Nejste přihlášen/a.
Dobrý den rádcové,
zajímala by mě problematika ohledně dodatečné montáže pozičních bočních světel na osobní automobil. Chtěl bych být viděn dobře i z boku, abych jednak eliminoval noční střet s jiným vozidlem v nějaké polní či lesní křižovatce a taky proto, že se mi to docela dost líbí na dodávkách, návěsech či na Volvech (osobáky).
Lze takto dodatečně dovybavit osobák a zapojit na obrysová světla, když použiji homologovaná poziční (žádné blinkry i když je to podobné) a umístím nějak šikovně?
V předpisech EHK nemohu nalézt schéma rozměrů od kud pokud lze osazovat podobně jako je na schématu DRL světel.
Díky za rady G.
Mám to na naprosto stejném autíčku. "Forman".!
Je to tam cca 5.let a žádný polda mi neřekl ani slovo. Faktem je, že mě nikdy nestavěli v noci. Takže vlastně nevím.
gumídku,tady je také stejné umístění - cmexclusive.cz/... tak to asi bude v pohodě.kdysi jsem měl pozičky na taxíku na střeše,policajti měli připomínky kvůli homologaci,bez následků. na stk vždy v pohodě...
Snazil jsem se to dohledat a vypada to, ze by to mely regulovat predpisy EHS/ES 76/756 (umisteni svetelnych zarizeni), 76/757 (odrazky) a 76/758 (pridavna svetla).
Vsechny byly nekolikrat doplnovany nebo mely chyby opravene, takze si davej pozor, ze vzdycky ctes aktualni plne zneni.
Treba ta 758 ale hovori (pri letmem cteni - nemam ted poradne cas) jen o homologacnich znackach.
Stejne tak ta 756, na kterou se 758 odvolava, pri povrchnim rychlem cteni obsahuje spise jen text o tom, ze si budou staty vzajemne uznavat schvalene typy, ale nic o parametrech tam ted nevidim (podivam se jeste jednou pozdeji). Tu 756 jsou cesky nedohledal. Podle me to jeste nemaji na webu
Si nalep na cely bok pruh reflexni folie a nejakym dvoum pozicnim bludickam se budes jen smat
Tak jsem se docetl, ze i reflexni folie a odrazky musi byt umistene v souladu s "technickymi predpisy", ktere jsem ale zatim nedohledal
Kdyby jsi umistil tu folii mezi ty 2 zlomy na dverich (tesne nad a pod klikou otevirani dveri) a mel to od prednich svetel az k zadnim, tak by to nemuselo vypadat vubec spatne. Budes ji mit zelenou (mas zeleneho Favorita), takze ve dne nebude videt a v noci se pri osvetleni nekym cely jen rozzaris.
Muzes si take nastrikat disky kol reflexni barvou
Mozna by jsi si mohl nastrikat cele auto (nebo jen nejaky pruh na nej) reflexni barvou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.