Nejste přihlášen/a.
5.4.2009 jsem si v Autobazaru koupil Ford Focus.Zanedlouho jsem zjistil ,ze nejde klimatizace. Vcera jsem ho dal na vymenu rozvodu a rekl mechanikovi ,at se podiva ,co je za problem a podle toho pak budu resit.V bazaru mi bylo receno ,ze davaji pul roku zaruku na skryte vady.Dnes mi mechanik volal ,ze je praskly chladic a vymena za novy i s praci stoji 5 -6000 kc. Nelenil jsem a zavolal do bazaru.Majitel mi rekl ,ze skryta vada by to byla v pripade ,kdyby dira v chladici byla napr.zaslepena zvykackou ,aby to bylo naoko v poho.Ale jestli chci ,ze mi da cislo na majitele. Cislo mi sice dal ,ale mne se mou neopatrnosti vymazalo.Volal jsem tedy prodavajicimu ,ktery se mnou sepisoval smlouvu.Ten mi rekl ,ze majiteli zavola ,ze je to pan ,ktery jim vozi Focusy z Nemecka a ze snad bude mit moznost sehnat nejaky jety chladic .Otazka : Co je skryta vada? Kdo bude platit vymenu chladice ,kdyby se nahodou podarilo majiteli nejaky splasit?
Díky za odpovedi a rady
Má-li věc vady, o kterých prodávající ví, je povinen kupujícího při sjednávání kupní smlouvy na ně upozornit.
§ 597(1) Jestliže dodatečně vyjde najevo vada, na kterou prodávající kupujícího neupozornil, má kupující právo na přiměřenou slevu ze sjednané ceny odpovídající povaze a rozsahu vady; jde-li o vadu, která činí věc neupotřebitelnou, má též právo od smlouvy odstoupit.
(2) Právo odstoupit od smlouvy má kupující i tehdy, jestliže jej prodávající ujistil, že věc má určité vlastnosti, zejména vlastnosti kupujícím vymíněné, anebo že nemá žádné vady, a toto ujištění se ukáže nepravdivým.
(obč. zákoník)
Musel byste se obrátit na soud a musel byste prokazovat, že vada tam byla již při koupi a nebyla zjevná. Což moc nevidím na úspěch.
IMHO bude zalezet na spouste veci, zejmena
- je o te klimatizaci neco ve smlouve? (pritomnost, funkcni, zavada...)?
- byla zkousena pri prodeji? (sla/nesla)
Pokud v dobe prodeje sla, mohla zavada vzniknout pozdeji -> tezko to bude skryta vada, chladic je navic celkem spotrebni zalezitost, oxiduje a trpi na poskozeni od kaminku atp...
Pokud nebyla funkce kontrolovana, tak se asi neda dokazat, jestli byla zavada v dobe prodeje
Pokud nesla pri prodeji, tak s tim asi kupujici byl seznamen.
Myslim, ze to jako skryta zavada bude tezko prokazatelne, pristoupil bych na nejakou dohodu aby byla oprava co nejlevnejsi, ale moc bych si pritom nevyskakoval...
Laicky vzato skrytá závada je závada na výrobku nezjistitelná pouhým prohlédnutím nebo jednorázovým odzkoušením.
Kupující musí dokázat,že v době prodeje závada na výrobku byla.Tím,že Vám vadný díl seženou ještě neuznávají plně Vaši reklamaci.Výměnu si musíte dohodnout s prodejcem,podle toho jestli uzná nebo neuzná reklamaci.Vraťte mu auto a ať navalí prachy.
Vraťte mu auto a ať navalí prachy. hahahahaha to sem se zasmál ... takže vrátit můžete, on řekne "já jsem pouze zprostředkovatel "a že jestli máte problém tak že se máte soudit že Vám nic nedá. A vy buďto zainvestujete asi 25 000kč a 3 roky u soudu aby jste snad někdy dostal ty peníze zpět.
Jinak pokud Vás na tuto závadu neupozornil je to skrytá vada ale vymožitelnost vašeho práva je nulová.
Pokud tam ta vada byla v okamžiku prodeje a ve smlouvě není text, že jste na vadu byl upozorněn máte jednoznačně právo na úhradu opravy a v krajním případě i na odstoupení od smlouvy a vrácení vozidla. Dále máte právo na náhradu škody.
Pokud je prodejce rozumný, zabezpečí Vám bezplatnou výměna např. za slušný starší chladič. Pokud rozumný nebude, bude ho to stát spousty peněz navíc.
V takovém případě neváhejte, oslovte advokáta, nechte vypracovat znalecký posudek a podejte žalobu u soudu. S největší pravděpodobnost spor totiž vyhrajete.
Nenechte se ovlivnit bláboly, jak to bude nákladné a zdlouhavé, protože:
1) soudy už nejsou v ČR zase až tak pomalé jako bývaly,
2) náklady na advokáta a spor vůbec nakonec nejspíš bude muset zaplatit prodávající.
Věřte, že k soudu nakonec možná ani nedojde, chce to jen prodávajícího "umravnit", aby si nemyslel, že zákony nebude dodržovat. No a když to nepůjde po dobrém, tak ho to zkrátka potom bude stát něco navíc.
Podobnými spory se dlouhodobě zabýváme a většinou úspěšně! Hodně zdaru a rozum do hrsti.
Mechanik je filuta.
Novy chladic na Focuse 3000,-
Prace vcetne vypusteni a opetovneho napusteni chladici kapaliny, odpojeni a pripojeni trubek, odmontovani a namontovani vetraku, vymontovani a namontovani chladice je tak na hodinu, u lempla na hodinu a pul maximalne. Pri uctovani si cca 300 Kc na hodinu to cini maximalne 3500Kc celkem.
Ve Fordovskem servise s hodinovou sazbou 700,- to vyjde (matematicky) maximalne na ctyrku.
A nez se s bazarem, nebo s byvalim majitelem domluvite, tak projezdite a protelefonujete jednou tolik.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.