Nejste přihlášen/a.
Ahojky...
pět let jsem řídila nafťáka, nedávno jsem dostala benzín a jsem nešťastná z rozjídění :/ do prudších kopců mi to stále chcípá... připadám si jako v autoškole :// používám spojku s plynem, kdy při záběru spojky pomalu přidávám plyn,,, ovšem to nějak nefunguje... (pak mi samosebou začne blikat kontrolka zahřívání a olejnička:/)...
Každý motor má jinou charakteristiku výkonu, u ropáku se téměř běžně lze rozjet na volnoběh, bez plynu, u benzíňáku to zvládne řidič s většími zkušenostmi a citlivou levou nohou.
Zkuste prostě při rozjezdu přidat PŘED pouštěním spojky více plynu, sice to trošku "zařve", ale nechcípne to. Třeba na pražských křižovatkách je to "zařvání" ostatními řidiči tolerováno podstatně více, než chcíplý motor u auta, které blokuje rušnou křižovatku...
A časem (brzy) ten cit v noze získáte, věřte mi !
Zdravím, co je to za vozidlo? Pokud jste měla dříve něco ala 2.0 TDI a není máte například C3 1.0 (na se u nás dělá třeba autoškola), tak to věřím, že je katastrofa. S tím se někam do kopce rozjet je hrůza, do 12% kopce ve dvou bez nákladu jen na 2-3, na 4 a 5 rychlost ani nemyslet.
Zkuste to jinak (tak jako já - nejsem vyježděný...) Zatáhnu ruční brzdu, zmáčknou spojku, nastartovat, zařadit za 1, přidat plyn na cca 2-3 tis. otáček, dle kopce, držet otáčky, pomalu pouštet spojku, v jednom míste začnou pomalu klesat otáčky- zabírání spojky, nyní odbrzdit ruční brzdu - auto stojí, případně pomalu jede dopředu, pokračovat v pouštění spojky, kontrolovat otáčky (alespoň 2-2,5 tis.) Při této metodě auto nechcípá, nepocouvne ani o centimetr dozadu. Z mechanikářského hlediska asi nemá spojka moc radost...(ale dostává větší záběr - rozjíždění s plným vozíkem apod.)
Tento způsob praktikuji na "autě" Fabia 1,2 ...
Asi nemáte otáčkoměr. Stáhněte si okénko a poslouchejte motor. Je potřeba v záběru spojky déle setrvat a né to hned pouštět do plného spojení spojkou (když na pedálu nestojíte, je spojka spojená) při náznaku rozjezdu. Olejnička a akumulátor svítí v době, kdy je zapnutá elektronika klíčkem, ale motor stojí nebo má hodně nízké otáčky (nemaže,nedobíjí).
Většinou při špatném rozjezdu zhrubne zvuk motoru a začne se třepat v závěsech. To slyší i hluchý (vibrace), takže poslouchat motor a zbytečně ho nedusit rozjížděním jen se spojkou či v kombinaci spojka a málo plynu.
Ono se nedá napsat jednoznačně jak a co. Jen obecně. Pokud je spojka v záběru tzěsně před spojením, tak auto popojíždí, spojka prokluzuje a v ten moment se to buď udělá pomalu (s tou spojkou) a rozjede se z málem plynu nebo při prudším rozjezdu dáte více plynu a spojku pustíte ze záběru (ne s podlahy!) rychleji a auto se nezadusí.
Vždy je to o té synchronizaci nohou. Naftový silný motor tahá o spodní hranice otáček a nějaké blbé puštění spojky ho nezadusí. Maximálně roztřepe. Někdo to pochopí a někdo to neumí celý život.
Každopádně motor při tomhle rozjezdu s rotřepáním a hrubým zvukem blbě spaluje (zanáší se spal.prostor a sání, pokud je EGR) a silentbloky se unavují a později natrhávají až se urvou úplně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.