Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím o radu, nejlépe nějakého zkušenějšího motorkáře. Chci si konečně pořídit nějakou mašinku už v mém věku je nejvyšší čas a potřebuju poradit s výběrem, prostě vůbec co pořídit.
- něco na zkros do polních a lesních cest, s tím že to musí mít bohužel papíry abych mohl jezdit po silnici
- hmotnost nízká, abych to bez problému zvednul ze země, nepatřím k nejsilnějším
- sedlo teda asi vyšší, abych na tom nevypadal jak na minibiku, jsem vysoký asi 194 cm a 89 kg netto, dlouhé ruce, nohy,...prostě abych na tom nevypadal jak vosa na bonbónu
Takže v podstatě krosku ale na papírech.
nevím teda jaký objem zvolit, uvažoval jsem 400 že by mohlo stačit ale kamarád povídal že na tom budu vypadat jak kretén že je to (rozměrově ) na mě malý že prý 600 bude lepší. To bude ale těžší tak nevím.
Pak ještě jestli 2T nebo 4T, 2T bude asi stabilnější - nižší těžiště a ale jak se to chová při jízdě oproti 4t nevím, dělal jsem školu na Jawě 350. zase 2T bude jednoduchý motor ale zase bacha na olej abych to nezadřel...
A pak ještě něco konkrétnějšího tj. výrobce - chci něco neseroucího se s snadnou údržbou pro začátečníka a dostupností dílů. No kámoš říkal Honda, Yamaha, KTM , něco prý z toho ale radši bych byl teda odbornější rady...kdyžtak nějakej konkrétní model a na co si dát pozor. Samozřejmě bych si před koupí vzal někoho zkušenějšího s sebou aby to prohlídnul, třeba kámoše no je to pozér a kretén ale nikoho jiného neznám
Jo a cena, dejme to mu tak do 60 tisíc aby to ale nebyl vyfluslej chrchel...dá se něco sehnat?
Fakt nevím
Díky
Na silnici a zároveň blbnutí v terénu a ještě minimální hmotnost a to vše za pár korun, no nevím, to si dost protiřečí. Čím nižší hmotnost, tím většinou nižší životnost. Ty nejlehčí krosky se generálkují už skoro pořád.
Doporučil bych rozhodně vodou chlazený čtyřdobý jednoválec. Ty vzducháče se špatně chladí, brzo se vyběhají písty a motor potom žere olej, hulí, netáhne. Hmotnosti bych se nebál - já třeba vážím necelých 70 kilo/183 cm a s Kawasaki KLR 600 nemám problém, pocitově mi připadá fakt lehká. Musí to být ten první model s hliníkovou kyvkou, novější trochu přibraly. Dvoutakty asi dnes už na silnici ne.
Mimo této by se dalo vzít cokoliv s motorem 660 od Yamahy. Třeba taková Yamaha XT 660 se dá kolem 70 v pohodě sehnat. Nebo novější verze Aprilie Pegaso mají taky tento motor. Možná zkusit nějakou Husqvarnu TE nebo SM 610, to je hodně zábavný stroj, ale životnost není tak dobrá jako u japonských motorů.
Při koupi si zkontroluj, jestli je motor při startu úplně studený a potom sleduj jestli začne kouřit. Pokud jo, má to za sebou píst + kroužky nebo gufera ventilů. Nenech si nakecat, že je to normální. Jakékoliv rachocení a chrastění je taky problém, může to být třeba rozvoďák po životnosti. Nebrat první mašinu, raději prohlédnout víc nebo ideálně někde vyzkoušet.
Myslíte teda že ta nějaká 400 bude teda "malá"?
Díky a můžete mi poradit na co všechno si mám dát pozor, na co byste se třeba u jetý mašiny zaměřil (jako jste psal třeba s tím kouřením motoru)
A jak je to s povinným ručením, taky je to podle objemu motoru jako u auta?
Víte, jako za pár korun - já vůbec nemám představu za kolik se dá pořídit rozumně slušná mašina protože se v tom vůbec nepohybuju. ( Mně těch 60 řekl kámoš, že se za to dá něco sehnat...No mohl bych přidat, ale prašule si ne***u a taky je budu potřebovat ještě jinde...). Hlavně budu začátečník, a než rozštípat něco za 150 tak radši za 60 to nebude tak zlý...
Jo vypadá dobře... ale přece jen má 143 kg (+ k tomu ještě 10 olej a benzín). Furt ale lehčí než Jawa třiapůle co jsem na ní jezdil v autoškole ta byla těžká jak sviň. Každý kilo dolu dobrý, nejsem Rambo.
Myslíte, že ta nějaká čtyřstovka by vůči mně vypadala "malá"? Že bych na tom vypadal blbě?
Zatím téměř všichni motorkář se v mém okolí za posledích 10 vymázli... Proto bych doporučil pro začátek něco levnějšího, kde vás nebude mrzet nějaké ten šrám a hlavně se naučíte s motorkou. Teprve pak si vyberte mazlíka.
S tím souhlasím, nejlepší je začít na starý mašině ale bohužel dřív jsem tu možnost krotit nějakej kašlák neměl, protože
- nebylo kde ho garážovat,
- zázemí na údržbu a opravy nebylo vůbec.
Už je to patnáct let co to furt musím jen odkládat na neurčito a už jsem z toho dost těžce zdeptanej..
Teď už ta možnost konečně je, po menších stavebních úpravách (výměna dveří, oprava stropu) získám suchou světlou místnost asi 2 x 2-3 m s velkým oknem a pěknou betonovou podlahou.
Ale co si mám teda pořídit? Skutečně nemám chuť teď začínat na nějakým starým krámu, (odstrašující příklad jsem měl u souseda, obdivoval jsem jeho trpělivost) u kterýho se budu nervovat se proč to nechce jet, co zase odejde, kolik to bude stát, vyrábí se to ještě, maj to vůbec někde až se mi to nakonec znechutí. (A abych se k už teda pořádný mašince dostal až možná ve čtyřiceti to už je mi, teda jako pro mně, k h...)
Za 60k a nové je třeba toto: impexta.com/...
Znám borce z Prahy který má na něm najeto cca 50000 km. Je to přitom motorkářský gurů. Motorce samozřejmě dává co potřebuje, velmi kvalitní oleje a dobrou údržbu.
Pokud nějaké ojeté, tak raději dovézt sám a vyhnout se garážovým dovozcům.
Megacruiser: nemyslím, že je malá. Nedávno jsem prodával Velase, to je vlastně Taide jinak oplastované, víc cestovní a jsem dost vysoký a motorka mi rozhodně nepřišla malá. Osobně, když už bych kupoval a rozhodoval se mezi Velasem a Taide, tak bych šel rozhodně do Taide. U Velase mne tedy prudily ty plasty. Proto jej také nedoporučuji.
Jinak co se týká diskuse na Motochina, tak právě ten diskutující Petr na ni najel těch 50 tisíc km. Pro zajímavost, o víkendu pořádal motosraz v Kladrubech Keep respect keeprespect.cz/...
Páč jsem chtěl o Velasovi a Taide více info, surfoval jsem trochu a zjistil jsem, že Velas je Gilera SMX 400 která se
prodávala v Argentině. Je tedy pravděpodobné, nebo téměř jisté, že dělaná v Číně pro Gileru, asi u firmy která k nám prodává jako Velas.
Tady se o té motorce diskutuje. Od pohledu bych řekl, že bude malá. Chtělo by to zkusit si na ni sednout. Jak s životností, těžko říct. Bráchův kolega koupil čínskou 250 na ježdění do práce a dost bída, neustále z toho něco upadávalo a párkrát vůbec nedojel. Tím ale netvrdím, že jsou špatné všechny motorky z číny. Těžko říct - jestli přesně okopírovali motor třeba ze Suzuki DR-Z 400 může to být i bomba. Já už bych ale za tolik peněz vzal raději jetou japonskou. Neříkám, že je to jistota, ale přece jen za ty roky už ty motorky mají vychytaný. Pokud se o motorku majitel dobře stará, vydrží. Btw. svého času se prodával Hyosung 650 - dnes už jich má dost zadřené motory - na inzerci se občas vidí.
Na co se zaměřit? No chce to zkontrolovat nejlíp všechno a sepsat dobrou smlouvu. Nekupovat nepovedené slepence po bouračkách a motorky s viditelně stočeným tachem. Pokud se prodává motorka s "lehce opravitelnou závadou", dávat dobrý pozor. Taková závada je buď neopravitelná, nebo je oprava drahá/složitá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.