: Být tebou, tak bych raději Fledu pořádně prohlédl a už si sepisoval co bude třeba koupit či opravit. Ono to vypadá, že je to ok, ale lékarnička, žárovky, pojistky, hasící sprej, nějaké nářadíčko, hadr, rukavice, svítilna a spousta další věcí a to se nebavím o možných opravách typu- mírná koroze, vadný přepínač, nesvítící žárovka, prolínající olej, rozovodody a pod. Základem je prohlédnout auto, nakoupit a opravit (brzdy a řízení musí být v top stavu) co je třeba a pak pomalu jezdit a jezdit a ekonomické typy příjdou časem sami. Pozor, žádné zhasínání motoru z kopce, dnes je to blbost(vstřikování vypíná) a navíc si určitě zamkneš volant a také budeš bez posilovače řízení i brzd.
Já mam fáčko - karburátor, řadim tak, že na jedničku se rozjedu jemně, když odpovídaj otáčky, tak tam hodim za dvě - na tu akceleruji víc. Potom řešim kdy hodim za 3. Za 3 se jezdí po městě (50km/h) když potřebuji akcelerovat, členitý terén atd. Když nepotřebuji akcelerovat tak jedu 50-60 na 4ku - jemně lechtám plyn. Někdy to jedu i na 5tku. Městský okruh - 80km/h tam najedu a potřebuju se rozjet - nájezd do kopce a krátký zařazovací pruh a hafo kamionů a náklaďáků.. Do kopce taham za 2, pak hodim za 3, vlítnu tam - pořád za 3 a když dosáhnu 80ti, 90ti tak si hodim rovnou 5tku - toto se dělá když potřebuju najet .. Třeba na dálnici - nemá tam cenu házet na nájedu za 4. Jedu za 3, jak to přestane tahat tak za 4 - na to to rozjedu do červenýho pole a pak tam hodim za 5 a mam vyhráno, pak to zrychluje když tam je při 5tce víc jak 3500 otáček. Jinak jezdim za 4 - 5 litrů
Při předjíždění musí člověk brát v potaz to, že je motor slabý. Takže hraje roli místo, čas a štěstí.. Takže když jedu na okresce 80 - 90 na 5tku tak nesmim začít předjíždět, sundam na 4ku a pak na tu trojku - motor je pružnej - vydrží to a pak blinkr, pedál na zem, naposled mrknout do zrcátka a už se jenom vézt. Já s tim problém nemam, vždycky předjedu, auto je lehký, motor má sníženou hlavu a další blbosti, ale nevim jak ta felda, je to BMM nebo MPI, tam je to o dost línější. Jezdil jsem s fabii 1.4 MPI a bylo to utrpení. Skoro to nejelo, bál jsem se víc než v mém favu. Tak hlavně zezačátku buď rád, že jsi rád, prohlídni si dobře co jsi koupil, zkontroluj věci jako je olej, rozvody, svíčky, kolik tam máš vody, v jakym stavu jsou brzdy, jestli je tam brzdovka, jak jsou na tom čepy, spojka atp. Aby člověk věděl a měl představu co to udělá
Volant se zamkne až se vytáhne klíč...
doplněno 11.09.14 16:18:trtr: Nepodávej špatnou radu. Já sám jsem několikrát repasoval spínačku na klíče HU66 a měl rozebranou volantovou hřídel.
V 0 poloze drží tu tyčku spínačky zahakovací vydlička s kuličkou na kterou působí vložený klíč a v 1 poloze o 90° drží zataženou tyčku samotný bubínek zámku. Pak poloha 1 kontrolky,zapalování a poloha 2 start a kontrolka poruchy brzd.
Sledování otáčkoměru a řazení je poslední,co stačíš v městském provozu.Proto ti poradím,nauč se sluchem sledovat otáčky motoru.Ty drž ve stálé hladině,spíše níž.Při jízdě používej brzdy co nejméně.Uvědom si,že každé zmačknutí brzdového pedálu znamená spotřebu energie při dalším rozjezdu.
JABRAKA
Měl by jsi jezdit na takové otáčky, aby při prudkém sešlápnutí plynu auto mělo tendenci vyrazit. Pokud zabručí a jinak se nic neděje, tak auto podtáčíš a žere to mnohem více (mimo jiné se ničí motor - řetěz rozvodu).
Město do mírného stoupání a do stoupání 3jka a rovinka s lechtáním plynu 4ka. 5ku ve městě neřaď. Neušetříš nic, akorát to podtáčíš. Motor pod 1800 otáček už ztrácí krouťák a sílu, takže dorovnává spotřebou a jiným předstihem pokud takto někdo jezdí. Ukazuje to i diagnostika pokud se takto jede.
Dojez je zhruba na těch 8-6litrů. Nádržse kvůli ponornému čerpadlu nesmí příliš vyjíždět. Tedy nejezdi často s rozsvícenou rezervou a ručičkou včerveném poli. Čerpadlo se chladí palivem a bez něj se přehřívá a ve většině případů to odnesou načaté uhlíky a čerpadlo se zastaví a je to na odtah, pokud nevozíš náhradní a neumíš ho vyměnit (stačí sklopit sedačky aodhrnout koberec a pak ten poklop.
Otáčky udržuj nad 2000 otáček a do 2500 otáček plynulé jízdy. Pokud při přeřazení spadnou pod 2000 otáček, tak dej rychlost o stupeň zpět a vytoč více motor a až pak zařaď, aby otáčky nepadli pod 2000.
Zhruba řaď ve 3000. Ono se těžko radí, když těchpřevodovek bylo tolik (každá jiný poměr převodů a kdo ví, kterou tam máš, pokud není dokonce měněná).
Pokud jedeeš s mírného klesání a skoro nesešlapuješ plyn, tak tu pětkuklidně dávej, ale pro nabrání rychlosti vždy podřazuj. Od toho převodovka je! Ethanol nelej (jen doporučení).
Souhlas. Kdy máš zařadit tě měli naučit v autoškole. Tuším, že říkali kolem 3200-3500 otáček, vyježděný řidič to pozná už po sluchu. Co se týče jízdy tak 50 jde jet i na 5tku, ale to auto musí jet, když netáhne, tak se podřazuje. Každé auto to má jiné, stejně tak i každý řidič. Já řídím cca 7 let a teprve teď můžu o sobě říct, že s autem nedělám blbosti, učím se jezdit ekonomicky a řekl bych, že jsem i tak trošku vyježděnej. Základem je jezdit a nebát se, dávat pozor na křižovatkách (to, že mám přednost nebo zelenou neznamená, že tam může jet někdo, kdo si toho nevšimne, nebo to neví, nebo že tam nemůže vyletět třeba sanitka), brát trošku ohled i na ostatní řidiče a chodce a přemýšlet u toho. Byly doby, kdy jsem musel po noční jet 350km a to jsem za volantem skoro spal, takže je důležité být i odpočatý a nenervovat se. Pokud nemáš moc peněz, tak na nějakou rychlou jízdu a dělaní blbin z frajeřiny zapomeň, jelikož na starším autě se ti díky tomu vždy něco podělá, nebo svou nezkušeností to odděláš ty a stojí to peníze, i když Škodovka má furt relativně levné díly, jsou to pořád peníze a další peníze dáš za práci tomu, kdo to bude opravovat. Pokud chceš, tak jsou i různá fóra např. dieselpower, forum.skodahome.cz apod. nebo přímo i specializovaná na felicie (zkus pohledat) a tam máš i různé rady, nápady, zkušenosti, návody na opravy apod. Jinak tě vítám mezi námi řidiči a přeju hodně šťastných kilometrů
Ahoj, pokud budeš chtít s Felicií "jednatrojkou" dosáhnout co nejlepší spotřeby, tak jí drž na 1800ot/min. Samozřejmě do kopce to neplatí, musíš jí podřadit, aby to vyjela Já mám felicii a dokážu s ní bez problémů jezdit za 6 litrů. Samozřejmě také za 14!
Spotřebu si můžeš spočítat jednoduše. Felda má nádrž na 42 litrů, takže když vezmeš plnou a vyjedeš jí do nuly, tak uvidíš, kolik jsi najel. Samozřejmě si vezmi něco do kanystru, abys pak mohl dotankovat, až Tě někde nechá
Novic zachovej klid plechovka toho hodně vydrží a benzin ještě není tak drahý do doby než jej drážděný Putin přiškrtí. A jinak třetina řidičů má od narození talent, třetina se to naučí, třetina učedníků zůstane po celou dobu kopytem. V provozu všechny okolo považuj za blbce, poněvadž nevíš je-li napraný marjánkou, pančovaným rumem, nehádá se spolujezdcem o krejcar, není vyhozen z práce, jede z pohřbu, z mejdanu a.p. Ztrátíš-ki několik sekund pokud ubereš plyn, neb se vzdáš svého práva nic neztratíš, ale získáš daleko více. Přeji ti mnoho kilometrů bez problému s ohledem na to že se ptáš je předpoklad že budeš solidní řidič a nikoliv mistr-pilot bourající okolí nebezpečný chytrolín
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.