Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dělám si řidičák a když se rozjíždím na křižovatce, která je lehce do kopce, tak než se rozjedu, tak mi auto ujíždí dozadu...mám to dělat tak, že: přijedu, spojka brzda, vyřadim na neutral, držim brzdu...(pak rozjezd) pořád držim tu brzdu, sešlápnu spojku, zařadím 1čku, dám spojku do záběru a až pak pustím brzdu? díky ![]()
2x
2.zařaď jedničku
3. vytoč motor (s rozumem, u dieselu 1800-2000rpm, u benzínu okolo 2200rpm)
4. pouštěj spojku do záběru
5. jakmile ucítíš že má auto chuť vyrazit tak povol ručku
2x
jj, přesně tak. Jen to musíš načasovat tak, abys spojku do záběru pustil současně s přešlápnutím na plyn tak abys nesjel dozadu/ nechcíplo ti to/ plynem udržel otáčky 1500-2000 (víc se už zbytečně pálí spojka, míň má snahu chcípnout). Chce to cvik, správně provedené = auto nesjede prakticky vůbec nebo jen o pár centimetrů.
S ručkou to je jednodušší - není potřeba rychle přejít z brzdy do visení na spojce, ale nejdřív se auto pověsí na spojku a až pak se odbrzdí ručka.
0x
JJ. Je to jen o cviku a koordinaci pohybů. Ono to za chvíli přijde samo. Nás v autoškole z tohoto důvodu (že to není úplně samosebou) učili rozjezdy s ruční brzdou (i v malém kopečku). Časem pak každý přišel na to, že tam ta ruční brzda je jaksi navíc.
doplněno 12.08.14 12:01:To Jenda: Samozřejmě. Ale dotaz jsem chápal tak, že jde o rozjezd bez ruční brzdy, tedy tam, kde to zvládnout bez ruční brzdy lze. Tam pak ruční brzda je jen dobrou pojistkou a po zvládnutí přirozeně odpadá.
Mimochodem dodnes používám ruční brzdu v prudších kopcích, kde se normálně rozjíždím bez ní, pokud se najde nějakej inteligent a postaví mi auto půl metru za nárazník ![]()
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.