Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obrysová světla a vypnutý motor

Od: erosion odpovědí: 5 změna:

Zdravím když někde v noci čekám třeba 10-15 minut u obrubníku, tak nechci zbytečně nechat nastartováni, ale také chci být viděn. Je dobré nechat zaplé obrysové světla (první poloha), ale bojím se o baterku aby se nevybila nebo tak něco. A ještě je pak lepší světla zhasnout - nastartovat a opět rozsvítit a nebo nastartovat rovnou s rozsvícenými?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Obrysovky lze zcela bez obav nechat svítit klidně půlhodinu- jejich spotřeba je poměrně malá, takže baterii jen tak nevybijí. Pokud jde o starší auto, lze použít i LED žárovky, ty mají spotřebu naprosto minimální. U novějších aut bývá jejich použití někdy problém, protože tím, že mají menší proudový odběr zblbnou kontrolní jednotku, která pak hlásí vadnou žárovku. Ale i to se dá řešit odporem.

erosion
hodnocení

Mám VW Passat vepředu originál světla, ale místo obrysovek mám právě LEDky a vzadu neoriginální světla, také LEDkové.

hodnocení

0x

obrysová světla, to je 4x 5W žárovky + nějaké podsvícení, dohromady dejme tomu max 50W, tedy necelé cca 5A...

Za hodinu takového svícení to může vzít (u 55 Ah baterky) necelou desetinu kapacity... Neměl bych strach, běžně to tak dělám při čekání v noci na desítky minut + zapnuté rádio a to mám baterku už v docela mizerném stavu. Ještě se mi nestalo, že bych potom nenastartoval a neodjel :)

doplněno 18.07.14 23:00:

neničíš nic, jen bude o ty nějaké 4A (ale jestli máš LEDky tak to bude max tak 1A) vyšší odbět z baterky při startu... Ale vzhledem k několika desítkám až stovce A co bere startér je to naprosto zanedbatelné ;)

erosion
hodnocení

A níčím něco když se zaplími obrysovými světly rovnou nastartuji nebo je lepeší je vypnout nastartovat a poté opět zapnout?

Vždy je lepší startovat s vypnutými světly, šetří se akumulátor.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obrysova svetla

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]