Nejste přihlášen/a.
Klima se používá 10-30x za rok... někdo možná vícekrát... Nejdůležitější je stav vozu, karoserie, motoru, podvozku... Typ klimatizace je tou poslední věcí, co bych řešil.
měl jsem několik vozů s manuální klimatizací a jestli klikáte na čudlíky nebo točíte kolečkem - nepřipadne mi to nějak důležitější. Možná naopak kolečko při jízdě otočíte i poslepu, ale hledat správné čudlíky může ovlivnit bezpečnost řízení.
Miki zmínil klimu manuální běžně dávanou do OPELu
Já bych to nebral jako nějaký handicap. Ve služebáku mám manuál, používám ho mnohem častěji než zmíněných 10-30x ročně. V soukromém mám automat - duál, takže srovnání mám. Nevidím v tom nějaký problém, u té manuální si prostě otočím kolečkem, když cítím potřebu. Krom toho je manuální klima méně poruchová . Takže jestli je auto jinak v pořádku, klidně bych do toho šel
To není jen o tom, jestli je tam kolečko nebo tlačítko.
Automatická klimatizace zohledňuje celou řadu faktorů jako svitící slunce (ohřívání přes sklo), teploty v ůrzných částech vozu atd. Podle toho pak volí teplotu a intenzitu vzduchu, kterou vyfukuje, aby dosáhla přednastavené teploty uživatelem. Někteří lidé nemají toto chování rádi.
Manuální klimatizace není, nazývá se poloautomatická. Ta funguje tak, že si jen navolíte teplotu a tu klima stále fouká. Neřeší nějaké teploty, slunce atd.
V praxi je to pak celkem jedno. Pokud máte možnost získat hezké auto bez automatické klimatizace, klidně do něj jděte. Komfort je prakticky totožný.
Přiznám se, že takovou jsem snad ještě v žádném autě neviděl. Řekl bych, že ani žádné auto za posledních 10 let takovou nemá.
Ale je pravdou, že jsem odkojený především na škodovkách, tak je možné, že někoho takovej blbej nápad napadl
A co klima, kde klimu zaplete tlačítkem a regulujete si teplotu klapkou "studená-teplá" stejně jako u obyčejného topení? To snad je manuální, ne?
no, byla takhle dřív třeba u Felicií, ale co mám firemní vůz z roku 2007 (Citroen Jumpy), tak má taky takhle. Žádné nastavení teploty, jen si reguluju kolečkem studenější-teplejší. A vůbec mi to nevadí, hlavně že to v zimě topí a v létě chladí
Lepší je samozřejmě automatická. Mezi manuálními klimatizacemi existují dost velké rozdíly, jak v samotné činnosti, tak v ovládání, které se pak může v některých ohledech blížit automatickým klimatizacím. Základní funkci, tzn. chlazení, dostatečně splní i jakákoliv manuální klimatizace.
Některé auta mají poloautomatickou klimatizaci, například Fabia první generace nebo Octavia druhé generace, kde je řidicí jednotka klimatizace, automatické ovládání mísící klapky, automatická regulace nastavené teploty v interiéru a automatická regulace výkonu kompresoru, ale ručně se nastavuje směr a intezita foukání a ovladání je "obyčejnými" otočnými ovladači.
Já mám auto s automatikou a nemůžu si to vynachválit. Nastavím 22 stupnů a neřeším nic. S manuální mám takovou zkušenost že si ji nastavíš, a jakmile ti je zima, musíš na to šáhnout, pak ti je zase horko, tak si zase přidáš a pořád dokola. Na druhou stranu, pokud je všechno ostatní na tom autě perfetkní, tak to asi nebude problém.
Jak už tady psali, když se vám to auto líbí tak na klimatizaci se máte koukat až jako poslední, je jasné, že když byste měl automatickou, tak s tím máte méně práce s nastavováním... ale upřímně řečeno: kolikrát se ta klimatizace za rok používá?
Volila bych podle toho, kolik času v autě trávíte. Manuál není moc přesný. Je horko, fouká to studeně, pak uberete... začne být horko, zas přidáte... U automatu nastavíte a pohoda. Zase čím víc automatiky, tím dražší případná oprava. Pokud jezdíte 12km do práce a jednou za měsíc za babi na ves 30km, tak bych si z manuálu hlavu nedělala a klidně bych takové auto brala. Pokud najezdíte týdně stovky kilometrů, brala bych automat. Je o pohodlí. Když sednu ráno do auta a jedu 280km na místo určení a zpět... A to celkem pravidelně... Už nějaké pohodlí vyžaduji...
Důležité je, že tam klimatizace je. Je to jen jako rozdíl mezi digitálním a analogovým tachometrem. U digitálního vidíte přesnou rychlost, u analogového jen s přesností na 5 km. pozoruju to při dodržování rychlosti (když si teda odmyslím tempomaty). U analogového neodhadnete rychlost s přesností na 1 km. Jezdím s oběma klimatizacemi a je to víceméně jedno, stejně to nastavujete podle pocitu. Jako u trouby, kouknu na maso a jestli tam mám digitální nebo analogový termostat je jedno, hlavně koukám, jak se masíčko peče a podle toho ubírám, či přidávám. Aby mělo kůrčičku. Někdy je mi zima, někdy teplo. Automatická klimatizace je dražší, takže logicky byste měl auto s manuální pořídit levněji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.