Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer ,
před dvěma lety jsem koupila dům a na pozemku stála stará škodovka bez značek, bez klíčů, bez papírů. Zanedlouho se ve schránce objevil leták o výkupu aut ( bouraný, bez dokladů ...), tak jsem tam zavolala, na starou škodovku se netvářili moc nadšeně, ale přijeli a auto si odtáhli , ani jsem za to nic nechtěla, byla jsem ráda, že jsem se toho zbavila. Původní majitelka říkala, že auto není její. že ho nechce, ať s ním dělám, co chci.
Dnes přijel chlap, že auto je jeho kamarádky a já jim musím doložit doklad o ekologické likvidaci. Vyhrožoval policajtama a soudama.Poradí mi někdo? Je mi z toho docela šoufl.
doplněno 12.08.14 19:52:Teď mně napadlo, jestli má kdokoliv nějakou oporu v zákoně se toho auta domáhat.
Poslal bych jej někam s tím,že to byl vrak (nemělo to SPZ či RZ) navíc se k tomu nikdo nehlásil,prodejce pozemku o majiteli taky nic nevěděl tak byl onen vrak odstraněn.Jo a ještě bych po něm chtěl zaplatit náklady na odtah,asi by hned přestal vyhrožovat kýmkoliv!
Tak mu sdělte, že mu žádný doklad o ekoligocké likvidaci dát nemůžete, páč nebylo možné ho zlikvidovat. To že vyhrožuje policií, je možné, ale oni to řešit nebudou. Jakmile se ozve, ať doloží, že je vozidlo jeho, hned mu vystavíte poplatek za užívání Vašeho pozemku.
Vzpomínáte na pohádku o " Koloběžka první"? Musíte na jeho požadavek zareagovat lepším požadavkem. Jak dokáže, že může jednat za kamarádku?
Jestliže Vám je šoufle, sdělte mu, že jste přadala případ rodinému právníkovi panu..
ať se obrátí na něho..
1) Určitě byla dohoda majitele vozidla s původní majitelkou domu, že tam může vozidlo zaparkovat. Těžko se tam asi samo dostalo a ještě řadu let stálo.
2) Původní majitelka říkala, že auto není její. že ho nechce, ať s ním dělám, co chci.
Tohle je důležité. Od začátku jste věděla, že nejste majitel a ani předchozí majitelka domu nebyla. I přes to jste zavolala na výkup vozidel a nechala vozidlo sešrotovat. Vy jste byla povinna nález oznámit obci. Ten by dále konal.
3) Být majitelem vozidla, tak nahlásím na PČR krádež či zpronevěru vozidla a uvedu přesnou adresu, kde vozidlo naposledy bylo a že jsem tam parkoval na základě dohody s původní majitelkou. V každém případě by následně určitě navštívili Vás atd... Pak již bude pouze záležet, jak budou "akční" a jestli budou v tomto jednání spatřovat trestný čin. Nějaký by tu i asi byl, ale odsouzení na 90% nehrozí. Po ukončení vyšetřován auto úředně zruší.
4) Proto bych se majitelem snažil domluvit. Chyba totiž není pouze na jeho straně.
Zdravím,
vzhledem k tomu co píšete bych asi poradil zkusit následující:
- pánovi, který se o auto, zajímal, říct, ať vám doloží, že auto bylo jeho (případně té jeho kamarádky), pak že to budete teprve řešit
- hned ho ale upozornit, že pokud auto bylo jeho (jeho kamarádky), takže ale vy jste vlastníkem pozemku už X roků, že s váma žádnou dohodu neměl a že po něm za dobu parkování auta budete chtít nájem za parkování
Myslím si, že pokud to auto bylo odhlášené (bez značek), stálo tam několik let bez toho, aniž by o něj někdo projevil zájem, tak že už další problémy mít nebudete. Vycházím z toho, že pokud vám bývalé majitelka řekla, že auto není její a a´t si s ním děláte, co chcete, tak pravděpodobně nebyla žádná smlouva (papír) o zaparkování totho auta na pozemku, takže těžko někdo bude prokazovat něco stylem - já jsem u vás měl auto, kde auto je? I kdyby to ten pán nahlásil jako krádež - policie po něm bude chtít nějaký doklad o tom, že to auto bylo jeho (jeho kamarádky) a že tam to auto na všem pozemku vůbec bylo atd.
laicky a principiálně, podle mě udělala zásadní chybu hned na začátku paní Lucie. Pokud koupím nemovitost - pozemenek s nějakým předmětem a tento není uveden v kupní ani jiné smlouvě, mám právo s ním libovolně naložit podle svého, jen na základě nějakého ústního souhlasu? Podle mě nemám. A auto, byť vrak je speciální druh věci.
Jendo, laicky, copak v té smlouvě musí být udevena každá věc? Hrablo na sníh, lopata, bouda pro psa, starý disk z kola, rozpadlý vrak nějakého vozidla atd..
že to tam nemusí být?
A že si s majetkem na svém pozemku nakládám jak uznám za vhodné? To je normální, přeci nebude 2-3-10 let pátrat po tom čí je vrak.
Ale každý máme jiný názor a tak to je.
..
doplněno 13.08.14 13:25:právně vozidlo je věc, přesně jako psí bouda. Co se týká vlastnictví, tak je to naprosto stejné. Os pdí boudy se to liší tím, že vozidla podléhají registraci, pokud je chcete provozovat, dále pokud je to vrak, tak je to nebezpečný odpad.
Ale to zde prosím neřešíme..
řešíme to, že si někdo, přišel pro nějako věc, kterou si tam kdysi někdo odložil, a dneska se neví kdo to byl a čí ta věc je..
Já koupil barák i se zařízením, vše nepotřebné jsem zlikvidoval a dneska někdo přijde, že ta skříň byla jeho?
Věřím, že jste byl vychován slušně, ale přeci nebudete skladovat rozpadlé cizí věci desítky let...
bohužel nemohu principiálně souhlasit. Jednak jsem psal, že auto je "speciální" věc. Vztahuje se na něho spousta různých specifik, což na psí boudu ne. Se svým majetkem na svém pozemku bych si měl možnost dělat, co chci. Ovšem tazatelka tento majetek nabyla od někoho jiného a s ústním vágním popisem. Tazatelka, když už s tím takto naložila, měla by mít alespoň písemný dokument o tom, jak s tím naložila. Přijde mi to trochu analogie s tím, když v dobré víře koupím od někoho auto nebo obraz a policie mi ho následně zabaví, protože se zjistí, že to bylo kradené. Ale nechci plést hrušky a jabka.
Zdůrazňuji, že píšu laicky podle zásad slušného chování, kterému mě naučili rodiče. Obecně si myslím, že mnoho dnešního marasmu ve společnosti je způsobeno tím, že mnoho lidí má pocit, že si může dělat, co chce, byť se svým majetkem.
já teda nevím, jestli předchozí raditelé radí správně - uvědomte si, že pro majitele je ten papír o ekologický likvidaci životně důležitej, když ho nemá, tak se bude snažit hodit to na "zašantročitelku" auta, to je logický,
požadovat nějaký zpětný zaplacení za ustájený vrak je hezký, ale to neřeší podivnej způsob jeho likvidace;
samozřejmě tvrdit ´já o tom nic nevím, auto tady bylo, a pak najednou zmizelo´ je možný (mimochodem to znamená, že tazatelka bude v pozici sice nejspíš neusvědčitelnýho, ale jasnýho lháře, protože při prvním jednání jistě řekla, co s autem provedla);
ono přes tu policii to nakonec bude (když se nevymyslí nejspíš opravdu ve spoluprácí s tazatelkou něco jinýho) muset jít - když nebude mít majitel auta v ruce papír o ekologický likvidaci, nejspíš nejschůdnější cesta bude nahlásit to jako krádež - co jinýho tak může dělat?;
chtělo by to, aby tu někdo poradil, jak se dá nahradit ten papír o likvidaci - z vlastní zkušenosti vím, že kdysi stačilo jen čestný prohlášení někoho, že to zlikvidovat nechal, jenže to bylo tak v roce 2000...
(ono je to možná i vůči tomu člověku trochu nespravedlivý - kdoví jak se s bejvalou majitelkou, nebo s nějakým uživatelem pozemku domluvil, třeba ani o prodeji nic nevěděl, a teď si přijel zlikvidovat to auto, a ono nikde, papír taky nikde...)
Je to sice hezké co píšete,ale vy se zajímáte o své věci až po 3 rocích? Já teda nevím,ale mít někde auto,tak se snažím co nejdříve si jej přivézt domů (teda za předpokladu ,že nastala porucha a díky okolnostem jsem ho tam musel zanechat),ale v tom případě by mělo mít SPZ (RZ) ! Takže pkd se začal zajímat až po třech rocích? sorry ale má smůlubyl to vrak bez dokladů a hotovo!
Já taky nevím, jak to mezi sebou mají. Původní majitelka tehdy řekla, že auto nechce, ať se ho klidně zbavím. Já přece nemám povinnost na svým pozemku skoro tři roky uchovávat vrak a čekat, jestli si někdo vzpomene, kde nechal auto.
hafhaf,
ekologický likvidaci životně důležitej
určitě není životně důležitý...páč kdyby to bylo důležité, řešil by to dávno. Ale stále nevím, kdo je majitelem vozidla, s tím musí jednat paní tazatelka..
no, životně důležitej je, protože bez něj musí platit dál pojištění (ještě ke všemu teď nejspíš zvýšený),
jak to bylo do teď, je celkem fuk, pár let se třeba platilo, ale teď už to majitele přestalo bavit, nebo se neplatilo a teď majitel zjistil, že se platit musí, nebo byly na pár let odevzdaný značky (jenže to nejde do nekonečna);
kdo je pravej majitel, je už naprosto nedůležitý - stačí, aby si majitelka vozu za 30 kaček nechala potvrdit podpis na papíru, že zmocňuje k jednání toho chlapíka...,
samozřejmě tazatelka se s ním i pak nemusí bavit (viz výše - jen teda musí ´oficielně´ tvrdit něco jinýho než zatím), ale je podle mě naivní si myslet, že tím to ten člověk vzdá (když to znamená placení pojištění teoreticky napořád), možná je i tak totální nespolupráce tím nejjednodušším a pro ni nejbezpečnějším, co může tazatelka udělat, možná by se za jejího mírnýho přispění dala ta situace vyřešit ke všeobecný spokojenosti, to je to, co nevím (teda jak se dá nahradit to potvrzení o ekologický likvidaci)
hafhaf, omlouvám se, ale zabýháme do podrobností jinam..
no, životně důležitej je, protože bez něj musí platit dál pojištění (ještě ke všemu teď nejspíš zvýšený),
pojištění se musí platit, když je vozidlo provozováno. viz zákon 168/1999, § 1 odstavec 2.
je velice důležité, aby jednal majitel či osoba pověřená majitel, a to bez poplatku 30 korun, Zač je to poplatek? Proč za podpis 30 Kč? snad nemyslíte ověření podpisu? To je naprosto zbytečné , podpis nemusí být ověřený.
ale respektuji Váč názor, ale nemohu s ním souhlasit.
S původní majitelkou bylo domluveno, že dům a pozemky nemusí vyklízet, ať si odnese, co chce a se zbytkem si nějak poradím. Na dotaz, co to je za auto, řekla: Aaale, to už tady stojí dlouho stějně to nemá značky ,ani papíry a klíče se asi ztratily.
Tak jsem se toho zbavila, jak jsem uměla.
Paní Lucie nemáte číslo VIN vozidla ani RZ takže si nemůžete ani ověřit zda ten chlap či jeho přítelkyně jsou vůbec majiteli vozidla, to zaprvé. Za druhé to, že jste vozidlo nechala zlikvidovat - nevím co jste jim řekla, že je vozidlo vaše? To nechtěli ani vidět žádný papír či doklad?
Řekla jsem, že to tady nechali původní majitelé a nikdo se k tomu nehlásí. Já byla ráda, že jsem se toho zbavila.
Zjistěte zda už je auto zlikvidované a domluvte se s tím chlapem ať si ho tam přijede vyzvednout a je klid. Nejlepší řešení. Pokud už bude zlikvidované tak pak bych dal chlapovi doklad o likvidaci, pokud vám ho vystavili. Pokud ani ten nemáte, tak je to blbe, když to bude řešeno s policii. Je to docela zapeklitá situace vám řeknu, ale průser by měli mít i ti co to odtáhli, když jim stačilo jen vaše tvrzení a nechtěli žádný doklad.
doplněno 12.08.14 21:08:Ten papír o likvidaci je vedlejší, důležité pro vás je fakt, že jste nakládala s vozidlem bez souhlasu jeho majitele, to by se tady mělo řešit.
Myslela jsem si, že majitelkou je předchozí majitelka nemovitosti, ta řekla, ať s autem dělám co chci.
tak fakticky je důležitá absence toho potvrzení (tomu člověku je fuk, že nemá vrak, ale chybí mu ten papír), teoreticky je v průšvihu tazatelka, že tohle udělala s tím autem (ale to nemusí přiznat - zatím to přiznala nejspíš jen beze svědků, takže nedokazatelně);
no a zas fakticky se dá čekat, že když nebude moct dostat ten papír, bude to muset ten chlapík (oficielně skutečnej majitel) řešit jinak (nejspíš jako krádež - nebo je nějaký schůdnější řešení?, nebo mu ani tohle nepomůže? - když to třeba policie odloží?; praktický optimální řešení právěže neznám)
tazatelka nemá průšvih. je to jen Vaše spekulace. Ten dotyčný chce asi vozidlo vyřadit z evidence a neví jak to udělat bez ekolikvidace..proto dělá bubu...
Kdyby se ptal, tak mu poradíme zde na poradně spoustu postupů, jako mnoha jiným.
doplněno 13.08.14 09:54:hafhaf,
však poraďte tazatelce - ta to jistě ráda vyřídí, pokud to tím bude mít z krku..
Jelikož tomuto problému opravdu rozumím, tak jsme jí poradil. Ale je jen na ní, co s tím bude chtít dělat a čí radu poslechne. Je demokracie, takže má právo svobodné volby..
Klidně může tvrdit, že si pro to auto přišel pán, co jí ukázal dokumenty, že to bylo jeho vozidlo.. a dalších mnoho možností..
Tak jsem se stavovala do realitky, která zprostředkovávala prodej, na radu. Probírali jsme to horem dolem. Dnem podpisu byla nemovitost moje se vším vybavením, co tam zůstalo. Přece nebudu shánět majitele každé lopatky a žebříku, co tu byl. Nikdo nemá žádnou smlouvu s mým podpisem, kde bych souhlasila s ponecháním nějakýho vraku. V realitce mi nazn ačili, že jsem se snad ani neměla přiznávat. Sice to není správné, ale pro mně asi nejjednodušší.
A to jsem ještě zjistila, že majitelkou auta je dcera bývalé majitelky nemovitosti. Neumím si představit, že moje matka by prodala barák, kde mám cokoliv svýho.
Takže vás prodávající obelhala. Pošlete majitelku auta za matkou a ať si to vyřídí v kruhu rodiném.
Víte co bych s tím autem udělal já, oznámil bych to na PČR jako nález s tím, že jsem zakoupil pozemek s rodinným domem a poté, co jsem tento zakoupil jsem se šel na něho podívat a na pozemku jsem nalezl auto, nevím čí to je, původní majitelka řekla, že to auto není její. Policie by to vozidlo zajistila jako nalezený předmět.
Policie by to vozidlo zajistila jako nalezený předmět označila jako věc, kterou zakoupila s nemovitostí, přesně tak jak to popsala tazatelka..
Od kdy policie určuje vlastnictví? Pokuď není s vozidlem spojen žádný trestný čin, tak policie nemá žádný důvod toto vozidlo zajistit.
Nalezenou věc je nálezce povinnen oznámit na obec a ta postupuje dle zákona.
A tazatelka popsala, že vozidlo skutečně její nebylo a po celou dobu to věděla.
Policie také zadokumentovává nálezy, nikdo tady nemluvil o určování vlastnictví, ale o zadokumentování a prošetření věci, což by policie udělat mohla a také by mohla zjistit majitele vozidla. Pochybuju, že někdo z obce přijde za paní si opsat VIN kod motoru a zjistovat majitele.
Jednoduché , vy mu řekněte že ho ukradli že jste se spletla a naznačte mu ať i on toto půjde nahlásit na policii klidně ať řekne že to ukradli na vašem pozemku vy jen potvrdíte cca kdy a ČKP a asi po půl roce může auto vyřadit z evidence ...
navádíte k podvodu, lhaní a křivé výpovědi..
Co se stane, když nahlásí krádež a zjistí se, že ho darovala? Pak řekne, pardon, já se spletla?
doplněno 22.08.14 13:24:čkp neřešíme,
pokud víte, že to policie odloží, tak nic nehrozí, ale co když se poptají a dozví se, že to darovala někomu, šikovný soused řekne, že viděl jak pomáhala u nakládání..
Je jasné, že kde není žalobce není soudce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.