Nejste přihlášen/a.
Teoreticky - mám u auta vybitou baterku a nemohu tedy nastartovat - ale mám k dispozici stříd. proud 230 V. Existuje nějaké levné zařízení přes které bych auto nastartoval a jak? Jsem v zahraničí v kempu a ráno právě cizinec sháněl startovací kabely aby odjel. Chci tedy pro tento případ se do budoucna pojistit , aby se mi to event. nestalo. V kempech je 230 V. dík za radu
Zdravím,
je mi přesně jasné, o co vám jde. Předpokládám, že taková zařízení existují i dnes, když existovala v minulosti.
Jedním z takových zařízení byla minulosti velká nabíječka na 220V, která dokázala nabíjet baterie 6V, 12V i 24V. Primárně byla asi určená hlavně pro nabíjení akumulátorů náklaďáků a autobusů, případně stavebních strojů. Nostartovat pomocí této nabíječky osobák nebyl problém - otec ji měl svého času jako služební pro náklaďák a já jsem s ní osobák startoval mockrát. Jištění nebylo nějakou tepelnou pojistkou, ale klasickým jističem, jako jsou v rozvaděčích. Bohužel nalézt ji pomocí vyhledávače se mi nepovedlo a to ani jako obrázek. Jen si matně pamatuju. že měla označení snad NB a v obchodech stála přes 2.400,-Kčs v době, kdy normální nabíječka pro autobaterie stále kolem 700Kčs (80. léta). Takže nic levného to nebylo ani kdysi. Jinak pro představu - byla to plechová krabice o rozmerech cca 20x50x50cm a vážit mohla odhadem 20kg.
Při hledání jsem našel něco podobného (i tak trochu vzhledově) vyráběného dnes - podle parametrů typ NB 22P - odkaz na výrobce zde a na jednoho z prodejců třeba tady . Cena "lidová"- 23.413,-Kč.
Jestli exitují nějaká podobná levnější zařízení netuším.
Off Topic - jen sem si tak znova připomměl při tom hledání - zlatá stará auta, co měla ještě kliku - sáhlo se do kufru, vzala se klika, otočilo se motorem a jelo se
Nevím, kolik A je potřeba, v tomhle se nevyznám. Ale vím, že tu nabíječku, kterou jsem zmiňoval, že jsme měli, jsem napojil jako když bych chtěl nabíjet akumulátor v autě (čili baterku jsem nevyndával z auta) a šel jsem startovat. Startovával jsem tak jak Moskviče 408 (baterka tam mohla být tak 50 - 55A), tak Wartburga 353 (originál baterka 42A).
A jen takovou perličku - měl jsem ruskou autonabíječku s tavnou pojistkou 8A a když jsem měl slabou baterku v autě a s motorem W353 už neotočila, tak jsem baterku přímo v motoru "napíchnul" na tuhle nabíječku, nechal cca 5 minut baterku oživit a aniž bych nabíječku odpojoval, startoval jsem taky a taky to pojistka přežila.
Zařízení které umožní dobít vybitou baterii se jmenuje nabíječka,nebo dobíječka,přičemž rozdíl mezi těmito dvěma zařízeními spočívá v ceně a ve funkcích.Obě zařízení se připojují na proud 230V.Nejlevnější způsob jak nastartovat auto s vybitou baterií ,je vozit ssebou startovací kabely.
pokud je v kempu napeti , tak proc je vybita baterka? Jinak si kup nabijecku , nebo take startovaci kabely.
doplněno 27.08.14 17:16:tak asi jen toto profi-elektronika.cz/... , za ty prachy ale celkem fail
nemyslíte náhodou pouze udržovací nabíječku autodoplnky-obchod.cz/...
slouží právě k tomu aby se baterie nevybila a udržuje ji pořád nabitou.
Ne, žádné zařízení, které by vám pro start "nahradilo" baterii neexistuje, resp. neexistuje pro klasické použité.
Akumulátor v auě je schopen poskytnout velký startovací proud vzhledem k vnitřnímu odporu zdroje (baterie). Takže zaířzení, jaké popisujete by muselo mít stejně akumulátor.
Zařízení typu DC/DC měnič pro tyto účely vyrobit nejde.
Pokud tazateli nestačí kabely, nabíječka ani startovací zdroj, pak už zbývá jen startovací vozík zbozi.cz/... , s tím nastartuje jakékoli auto.
York,jak vidno,už ztratil zájem,nedostalo se mu reálné odpovědi.
Tak mu to zodpovíme definitivně.V kempu na zásuvku,která je tu k dispozici,je možno dodat dostatečnou energii pro dobití akumulátoru pouze z nabíječky,kterou byste vozili v kufru.Startovací kabely mají smysl jen tehdy,když je baterie ještě schopna rychlého dobití,protože samotné kabely k nastartování nestačí.Ty jen použijeme k dobití aku pomocí alternátoru cizího vozidla.Jedna z možností by byla,.odpojit vlastní akumulátor a připojit kabely cizí baterii a pak nastartovat.Pak baterii opět připojit a odpojit kabely.Bez odpojení vybité baterie se většina proudu spotřebuje na dobíjení a proud ke startéru nestačí nastartovat.Pokud je akumulátor už v posledním tažení,tak nepomůže ani připojení na dobíječku - nabíječku.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.