Nejste přihlášen/a.
ŘP skupiny T opravňuje užívat traktory a samojízdné pracovní stroje s hmotností vyšší než 3500kg, a to i s přípojným vozidlem.
Se správně zvoleným traktorem, lze tahat návěsy s nosností vyšší než 20 tun. Hmotnost soupravy převyšuje 40 tun.
Pro skupinu T stojí řidičák kolem 6 tisíc, pro CE kolem 20 tisíc. Kdo má možnost zapůjčení traktoru s návěsem, tak se to zdá být optimální volbou.
Ovšem zajímalo by mě, zda není výhodnější rovnou udělat CE? Nebo ŘP skupiny T nabízí "něco navíc"?
Zdravím, lepší je udělat C+E, Tčko je už v něm zahrnuto, je to vyšší skupina. Podmínkou je mít Bčko.
P.S.: Za traktor pokud vím lze dát pouze přívěs (má oj s okem), návěs má tahač (má královský čep) a upevňuje se na točnici.
@lmgify omlouvám se za nepřesnost, máte pravdu, už je 2014, takže od ledna 2013
Zdravím, máte někde odkaz? Přeci jen je to možné, podívám se. Oni to pořád mění, i když to sleduji docela dost. ZT logiky věci je nákladní auto s vlekem složitější na řízení než traktor, ale možné je vše.
Edit: Tak je to opravdu tak s tím traktorem.
skupina C, ani CE získaná po lednu letošního roku již neopravňuje k řízení traktorů!
Tohle uz neplati od ledna 2013!
Zdravím, je nějaké omezení (nosnost soupravy, ...) na přípojné vozidlo za traktor při skupině T?
směřoval jsem k tomuto: za C mohu tahat max do 750 kg, jinak je potřeba + E
proto se mi zdá divné, že za T mohu dát "teoreticky" 25 tun nákladu (jako CE do 40 tun tahač+návěs) pokud to traktor a vlečka uveze?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.