Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz, jedu po mezinárodní silnici o 3 pruzích a proti mě jsou ve 2pruzích auta která stojí v koloně. Já jedu proti nim v 1 pruhu a na jednou se v dostatecne vzdalenosti odemne (stihnul jsem bezpecne brzdit) začnou otáčet přes 2bílé čáry, dvě auta z kolony. Je za toto otáčení nějaký postih? Protože v zákoně je jenom o otáčení na dálnicích a silnice pro motorových vozidla!
viz.obrázek (jenom pro lepší pochopení)
Děkuji za odpověď

3x
Nepřerušovaná bílá čára Vám nic neříká? Také je to značka, i když jen "vodorovná". A dvojitá čára je ještě výstražnější, nebo spíš zákazovější ! Nehledejte "otáčení" a hlavně se nechovejte jako ti debilové... ! ![]()
""Podélná čára souvislá" (č. V 1a), "Dvojitá podélná čára souvislá" (č. V 1b); jsou-li značkou č. V 1a nebo značkou č. V 1b odděleny jízdní pruhy s protisměrným provozem, musí řidič jet vpravo od této značky; značku č. V 1a je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění, odbočování na místo ležící mimo pozemní komunikaci nebo vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci; značky č. V 1a se na stezce pro chodce a cyklisty označené značkou č. C 10a rovněž užívá pro oddělení pruhu pro chodce a pruhu pro cyklisty; značku č. V 1b je zakázáno přejíždět nebo ji nákladem přesahovat, pokud to není nutné k objíždění."
Ještě trošku upřesním význam v praxi:
Jednoduchou čáru můžete přejet, pokud odbočujete doleva na svůj pozemek (nebo třeba k pumpě, pokud tam není odbočovací pruh). Ale při výjezdu z pozemku nebo od pumpy už ji přejet (doleva) nesmíte.
A tu dvojitou nesmíte přejet ani při odbočení ke svým vratům. Je povoleno ji přejet, jen pokud je tam nepohyblivá překážka, kterou je nutné opatrně objet, aby v případě problému z komunikace nevzniklo parkoviště, jinak NE! Nesmíte ji přejet ani přesahovat nákladem, pokud nejste nucen objíždět. Cyklista ani traktor nejsou překážky, jen pomaleji jedoucí vozidla...
@2masoni ne, čára není zeď, proto zákon přesně definuje objíždění překážky, kdy je povoleno přejet i tu dvojitou čáru...
0x
Dobrý den, pokud tam byla plná čára, pak ano, tak je to špatně. Dvojitpu plnou čáru můžete přejet JEN pokud objíždíte překážku. Jednoduchou čáru můžete přejet při objíždění a odbočování.
0x
Jednou jsem v praze chtěl objet náklaďák, který couval a totálně zablokoval cestu a já jsem byl první a čekal jsem a za mnou byly už fronty. Nedalo mi to, chtěl jsem ho objet kvůli zachování plynulosti dopravy. Jen jsem vyjel, přejel jsem plnou čáru, hned majáček: policie - zamnou, policie - zamnou, zamnou. Stop Stop :D. Vystoupil maník, pane řidiči spáchal jste přestupek. (ten druhý policajt se radši vzdálil, protože věděl, že je to nic neni objet náklaďák). A tak mi dali litr pokutu -,- .. Takže už teď vím, že přes plnou čáru cesta nevede :D a musim stát třeba celý den, než se náklaďák, co vykládá věci uráčí odjet.. Stejně jak nejsou cajti, tak ho objíždim :D A jednalo se o jednu plnou čáru
No,když neznáš zákony,tak plať.Policajt to na Tebe zkoušel a vydělal.Osobně bych takového policajta poslal do někam a pokud by tomu nechtěl rozumět,mám možnost si opsat jeho číslo a stěžovat si na něj.Plná čára a to ani dvojitá není skutečně zeď.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.