Nejste přihlášen/a.
Zdravím Vás,
zajímá mě jak mám uskladnit dobrou autobaterii kterou momentálně nepotřebuji,
mám ji schovanou ve sklepě a vím že za pár let jak mi odejte ta kterou mám momentálně v autě se určitě bude hodit,
Jak ji dobře uskladnit?Má to vůbec cenu?Díky
A něco málo o skladování od profesionálů:
- Baterie smí být skladována jen v plně nabitém stavu, v nenabitém stavu sulfatuje. Baterii je potřeba dobíjet, pokud klidové napětí klesne pod 12,5 V.
- Při použití přístroje pro udržovací nabíjení se možná doba skladování prodlužuje. Baterie je stále udržována plně nabitá, což je optimální způsob uskladnění na delší dobu.
- Baterie skladujte podle možností na chladném a suchém místě, nízké teploty zpomalují samovolné vybíjení. Teplota by neměla překročit 20° C.
Dokážete to uhlídat?
Jak píše CELP,olověný akumulátor je nutno skladovat v plně nabitém stavu.Ta teplota je sice důležitá,ale rozdíl mezi 12 a 20 st C nemá tak velký vliv.Největší nebezpečí tkví v sulfataci článků.Je to vlastně chemická reakce porovitého olova s kyselinou sírovou za vzniku síranu olovnatého.Ten vytvoří vrstvu nevodivé hmoty a tím se články znehodnocují.Je nutno udržovat baterii neustále v pracovním procesu.Vybíjet a nabíjet .Nejlepší je,připojit aku na nabíječku s řízením proudu,nastavit nabíjení s proudem asi 50 mA a s tímto nabíjením ji nechat celou skladovací dobu.Lepší by bylo,občas ji vystřídat v provozu automobilu.
JABRAKA
Nevím co je to pár let,baterie při dobrým zacházení vydrží cca.6let,doporučuju každý 2 měsíce nabít.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.