Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
mám problém s pragou V3S, z neznámého důvodu zrtatují pojistky na bateriovém přepínači. Jde o ty dva plíšky 50A.
nevíte někdo kde může být chyba.
Díky
..začlo to najednou samo nebo jste měl baterie venku a dělá to teď po namontování baterií zpět...?
pokud to není veterán, vyhodit a předělat na 24V a je klid. jinak pokyn výrobce . cit: Kdyby se i nová pojistka ihned spálila, dejte přepínač prohlédnout a příčinu odstranit. no ještě pokud je to pojistka 30a je možný že to dělá spínač spoušteče - svorka 50, klešťovým ampérmetrem proměřit... pokud pálí pojistka 31, tak je asi špatný kontakt bat. spínače - půlka kontaktu přemostí baterku do zkratu. Noc málo údajů, je potřeba to odměřit měřákem...
edit: předpokládám, že baterie jsou správně kostřený, kabely v dobrém stavu bez porušené izolace u mě je + kostra...
Ano baterie jsou správně + je také kostra.
Jinak jsem si všiml že je na odpis i druhá pojistka, jsou ve zkratu obě dvě a nemusí být ani klíč ve spínačce. Je možné že to dělá ten přepínač?
Hmm to by neměl - pokud není hlavní kontakt částečně připečen, pokud nedostane impuls na sepnutí, tak hlavní kontakt by neměl spínat. To spíš skontrolovat průchodky u kabelu ( změřit izolační stav), bez multimetru se elektrika špatně opravuje/ diagnostikuje závada...
Zdravím, já vím, co máte na mysli, je to sice pravda,ale bateriáky k vozům Praga V3S, S5T 1, 2, 3 - Super patří, a
bez cvakání, když spíná na 24 voltů pro starter mi to připadá, že to není všechno - Děkuju Jirka
doplněno 31.08.14 17:27:Moje poznámka 31.08.14 patří k jardovi172, vše je myšleno v dobrém, děkuju Jirka
Jinak vozy Praga na svou dobu byly absolutní jednička, a Praga S5T zničit vlastně vůbec nešla. Samozřejmě
s dnešními vozy to nejde, a ani to nemá cenu. Je holt jiná doba...
Toto je zapojení bateriáku Praga V3s s ukostřením + pólu
doplněno 31.08.14 10:55:Při ukostření mínus pólu bych Vám to poslal.
doplněno 31.08.14 11:19:Pokud máte na přístrojové desce pro starter tlačítko, jde vodič ze spínací skřínky (bošáku) ze svorky 15/54 na tllačítko, a z tlačítka na bateriák, svorku 50a. Svorka 50 ovládá po stisknutí tačítka již samotný starter, a je na ní 24 voltů. Je nutné,
aby kontakty uvnitř bateriáku byly čisté, a svorky řádně utažené, Jirka
Při stisknutí tlačítka starteru musí být baterie, která není ukostřená napevno odpojena přes raménko vevnitř
přepinače od kostry (hmoty) vozidla, čili je nutné, aby byl přerušen spoj pojistka 50ampér svorka 31 slabá, 31 silná,
kerá jde na baterii, v tomhle případě na + první, neuzemněné baterie. Prosím zkontrolova uvnitř ,,bateriáku"
zkusmo při stlačení cívky, jako kdy je zmáčknut spouštěč, dále je nutné zkontrolovat pojistku tvaru ,,S" mezi
svorkou 30 a 51 - přeji úspěch při řešení Jirka
doplněno 31.08.14 16:55:Původně byl kotakt ,,31" od pojistky 50 ampér veden příslušně silným kabelem až na kontakt baterie, která je uzemněná,
je to rozhodně lepší, protože spojení bez přechodových odporů je velice důležité. Sám jsem jezdil s vozy Praga V3S,
S5T,2 3 - Super, a nidy jsem problémy s bateriákem neměl, chce být včistotě, a dobře seřízené kentakty uvnítř bateriáku.
Říkat, že bateríáky PAL byly něco podřadného se mi zdá neobjektivní, ono pokud dáte místo 50 tky pojistly ocelový drát
průměru 1,5 mm, je pak těžko očekávat od toho něco dobrého. Mně bateriáky PAL sloužily léta k plné spokojenosti.
Děkuji Jirka
Zdravím,zkuste odpojit startér a zkusit zastartovat,samozřejmě spálené pojistky předtím vyměnit,na obou kabelech tenký ovladaci/50/i tlustý /30/při startu má být 24V-na zkoušku stačí 24 V zkoušečka ,svit 24 V určitě poznáte-pokud tam je těch 24 V při startu při odpoj.startéru- tak máte startér špatný.zkratuje!Jinak spínač či vedení...
V3S jsem kdysy opravoval, ale nepamatuji se, že by někdy měly ukostřený + pól baterie. Možná novější.
Je to ale jedno, samozřejmě pokud je dynamo správně nabuzené pro polaritu + na kostru.
Pokud by se změnila polarita bez správného přebuzení dynama, tak se spečou kontakty regulátoru a je to vlastně zkrat.
Takže napřed odpojit přívod proudu k regulátoru dynama, pokud to nepomůže tak se podívat na vnitřek bateriového přepínače jestli tam něco neupadlo, uvnitř je vyrovnávací plíšek / takové S / který vyrovnává napětí mezi bateriema 12 V, pokud ani to nepomúže tak jedině hledat zktat dál. Asi v kabelech.
Čau Honza
604136210
doplněno 31.08.14 15:25:Oprava : má být kdysi
Ahoj, nevím jestly je to ještě aktuální ale řešil jsem stejný problém na kamarádově ještěrce a potom i na své vejdě a zjistil jsem po rozebrání bateriáku (asi polskej plastovej ) že je přinhutej nabíjecí kontakt kterej odpojuje 12V a drhne o ten plechovej držák hlavního spínače s těma měděnejma kontaktama . Stačí povolit ty dva šroubky co drží pružinku s nabíjecím kontaktem a trochu ho odehnout dostrany .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.