Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, předem vám děkuji za radu apomoc.
Měl jsem automobil a servisu. Bohužel jsem zjistil, že mě z něho vybrali dobré díly, které byli v pořádku a vůbec neměli být vyměněny. Místo nich mě dali nějaké staré. Automobil je z německa kde byl vždy v řádném servisu. Jak bych měl postupovat, kde stěžovat. V tomto ohledu jsem naprosto bez znalostí jak postupovat.
Těžko jim to dokážete. Asi jediný způsob je mít na ně páky, např. buď ukradené díly vrátí, nebo jim uděláte pakárnu s finančákem, ekologama, bezpečností práce atd, ať si vyberou jestli jim pár starých dílů stojí za ty problémy.
Trestní oznámení pro krádež - i když to bude podložené svědectvím např. předchozího servisu, tak to bude postavené na tvrzení proti tvrzení a policie to nejspíš odloží. To už spíš teď dělat že o ničem nevíde a dát jim tam auto znova - návnadu, kterou budete mít zdokumentovanou, (díly budou nenápadně označené a policie je pak u nich najde) a krádež jim pak prokážete. Ale je s tím práce a výsledek může být i to že zlodějí rupne v kouli a řachne vás tyčí...
To je na nic - jak ověřit že to neni konkurenční boj? Navíc i kdyby to byla pravda, tak pokud to nemá podložené důkazem tak může mít problém s pomluvou.
Zdravím, nejlepší je mít ihned po koupi pár fotek auta, jak zvenku, tak zevnitř. Pak se lépe prokazuje poškození karoserie a dalších věcí od servisu. To, že Vám vybrakovali auto je vcelku vzácné, ale ne nemožné. Možná pan majitel, či mechanik má v rodině stejné vůz a tam díly skončily a Vy máte jejich staré krámy. Pokud máte sebemenší důkaz, hned bych udělal nejdříve slušný rozruch na firmě, pak bych pohrozil obchodní inspekcí + finančákem (můžete se zmínit že tam máte dobré známé) a potom případně PČR. Samozřejmě že bych vždy například v hospodě řekl moji zkušenost, samozřejmě je-li pravdivá.
Tazatel by měl trochu přiblížit firmu kde se to stalo, tím nemyslím konkretní jméno firmy a adresu, ale zda se jedná o větší firmu, ev. značkovou či "garážovou".
Výměny dílů či komponentů se děly již za komančů v Mototechně, vím to zcela přesně a děje se stále na různých úrovních. Jak píše někdo výše, je třeba vybírat firmu na základě referencí. Podotýkám, že často kradou zaměstnanci bez vědomí majitele. Sám jsem se s tím setkal v mojí firmě. Bohužel, když jsem zasáhl, bylo to vždy složité a bruslení na tenkém ledě, páč stát je zaopatřovna spíše pro zloděje a nefachčenky a termín podnikatel má málem rovnítko zloděj. Pokud se také člověk stará o firmu, nemůže k tomu ještě dělat soukromého detektiva a sledovat co se kde ve firmě hne.
Nevím s kým jednal poškozený, pokud je to větší firma a neprovedl to sám majitel, obrátil bych se slušně asertivním způsobem přímo na něj. Jak je ostatně zde správně psáno, skandalizace se majitelé docela bojí a dá se, pokud je člověk v právu použít jako silný nástroj.
Rozhodně podat trestní oznámení na policii. I když se nic neprokáže a odloží to, budou mít v servisu škraloup a až okradou dalšího, už se to bude řešit pořádně. Nebo možná už na ně pár trestních oznámení leží na policii a půjdou.
Zlodějiny v servisech jsou normální, dokonce i těch značkových. Bráchův šéf si dal do značkového servisu VW vyměnit blatník na Caravelle + další věci. Oni ten blatník jen vyklepali a naúčtovali mu nový + lak + práce, no darda jako hrom. Udělal jim tam dusno, samozřejmě policii k tomu a měli z ostudy kabát. Museli mu zaplatit i odškodné. Jenomže tam to bylo jasně prokazatelné, tady to bude horší. Možná to bude chtít i nějakého soudního znalce.
Já jsem osobně na takové zloděje zatím nenarazil, ale zase jsem narazil na naprosto neschopného lempla, který mi byl dokonce doporučen. Po rozvodech a vodní pumpě mi z auta začala téct voda - když jsem to reklamoval, borec na to tak kouknul a prej "to moc neteče, takže není jasný kde to netěsní". Raději jsem to potom opravil sám. K tomu když mi auto předával tak nechal všechny šrouby a vruty jen nasazené v závitech, kdybych si toho hned nevšimnul, upadne mi za jízdy půl auta. Prej zapomněl. Dál nasadil špatně blinkr který vypadl, uchmatal celé auto šmírem a silikonem, i interiér, no prostě dobytek. Na druhou stranu, v Brně můžu doporučit 2 kvalitní servisy. V jednom jsem nechal měnit manžetu na poloose. Stálo to jen 300 a vše v pohodě. Doma bych to neměl šanci vyměnit. Ve druhém dělali bráchovi výměnu spojky, kterou v jiném servisu před tím tak podělali, že se mu za asi 500 km totálně zase vysypala.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.