Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Včera se mi stala dopravni nehoda když řidič zamnou nedobrzdil a narazil do zdni časti vozu. Jedna se o felicii 96,280 00km. Je tam zmačkly kufr který nejde otevřít,naraznik a v kufru praskla podlaha asi 40cm. Na první pohled nic moc škoda ale je to hodně zradné. Byl vypsan jen zaznam o dopr.nehodě bez policie. Vinik se přiznal ke 100% vině. Zitra má dorazit pojišťovak ke mně na foceni atd. Ptám se, jak to probíha? Jaké jsou varianty? Nabidne mi třeba že škoda je 10000kč a to mi pošle na učet a ja si to opravim sám...jaké jsou varianty? Pak vím ještě že do servisu a na zakladě opravy-faktury to pojištovna zaplati a nebo pak ještě totalka? To si ale nemyslím... Nevím jak se rozhodnout má to ještě rok a pul technickou... Děkuji za jakekoliv přípominky,návrhy atd. Děkuji
Hurja,
máte několik možností
úhradu nákladů rozpočtem, to je tak, že technik určí náklady na opravu a Vám dají peníze na opravu.
Nebo dáte vozidlo do servisu, který doporučí likvidátor (klidně i jiný servis) a úhrada bude pojištovnou.
Zdali nechat vozidlo opravit, to je jen na místním šetření. já bych určitě volil úhradu škody rozpočtem..
Zdravím, nechci Vám brát iluze, ale počítejte raději s variantou totální škody i když nevím jestli Vám ji pojišťovna uzná, pokud ano i tak bude částka směšná.
Opravy karoserií je věc zrádná, i když se oprava provede kvalitně, tak už nikdy to nebude jako dřív co se týče deformační zóny. Pokud máte možnost, tak bych si to důkladně vyfotil a zašel do servisu Škoda ať se technici podívají na fotky a poví Vám k tomu své, či k nějakému karosáři. Vyjádření výrobce se nejcenější informace, zvláště jde-li o karosérii, pro kterou platí spousta zvláštních pravidel.
Protože to samé, s menšími následky (na stejném voze Felicia Combi, 98)mám čerstvě za sebou: Na 99,9% počítejte s likvidací jako totální škoda. To pojišťovně nemůžete rozporovat. V tu chvíli padají ostatní varianty, tzn. nelze si volit mezi likvidací fakturou a rozpočtem. Pojišťovna nejprve stanoví cenu vozidla obvyklou, ve Vašem případě počítejte maximálně s 15000Kč a to jsem optimista. Záleží na tom, jaká je to pojišťovna. Oprava by přišla řádově na 20 tisíc, je to totálka jak vyšitá. Následně nabídnou Vaše vozidlo k prodeji v aukci (ocenění použitelných zbytků vozidla) a o nejlepší nabídku, dejme tomu 3000 Kč sníží plnění. Pokud se rozhodnete opravovat, dostanete 15000 - 3000 =12000Kč (to je fakt hodně optimistickej odhad, počítejte s půlkou). Pokud se rozhodnete prodat, dají Vám kontakt na kupce a máte další 3000 Kč.
Jediná obrana (v případě, že chcete opravovat) je snížit cenu použitelných zbytků, otázkou je jak a jestli to má smysl u týhle plečky, tzn. pokud je auto na pěknejch elektronech, musí na hnusný plechy, bejt špinavý, bez rádia... Prostě nefotogenický.
Totálku rozporovat lze - např. pojišťovna bude tvrdit že vozidlo mělo hodnotu 10k, vy si ale necháte udělat znalecký posudek že hodnota vozidla byla 20k a s tím vyrukujete na pojišťovnu že škoda na totálku byla 20k. Stejně tak pojišťovna opravu rozpočtem ohodnotí např. na 15k a bude tvrdit že vozidlo má hodnotu 10 a jedině totálka, tak vy doložíte že hodnota je 20 a oprava rozpočtem je levnější než totálka.
Dobře zdokumentujte poškození a stav vozidla před nehodou, ten znalecký posudek vůbec není od věci - pojišťovny jsou mrchy, když mají platit tak se cukaj co to jde (jak moc, to záleží na konkrétní pojišťovně). A znalecký posudek jen tak hodit do koše nemůžou.
Takže pojišťovak mi říkal že totálka a teď čekám na vyjadření pojišťovny...On mi neříkal vubec nic. Co pak s tím vozem bude? Bude stále moje? Mužu ho opravit a dát do rodiny jako auto na ryby? Co se s ním pak děje? Děkuji
Dobrý den. Tak panové dnes mi přišli peníze a emailem rozhodnuti o totalní ujmě vozidla-takže totalní škoda. Co teď s timto vozem? Jak nejlepé s ním teď naložit? Jsem z Ostravy...mám zavolat na výkup autovraku? Četl jsem že mi daji 1000kč na ruku a pak zašlou papir o ekologické likvidaci...s kterým pak musím na uřady odhlasit to. Prosím poraďte, děkuji za ochotu a vstřícnost
1.Pojišťovna to ohodnotila jako totální škodu.
2. Musela Vám sdělit cenu vozidla obvyklou (tj. odhadní cena vozu)
3. Vyplatila Vám peníze. Pokud jsou nižší, než cena vozu obvyklá, jsou sníženy o hodnotu upotřebitelných zbytků vozu. Tuto hodnotu upotř. zbytků si pojišťovna nevycucala z prstu, ale vrak vozidla nabídla v elektronické aukci, hodnota upotřebitelných zbytků je nejvyšší nabídkou z aukce. Pokud chcete vrak prodat, kontaktujte pojišťovnu, musí Vám dát kontakt na "vítěze aukce". Ten má povinnost v případě Vašeho zájmu vrak za danou cenu odkoupit. je to rozhodně víc, než dostanete na vrakáči.
Co to proboha vyřizuje za pojišťovnu, že Vás neinformovali?
4. Výše uvedený postup není jediný možný (např. je možné, že pojišťovna vyplatila nesníženou cenu, ale pochybuji)
V každém případě je vozidlo Vaším majetkem a je jen na Vás, co s ním uděláte. To, že je škoda totální, neznamená, že by vozidlo nebylo možné opravit. Já jsem do feldy po totálce investoval 2500 (+ práci) a jezdí, technickou by prošla bez problému, jen ten lak se holt do ceny opravy nevejde... Tak je nárazník modrej a zbytek auta v šedý metalíze, místy s fleky základovky.
Zdravím, nevím jak to přesně chodí po totální škodě, ale pokud máte možnost, tak bych auto odhlásil s tím, že bude rozebráno na ND a poté bych se komplet rozebral, co lze použít, tak nějaký garážník použije (pěkný interiér či tak) a motor pokud odborně rozeberete a očistíte, tak budete mít peněz, že je budete divit. Ovšem ne každý na to má prostor, aby auto rozebral. Ale kažpodádně 1000,-Kč ze pěkná bída a pěkně si po rozebrání namastí kapsy.
trtr, ale Váš postup nelze aplikovat, páč právní řád toto nedovolujete, Radíte velice špatně.
doplněno 20.08.14 18:33:hurja, vozidlo je Vaše, vy si s ním udělejte co uznáte za vhodné. Klidně prodat, darovat..a nechtějte abych zde naváděl k něčemu...
Co kdybych ráno zavolal na pojišťovnu...a poptal se že mám auto na totálku penize mi byli vyplaceny a co teď s tím? Zda by mi ho nemohli nějak dát na aukci nebo do výkupu? Myslim že tato možnost tady by měla být...nevim
Mám ještě jeden dotaz. Během této udalosti jsem měl pujčené auto v servisu ve kterém jsem auto nechal po dobu vyřízení škodní udalosti. Teď mi přišůi pnějaké peníze za pujčení...ptám se...majitel servisu který mi auto pujčil se dozví tuto částku kterou jsem obdržel? A má z toho taky něco? Děkuji.
Nejsem si jistý, jestli odpovím na to, na co se ptáte. Tak to vezmu radši ze široka. Nárok na zapůjčení vozu máte po dobu opravy, resp. po dobu obvyklou - tím se pojišťovna kreje, aby někdo akci neprodlužoval. Vyjímkou je případ totální škody, kdy máte nárok na vozidlo do doby, kdy se dozvíte, že jde o totální škodu.
Pokud jste dostal úhradu za půjčovné (...teď mi přišly nějaké peníze za půjčení...), znamená to, že jste asi za půjčení vozu platil servisu a tato částka je Vám teď kompenzována, ne?
Druhou možností je, že jste podepsal v servisu nějaký dokument, na jehož základě servis vyinkasuje peníze za zapůjčení vozu přímo z pojišťovny.
Třetí možností je, že servis půjčuje náhradní vůz po dobu opravy zdarma.
Pokud jste dostal plnění z pojišťovny v souvislosti s náhradou nákladů na zapůjčení vozu, vidím to na první variantu.
A ptát se, jestli ze zapůjčení vozu majitel servisu něco má? V každém případě ano, jinak by to nedělal.
Možná zkuste líp formulovat dotaz, fakt se v tom moc neorientuju...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.