Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
chtěl bych se zeptat jestli mohu řídit skůtr v řecku, když mám v řidičáku vyznačeno jeno B.
Případně do jakého obsahu.
Díky
řídit A1 s automatem platí jen v ČR a možná i v SR.
Vyměňte si řidičák a dopíší vám tam nově i nepoviné skupiny právě k vůli možným problémům v zahraničí.
K B dostanete B1 a AM (mopedy 50ccm a 45km/h). A1 jen pro ČR daná naším zákonem.
doplněno 15.08.14 19:47:Díky za odkaz
právě k vůli možným problémům v zahraničí
Ony na ty prevody cizich puvodnich ridicskych skupin existuji oficialni evropsk/..., ale ktery zahranicni policista je bude mit u sebe?
Perfektní to jsem potřeboval, já je můžu mít u sebe a případně se obrátit na konzulát a nemůžou mě za to pokutovat . Vytisknu si je v řečtině a angličtině a mělo by to být OK.
A1 jen pro ČR daná naším zákonem
Skupiny ridicskych opravneni jsou harmonizovany na /....
doplněno 15.08.14 15:13:Tohle by te mohlo zajimat.
ja třeba vím, že v itálii lze skútry řídit i s Bčkem jak je to v řecku nevím, v německu zas myslím jde s Bčkem řídit vozidla do 50cc
Jenze oni asi jeste jezdi na ten jejich puvodni "B". Az si pujde vymenit ridicak za ten celoevropsky, tak tam uz B znamena jenom B, ale zase mu tam pripisou vsechny skupiny, ktere to jeho puvodni B pokryvalo (takze treba i A v pripade Italu). Vice viz treba ty prevodni tabulky vyse.
Celoevropske, harmonizovane B umoznuje ridit mensi skutr i dnes.
To je zajímavé, teď jsem pročítal fora a všichni tvrdí že ti tam pujčí cokoliv a ani se tě na řidičák neptají, půjčují ti klidně velkou motorku proti pasu a dělej co umíš... Slyšel sem, že ti sou schopný i lhát, že stačí A1 na všechny motorky atd...
kdepak s tím nepočítej a nedej bože kdyby někde půjčili a stalo se něco - vše zaplatíš...
nyní je to hodně zpřísněné
tak jsem zjistila u kamaráda v Řecku toto -
S řidičákem B není problém do cca 80/90cc. 125 a více jen s B není možné. Občas mi volají klienti, proč jim to nepůjčíme, když jejich sousedovi na hotelu 125cc s řidičákem B na místě půjčili. Občas se stane, že někdo 125cc na B půjčí, ale řidič tím dost riskuje a důrazně před tím varuji. Pokud se pak něco stane, bude to policií posuzováno jako řízení bez ŘP a v případě, o kterém vím, pak pojišťovna vymáhala po řidiči několik desítek tisíc euro za způsobenou škodu, protože mu neuznali pojištění.Jediné možné potvrzení získané v ČR je řidičské oprávnění na nějakou z motorek. To, že můžete v ČR řídit skútr s řidičákem sk. B, vám dovoluje český zákon, který v Řecku nikoho nezajímá. Ti, co mají řidičský průkaz od roku 2001, kdy se ke skupině B přestala zapisovat i AM, na kterou půjčili alespoň 50 cc, mají smůlu. Správně by nikde na B neměli půjčit žádné moto.
To, že můžete v ČR řídit skútr s řidičákem sk. B, vám dovoluje český zákon, který v Řecku nikoho nezajímá.
Budes mit pravdu. V tom odkazu, ktery jsem poslal vyse, se doslova pise:
"3. Pro řízení vozidel na svém území mohou členské země stanovit,
b) že se na lehké motocykly vztahují průkazy pro skupinu B."
Takze u tech standardizovanych,harmonizovanych ridicaku, opravdu plati jen to, co je v nich zapsane. tedy ze B plati jen pro osobaky a ze na jakoukoliv mtoorku musi mit clovek zapsanou take A/A1/A2/AM.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.