Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
stala se mi následující situace:
Jedu osobním autem, nemám bezpečnostní pás, vidím policejní vozidlo (ještě, než jej míjím, se připoutám bezpečnostním pásem), jedu dále, dojedu do sídliště, zaparkuji, opustím vozidlo a jdu dále. V tom přijede policejní hlídka s tím, že mne viděli nepřipoutaného. Sice bylo zřejmé, že jsem řídil já, ale jsem v takové situaci povinen předložit ke kontrole doklady? Je postup policie správný, když mi dá pokutu za nepoužívání bezpečnostních pásů po opuštění vozidla?
Nevím jak je to po právnické stránce, ale po stránce racionální. Pokutují vás za přestupek, který jste spáchal a nevadí, jestli v aute sedíte nebo ne. To by se zadržený zloděj pak mohl vymlouvat, že jej chytli u piva v hospodě, že banku vykradl včera. Prostě jste porušil pravidla silničního provozu a žádné vykrucování.
Dle mmne nemáte pravdu,ale zda-li to tak je dle legislativy nevím.Toto je jen přestupek a ne trestný čin.Zloději to také MUSÍ dokázat a ne tvrdit vy jste vyloupil banku!
Osobně bych se v tomto na ně vyprdl-nechytli jste mne při činu-jízdě bez zapnutého bezp.pasu!
doplněno 02.07.14 21:17:To Asd ale chytit někoho po zaparkování když je x metrů od auta není důkaz,okolo mého chodí denně stovky lidí NEBYL chycen při přestupku,něco jiného by bylo kdyby DOLOŽIL dokumentaci kda je jasně vidět,že jel bez pásů!
Osobně ,sám za sebe:
Pokud by mi toto tvrdil pošlu jej do ... tam kde se zádům přestává říkat záda! Protože si dávám pásy i když před panelákem kde bydlím přejíždím z jednoho stání na druhé blíž ke vchodu!
Právě že ho při činu chytli a viděn policistou je na úrovní důkazu. A hlavně be pásu jel, tak by taky měl bez keců zaplatit. Ohrožuje nejen svoje zdraví, ale i mojí peněženku - jeho případné léčení půjde z mých daní.
Český vy...kov, vůbec se nedivim že to tu vypadá tak jak to vypadá :-/
Bojuju jak můžu i proti ŘSD, Metrostavu atd. Bohužel většina lidí tu jen mele hubou a nic pro věc neudělá, proto se tu nic nezmění.
Stejně tak když vidim policajty měřit u cedule v poli, tak volám jejich šéfovi proč posílá zrovna tam a ne mezi mezi baráky nebo na začátek křižovatky kde to má smysl. Takže pánovi neradim jak se vykroutit, ale ať bez keců zaplatí a příště jede připoutanej.
To samé parkovací zóny v Pze - proč si pražáci nezvolí zastupitelstvo které tu oslovinu zruší?
A takových věcí je milion, jednoho s... že 90% národa jsou oslové a 10% to nepřeválcuje...
Postup je upraven, oprávnění policistů je přece v z. o P ČR, tam není o čem diskutovat, též 361/2000, ten máte znát!. Ale toto bylo ubohé, potřebovali udělit pokutu za každou cenu, asi měli smolný den. Jak vám to dokázali, když odmítnete, jak to budou dokazovat v přestupkovém řízení na obci? Můžete mít tmavé oblečení, pás nebude vidět aj. Pak je to otázka dokazování, a máte stejná práva, musí přestupek dokázat a je na úvažení správního orgánu (vizte přest. zák. a spr. řád). Ale i pak můžete až k soudu..
Lidi, lidi ... chcete po policii aby pomáhala a chránila, ale sami se snažíte ze všeho vyvléct. Potom ty kluky jen kamenujete ... fakt vás některé nechápu. Jinak samozřejmě, policista pokutovat může a pokud s tím Vy nesouhlasíte, tak se nechte oznámit do správního řízení, k pokutě, která bude vyšší, jelikož policajt má možnost domluvou (tedy 0,-) až 2.000,-kč, k tomu ještě přibude 1.000,- - 1.500,- za správní řízení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.