Nejste přihlášen/a.
Hezký večer, ahoj...
Koupila jsem si Opel Tigra (především proto, že v malém autě se citím paradoxně bezpečněji a mám ho coby začátečník více pod kontrolou). Na první pohled (na ta léta, r. v. 99) je v super stavu, až na takové detaily, jako je např. blatník, který je potřeba dolakovat.
Ale k problému... jelikož mě už život párkrát přesvědčil o tom, že nikdy nemám mít radost, protože se vždycky něco potento..., tak už se preventivně "bojím", co vše se s autem může stát, hledám závady na různých diskusních fórech atd.
Co byste doporučili na uklidnění (a prosím ne žádnou tabletku), abych se o auto nemusela neustále bát? Vím, že pro spoustu lidí je to "starý šrot", ale já bohužel zatím nemám možnost nákupu něčeho "dražšího" a tedy i lepšího (?) .
Např. je měněný střední a zadní výfuk a všimla jsem si, že v té části (pod rezervou) je auto "zavařené". A už mě napadají katastrofické scénaře
Rozvody byly měněny při 83 tis. km (nyní má najeto 104 tis. km),
jezdí krásně a svižně, nikde nic neklepe, jen občas kolísají otáčky při volnoběhu a občas (když déle nejezdím) se na můj vkus moc zahřejvá, teplota se vyšplhá přes stovku (cca 103°), ale to by prý klidně mohl být zanešený termostat...
Jelikož mě teď čeká stěhování do Prahy a tudiž cesty mezi stávajícím a novým bydlištěm (cca 70 km), tak bych chtěla mít auto v pořádku... a pokud možno dojet vždy bez problémů
Omlouvám se za tento román a budu moc vděčná za tipy, co nechat prohlédnout apod.
Díky a hezký zbytek dne
Zaměřil bych se na věci, bez kterých to opravdu nejede. Tedy bez výfuku třeba dojedete s kraválem a větší spotřebou vždy.
Zvážil bych koupi nového palivového čerpadla + nový palivový filtr, očistil hall snímač otáček, zkontroloval zapalování, popř nové zapalovací trafo a kabely (pokud to není v jednom jako lišta) + svíčky. Vše origo nebo specializovaný výrobce na konkrétní sortiment dílů.
Pak bych se nebál. Taky jsem si říkal, že lidi dlabou na údržbu a jezdí jim to. Vzal jsem zapalovací trafo z vrakáče, po pár km (cca 300km od výměny po 3 dnech a ten den po 20km) cuk cuk a bylo vystaráno. Musel mi náhradní trafo dovézt táta.
Možnájen blbá souhra náhod. Auto mám v tom stavu, ale na tomhle jsem zbytečně šetřil. Teď mám celé zapalování nové od trafa až po svíčky + repas rozdělovače - dělám si vše sám).
Ale tím Vás nechci strašit. Jen naznačit, že se kontrolují díly bez kterých to nedojede (palivo,zapalování,nápravy,brzdy,chlazení,oleje)
Tachometr bude stočený - 104 tisíc a auto 15 let staré? Těžko. Já Mám Seicento 98 - na tachu 120, reálně nejmíň 2x - 3x tolik podle opotřebení. Z původních dílů už je na autě jen karosérka a blok motoru jinak vše nové Ideálně si můžeš skočit na STK a nechat si udělat prohlídku bez zápisu do TP. Plno těchto starých aut má STK koupenou a je to pak časovaná bomba - třeba komplet v háji tlumiče, čepy, výfuk s vybouchaným katem, 20 tisíc neměněný olej, nikdy neměněný fridex a brzdovka... Technik na STk vidí desítky aut denně a ví kam se podívat. Co poravit akutně asi navrhne. Technik u dealera akorát chce dostat co nejvíc peněz za co nejmíň práce takže má tendenci měnit zbytečnosti a ještě za velké peníze.
Zahřívání - spíná větrák na chladiči? Není chladič už moc vymlácený nebo ucpaný nepořádkem? Nezasekává se termostat? Může být taky v motoru už hodně vyjetý olej - zvyšuje se tření a výrazně roste teplota - doporučuji preventivně vyměnit včetně filtru, jde to i doma. Já osobně dávám syntetiku Magnatec a nemám problém. Teoreticky může být celý vodní okruh zacpaný bordelem, záleží na předchozích majitelích jak se k autu chovali. Chce to specializovaná fóra a tam zjistit, jestli to třeba není u Tigry normální.
Vůbec bych to nedramatizoval - jestli má zdechnout tak zdechne i nové, preventivní výměny palivových čerpadel, zapalovacích cívek atd. jsou nesmysl - to by jste musela vyměnit celé auto A navíc náhradní díly jsou často horší než prvomontáž. Prostě do fungujícího stroje se nevrtá. Je to starej pekáč = investoval bych jen do základní údržby = brzdy, zavěšení kol, náplně, pneu, ochrana proti korozi. Přehřívání motoru bych řešil co nejdřív, tam hrozí poškození motoru a nejspíš půjde o drobnost (termostat atd.). Další investice jsou vyhozené peníze, spíš to chce mít v autě kontakt na několik odtahovek za rozumnou cenu - když zdechne na cestě tak zavolám, dotáhne mě domu a auto do servisu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.