Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak udělat matný povrch z lesklého

Od: otisk odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

mám koupil jsem si plastový rámeček. Po rozbalení zásilky jsem zjistil, že plast má povrchovou úpravu v lesku. Existuje nejaký jednoduchý způsob jak z tohoto povrchu udělat matný? Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, snad by to mohlo jít horkem - horko změní povrchovou strukturu plastu. Je to riziko, protože výsledek je nejistý, ale zkusit to můžete. Zase se to nesmí přehnat, aby se rámeček nekroutil nebo nezačal tavit - bude to práce pro zručného kutila. Další možnost by byla asi zkusit nějakou chemikálii nebo zdrsnění povrchu. Zdravím!

doplněno 04.07.14 17:54:

promon - souhlasím, ale problém bude udělat matný a stále hladký povrch. Zdrsnění povrch zmatní, ale bude asi horší údržba.

doplněno 04.07.14 17:57:

Pokud by šlo o zmatnění a lehké zdrsnění, tak bych zkusil písek na nádobí a tu žlutozelenou houbičku.

doplněno 04.07.14 18:28:

otisk - ale, to už Vám tady kolega navrhoval. Tedy, lehce zdrsnit, odmastit a stříknout autolakem.

Teplo je o držku, to se může zkroutit. napadá mě opískovat

ladinpraha*
hodnocení

0x

Plasty jsem běžně stříkal autoemailem ve spreji. Použil bych nějakou metalízu, případně jakýkoli mat.

doplněno 04.07.14 19:26:

Těžko říct, co bude vhodnější a lépe vypadat. Asi bych zvolil stříknout ho nějakou barvou, kontrastní k barvě autorádia. Vytvořil bych si originál, který nikdo jiný nemá a který se mi bude líbit.

praivo*
hodnocení

0x

Hodně jemný brusný papír nebo písek na nádobí a brousit a brousit...

otisk
hodnocení

Díky za tipy, ale jedná se o rameček pro neoriginální rádia. Problém je v tom, že když jsem tento rámeček objednával, tak jsem netušil, že existuje i lesklé a matné provedení. Daný e-shop nabízel jen jediný typ, ale nebylo u něj uvedeno zda je lesklý nebo matný, ale jak na svinu mi poslali lesklý a já potřebuji matný :(

Takže teď nastávájí 3 možnosti:

1. Poslat zpět a požadovat výměnu nebo vrácení peněz

2. Pokusit se daný rámeček nějak zmatnit

3. Vykašlat se na to a nechat to tak :)

Vzhledem k tomu, že tento rámeček je i součástí ovládacího panelu ventilátoru a klimatizace, kde jsou matná tlačítka, tak by to bylo asi blbý nechat tak v lesklé podob, zvláště když to půjde do nového auta.

Nepomohlo by to stříknout matem lakem (akrylem)?

erikch*
...bez základu na plasty můžete plast prestrikavat čímkoli a nebude to držet(náklady by ale jisté prevysily cenu rámečku)...pokud natě horkovzduch,velmi opatrné. nahrávat a "tapkat" klasickou molitanovou houbickou na nadobi-vznikne vám strukturovány povrch který zároveň i zmatovati...tímhle způsobem se velice efektně osetruji osoupane plasty. např.v kufru auta...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]