Nejste přihlášen/a.
Zdravím, docházejí mi síly :D respektive nemam náladu dělat tolik věcí na jednou. Materiál si seženu - cenu neřeším. Jde mi o toto: mam favorita r.v 90.. Začalo se mi sypat víc věcí - opravil bych si to sám, ale nemám náladu. Bude se měnit víc věcí na ráz, aby to bylo výhodný.
Motor: přetěsnění vodní pumpy - výměna rozvodů (vana jde dolu takže k tomu nový olej a těsnění) - komplet spojka..
Podvozek: manžety řízení - manžety poloos - gumové uložení tlumiče vč. ložiska - čepy ramen a kuláky - silenty ramen a zadní nápravy a silent konzoly řazení.
Takže si myslím, že by ten dotyčnej mohl vytáhnout ven motor aby se to dobře dělalo + převodovku ven i s celými "L" prvky jako tlumiče s těhlicí a poloosou.. Co myslíte? Kolik si za to dotyčný veme?
Ještě bych chtěl upozornit že ty věci vydržely od roku 90 a je to jedna z větších oprav a provoz auta v dnešní době se mi vyplácí, protože jsou levný díly a jezdí to skoro zadara..
To jste se měl zeptat přímo jeho, škoda servis bere 500,-/h práce, garážoví mechanici 250-300,-Kč/h, kamarádi, rádobyexperti, lemplové kolem 100-250,-Kč/h. Ono něco může trvat na jednom autě 5 minut, na jiným 2 hodiny, vždycky je to individuální podle stavu auta, např. zarezlé šrouby jsou svinstvo ale vždycky je to o domluvě .
Jedna věc je kolik si servis veme a druhá věc, co tam namontuje. Dle toho cena.
Gumové díly Rubena, ložiska ZVL, tlumiče Ateso nebo Sachs,spojka Sachs nebo LUK,ložisko spojky taky ZVL nebo SKF, Gumové manžety TF, Olej Shell 10W40 nebo Mogul/Paramo ADSIII 15W40 filtr MANN nebo Champion, rozvody BlažekKlein,
L prvky ti vcelku nenechají, když budou měnit manžety poloos a měli by dát i nové Gufera poloos do převodovky, tak si o ně nezapomeň říct, akorát je asi nezkontroluješ. Holt musíš doufat nebo věřit. Taky komínek pro spojkové ložisko ať mírně máznou vazelínkou na brzdy (vysokoteplotní), aby spojka nedrhla a šla měkce a citlivě). Spousta servisů to neudělá.
Spojka tak na 1 hodinu (spíš méně), manžety + 4x nový tuk tak na 1,5 hodiny (nebo 3 hodiny, pokud díly pečlivě vymejou, ale až uvidí Favorita, tak to spíš utřou špinavou hadrou a narvou tam nový tuk a připlácnou to novou manžetou). Tlumiče tak 1,5 hodiny. Motor ven a zpět tak 2,5 hodiny.
Spojka tak 3000,- Olej tak 800 Rozvody tak 800 Tlumiče 500 Pumpa tak 400 (materiál + práce)
Pak ten motor, pohlídej, aby tam dávali nové samojistící matice a možný problém bude, že je nebudou mít (jemné stoupání), tak tam naprasí původní omačkané a to zkazí dojem i případnou bezpečnost,...
Nevím no, nechce se mi to psát. Servisům nevěřím. Vždy to odfláknou. Svoje auto jsem jim nikdy nesvěřil a udělal jsem si vše sám a je to lepší, ale já jsem spíš automechanik, byť se tím zatím neživím (možná v budoucnu určitě). Taky jsem puntičkář a montuji čisté díly a mám to pěkné i pro oko (a to nemám rád barevná lakování či jiný tuzing, jen montuji čisté nazaolejované a nezablácené díly otřené ještě tech. benzínem a to i díry pro šrouby. Pak dotažení s novými maticemi věřím a líp se mi jede, než když to nějaký lojza naprasí, protože nemá jen tvojí káru, kšeft mu moc neuděláš a stojíš ho akorát čas a zašpiní se víc než na nové káře.
Ono i dobře udělat rozvody chce trpělivost a kola nasadit nejprve bez řetězu, pravítkem přeměřit, zda jedno není v ose vůči druhému tak, aby se řetěznekřížil a dřív se nevytahal. Prostě ti to prdnou šup šup a za 20 000km opět rachtáš a oni ti řeknou pane, kupte si nové auto...
No ale o tomhle jsem psát nechtěl Odhaduji 6 - 8 tisíc a 1 - 2 (max) dny práce.
Auto nemá najeto ani 50 tisíc.. respektive dostal jsem ho když mělo najeto 35 tisíc km. Za cca půl roku ani ne jsem najel ten zbytek do 49 tisic km.. Neni to shnilý.. Jezdim po praze za 4,2 litru na sto :D a to nejezdim prosím pěkně na spotřebu :D sem tam si "zazávodim" :D Někdy to zkusim stlačit ještě níž tu spotřebu. Z tohoto důvodu to nechci měnit, protože když bych koupil něco jiného, tak to za cenu opravy neseženu a díly budou dražší a navíc se tam může něco vysypat a nedoplatim se. Navíc z tohohle mam větší užitek než z fabie, která se celkem sype a 1,4mpi vůbec nejede a žere. Nějaký věci asi vynechám a začnu čepama.. Pak spojku a pumpu.. Protože to je hlavní.. Řetěz ten můžu měnit potom..
Je to v tomhle ohledu super. Ta spotřeba. Po dálnici na plnej kotel to jede za 7 rovných.. Naboural jsem zadní dveře - kufr a odpadl kousek barvy a je to na plech.. A ten plech je pořád stříbrnej a nerezne a to i pršelo :D Je to asi perpetuum mobile.. Nechce se mi za benzin platit :D třeba dnes jsem bral za 500 a najel jsem cca 350km po praze. Je to šílená cifra ale to sem fakt jezdil celej den :D
doplněno 12.08.14 23:35:To je 14 litrů
Já to nechválim :D vono to fakt nerezne :DD nevychvaluju to.. to víte že bych nejradši něco jinýho :D Za 7 jezdim s plynem na podlaze na dálnici.. víc jak za 7=nemožné. Proč by to nešlo za méně? Mam karbec a zjevně to jde :D
doplněno 12.08.14 23:41:Jinak papírově to má emise na urovni euro 3 - euro 4 :D olej to nežere
doplněno 12.08.14 23:42:Pak mohu ten ťukanec na vratech vyfotit aby bylo o čem polemizovat :D
doplněno 13.08.14 08:24: Navic se mi to potvrdilo ta spotreba kdyz jsem jel na moravu.. tzn 310 tam a 310 zpatky + 100km zajizdka protoze jsem si nezkontroloval trasu kam jedu.. + jeste par kilometru po praze.. asi tak 10km.. Projel jsem to cele na plnou nadrz. Bral jsem asi 40 litru? A zbylo mi tam tolik, kolik jsem mel nez jsem nabral :D takze to bere 6l na 100km a to jsem jel od prahy do hradce na plnej kotel - noha na zemi :D takze to jde a nechci do toho hrabat aby se to nezvysilo.. :D a tuhle trasu jsem absolvoval 3x a vzdy stejny vysledekAle jde . Já měl dálnice vždy kolem 6,5 - 7 litrů. Motor 135 43kW 1991 rok.
Stačí kvalitní oleje v motoru a převodovce a dobře zajetý motor, seřízené ventily a předstih s novými komponenty na zapalování. Já jsem blázen, že jsem vše vyměnil a posháněl značkové origo díly a nikde nic tzv. neojebal. Problém je, že tohle nikdo u starého auta neudělá. Já udělal a spotřebu opravdu takovou díky tomu mám.
Když mají motory přes 100 000km, tak se vychodí osky na karbu a spotřeba se pomalu opotřebením osek zvyšuje. Tedy u zkutečně ojetejch vrán se spotřeba hýbe kolem 9 - 11/100
On s tim nikdo nikdy nic nedělal.. Jen ventily.. jinak zbytek je původní .. Olej bude mít 9000 najeto a neni nijak uplně černý. Je takový "hnědo černý" v porovnání s jinýma motorama, takže je to asi dobře zajetý že to tam nijak nesype piliny
Tak tímhle tempem to dáte po příští technické do šrotu...a 4,2l nelze skutečně věřit.Uvěřitelných možná 6l na dálnici,ale né po městě a ještě v Praze...
No taky si myslim že to půjde do šrotu, protože to má nájezd kolem 10tisíc km za půl roku..takže tak kolem 20 000 za rok to bude.. Mam auto půl roku a jezdí furt :D a ta spotřeba je fakt divná ale ten benzin se tam jen tak sám neobjevuje.. Já tomu věřim tý spotřebě, protože stím jezdím každý den. Kdyby to žralo víc, tak tolik nenajedu žejo.. to bych zůstal viset! ... samozřejmně že ten olej jsem měnil před 9000 km :D
Spotřebě bych asi taky nevěřil ale na ekoralallye jezdily za mín ,takže budiž! Především bych ale doporučil mezi prvními úkony vystříkat dutiny a sspodek auta!Především díky tvrzení že je spodek OK ! Není důvod tomu nevěřit,viděl jsem "žigula rv 78 s necelými 20 000km ! spův. náplněmi včetně benzínu!- po vypuštění nalití nového a dodání AKB-odjel po ose a až po obsolvování přihlašovacích úkonu následovala výměna kapalin.(majitel koupil jako funglovka a po cca3 letech vlastnictví díky úrazu ochrnul-od té doby bylo ve stodole pod slámou!)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.