Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Klima manuál nebo automatická

Od: andreas odpovědí: 19 změna:
Ahoj,chci kupovat novejsi auto co mam a resim pro mne důležitou věc chci aby auto mělo klimatizaci a jsem spíše pro automatickou jenže kamarád mi nabízí pěkný auto co se mi líbí a má jen manuál klimu co je lepší podle Vás?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Klima se používá 10-30x za rok... někdo možná vícekrát... Nejdůležitější je stav vozu, karoserie, motoru, podvozku... Typ klimatizace je tou poslední věcí, co bych řešil.

doplněno 06.03.16 20:57:

měl jsem několik vozů s manuální klimatizací a jestli klikáte na čudlíky nebo točíte kolečkem - nepřipadne mi to nějak důležitější. Možná naopak kolečko při jízdě otočíte i poslepu, ale hledat správné čudlíky může ovlivnit bezpečnost řízení.

doplněno 06.03.16 21:45:

Miki zmínil klimu manuální běžně dávanou do OPELu

andreas
hodnocení

To je jasný

Já bych to nebral jako nějaký handicap. Ve služebáku mám manuál, používám ho mnohem častěji než zmíněných 10-30x ročně. V soukromém mám automat - duál, takže srovnání mám. Nevidím v tom nějaký problém, u té manuální si prostě otočím kolečkem, když cítím potřebu. Krom toho je manuální klima méně poruchová . Takže jestli je auto jinak v pořádku, klidně bych do toho šel

fex

Neznám nikoho, kdo má funkční klimatizaci a používá ji 10x za rok. Maximálně, pokud celé léto chodí pěšky

mytrix*
hodnocení

0x

To není jen o tom, jestli je tam kolečko nebo tlačítko.

Automatická klimatizace zohledňuje celou řadu faktorů jako svitící slunce (ohřívání přes sklo), teploty v ůrzných částech vozu atd. Podle toho pak volí teplotu a intenzitu vzduchu, kterou vyfukuje, aby dosáhla přednastavené teploty uživatelem. Někteří lidé nemají toto chování rádi.

Manuální klimatizace není, nazývá se poloautomatická. Ta funguje tak, že si jen navolíte teplotu a tu klima stále fouká. Neřeší nějaké teploty, slunce atd.

V praxi je to pak celkem jedno. Pokud máte možnost získat hezké auto bez automatické klimatizace, klidně do něj jděte. Komfort je prakticky totožný.

doplněno 06.03.16 21:40:

Přiznám se, že takovou jsem snad ještě v žádném autě neviděl. Řekl bych, že ani žádné auto za posledních 10 let takovou nemá.

Ale je pravdou, že jsem odkojený především na škodovkách, tak je možné, že někoho takovej blbej nápad napadl :)

A co klima, kde klimu zaplete tlačítkem a regulujete si teplotu klapkou "studená-teplá" stejně jako u obyčejného topení? To snad je manuální, ne? ;)

doplněno 07.03.16 15:18:

no, byla takhle dřív třeba u Felicií, ale co mám firemní vůz z roku 2007 (Citroen Jumpy), tak má taky takhle. Žádné nastavení teploty, jen si reguluju kolečkem studenější-teplejší. A vůbec mi to nevadí, hlavně že to v zimě topí a v létě chladí :)

Klima manuál nebo automatická
Ono jsou spis celkem 3 klimy.
Manual - proste zapnes tlacitko a pak jen koleckem primichavas teply vzduch a z vydechu ti jde to co smichas.
Pak je poloautomaticka - das si kopeckem.na 20stupnu a zezacatku fuka jak dabel studene (kdyz mas v aute 35) a pomalu dorovnava. Pak jak bude 20stupnu tak udrzuje teplotu.
Pak je ta automaticka - tam jen nastavis teplotu ve vozu a jsou tam i cidla slunce atd...
Nyni ve voze mam poloautomatickou , predtim jsem mel manual s v praci parkrat automstickou a je mi to fuk. Davam a nastavuje skoro stejne a kdyztak to prenastavim. Jen u me na kolecku se to na dalnici dela lepe no. Jinak minuly rok byl hic jak cyp tak jela klima skoro 4mesice v kuse.

solenza*
hodnocení

0x

Moje řeč. Typickým příkladem je třeba psaní SMSky na tlačítkovém mobilu, kdy se na něj ani nemusím dívat nebo na dotykáči.

tycoon*
hodnocení

0x

Lepší je samozřejmě automatická. Mezi manuálními klimatizacemi existují dost velké rozdíly, jak v samotné činnosti, tak v ovládání, které se pak může v některých ohledech blížit automatickým klimatizacím. Základní funkci, tzn. chlazení, dostatečně splní i jakákoliv manuální klimatizace.

Některé auta mají poloautomatickou klimatizaci, například Fabia první generace nebo Octavia druhé generace, kde je řidicí jednotka klimatizace, automatické ovládání mísící klapky, automatická regulace nastavené teploty v interiéru a automatická regulace výkonu kompresoru, ale ručně se nastavuje směr a intezita foukání a ovladání je "obyčejnými" otočnými ovladači.

fex
hodnocení

0x

Já mám auto s automatikou a nemůžu si to vynachválit. Nastavím 22 stupnů a neřeším nic. S manuální mám takovou zkušenost že si ji nastavíš, a jakmile ti je zima, musíš na to šáhnout, pak ti je zase horko, tak si zase přidáš a pořád dokola. Na druhou stranu, pokud je všechno ostatní na tom autě perfetkní, tak to asi nebude problém.

asd1
hodnocení

0x

Automatická je o něco málo pohodlnější, jinak to je jedno. Spíš je důležitější těsnost systému a celkově jestli funguje. A celkový stav auta. Jestli je klima automat, poloautomat nebo manuál je celkem jedno.

hodnocení

0x

dřív jsem měla auto s manuální klimou, teď s automatem - když to srovnám, manuál mi nevadil... neřešila bych to, jestli je auto jinak super, tak bych ho brala :)

saladin
hodnocení

0x

Jak už tady psali, když se vám to auto líbí tak na klimatizaci se máte koukat až jako poslední, je jasné, že když byste měl automatickou, tak s tím máte méně práce s nastavováním... ale upřímně řečeno: kolikrát se ta klimatizace za rok používá?

V lete jako bylo minule tak klidne 3,5 mesice. Jiz rano v 6 bylo skoro 2mesice v kuse 30°C
Je to o komfortu.
Nemusim resit cas kdy vyjet a kdy se vracet.
A rozhodne po dalnici jet fajne v aute a mit 25°C nez otevrene okna hluk , auto vice zere , a mate decka co maji vyfoukane oci a usi...
Rozhodne i unava je mensi.

nutt*
hodnocení

0x
Zdravim,
asi jsem jiný než ostatní rádci ale u mne při výběru auta hraje tohle velikou roli, všeobecně výbava auta přeci jen pro mě jako řidiče je velmi důležitá udává komfort jízdy a jinou než automatickou klimatizaci bych si už nekoupil a má to více důvodů. 1. Nesnáším když sednu do pár let starého auta a vidím točící cudliky jako měl děda ve 120tce a 2.U automatické mám celoročně nastaveno 21.5°C a není mi ani horko ani zima nic nemusím stelovat prostě auto se vytopi / ochladí na danou teplotu a tu drží tento jev jsem u manuální klimatizace ještě nezažil vždy je třeba ji vypnout když je horko / zima a pak zase zapnout. Koukněte na inzeráty totožná auta s manuální klimatizací jsou vždy levnější než s automatickou a kolikrát i o nemalé částky.
.
Hezký den NutT

škoda 120 nemá na ovládání topení otočné čudlíky *smich*

karel1234
hodnocení

0x

A co otocny spinac na vetrak topeni?

april87*
hodnocení

0x

Volila bych podle toho, kolik času v autě trávíte. Manuál není moc přesný. Je horko, fouká to studeně, pak uberete... začne být horko, zas přidáte... U automatu nastavíte a pohoda. Zase čím víc automatiky, tím dražší případná oprava. Pokud jezdíte 12km do práce a jednou za měsíc za babi na ves 30km, tak bych si z manuálu hlavu nedělala a klidně bych takové auto brala. Pokud najezdíte týdně stovky kilometrů, brala bych automat. Je o pohodlí. Když sednu ráno do auta a jedu 280km na místo určení a zpět... A to celkem pravidelně... Už nějaké pohodlí vyžaduji...

mp*

Důležité je, že tam klimatizace je. Je to jen jako rozdíl mezi digitálním a analogovým tachometrem. U digitálního vidíte přesnou rychlost, u analogového jen s přesností na 5 km. pozoruju to při dodržování rychlosti (když si teda odmyslím tempomaty). U analogového neodhadnete rychlost s přesností na 1 km. Jezdím s oběma klimatizacemi a je to víceméně jedno, stejně to nastavujete podle pocitu. Jako u trouby, kouknu na maso a jestli tam mám digitální nebo analogový termostat je jedno, hlavně koukám, jak se masíčko peče a podle toho ubírám, či přidávám. Aby mělo kůrčičku. Někdy je mi zima, někdy teplo. Automatická klimatizace je dražší, takže logicky byste měl auto s manuální pořídit levněji.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]