Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vůz na firmu, odkoupení, jak s dph

Od: ork* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, v únoru jsem zakoupil vůz přes firmu ve které pracuji. Z důvodu úspory dph (cca 15tis). Teď vzhledem k tomu, že ty peníze už mám, přemýšlím že bych si auto od firmy koupil. Auto jsem platil já , bez dph. Takže bych firmě musel dát to dph jeto tak? nebo bych musel platit něco víc? dá se to tak vůbec udělat? Musí být cena vozu stejná apod..?

Děkuji Ork.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Podle mě stačí sepsat klasickou kupní smlouvu mezi firmou, která auto nyní vlastní, a Vámi. Cena na které se shodnete musí být včetně DPH, pokud je firma plátcem. Obvykle by se firma měla snažit, aby prodej pro ni nebyl nevýhodný (aby majitel nemohl být podezřelý z tunelování, kdyby se firma dostala do problémů), ale jinak je prodejní cena výsledkem dohody obou kupních stran (může být i vyšší, nižší, stejná).

moto*
hodnocení

0x

Pokud je firma plátcem DPH, jakože bude, jak vyplývá z textu, zakoupila auto včetně DPH a toto ji bylo později vráceno. Dále jej ovšem vede ve svém účetnictví, bez ohledu na to, že je za vaše peníze. A pokud jej bude prodávat, musí z něj DPH zase odvést. Může jej prodat za nižší cenu, tedy i odvedené DPH bude o něco menší. Cena ale by neměla být nápadně nižší, mohlo by to popudit při ev. kontrole FU. Na auto jako základní prostředek se dělají i účetní odpisy které jdou firmě do nákladu a snižují dańový základ pro dań ze zisku. Za tu chvíli je ale odpis nepatrný. Takže pokud je firma opatrná, raději prodá prakticky za nákupní cenu, aby nepopudili finančáky a dań ji budete nucen doplatit.

Jsou to v podstatě takové chytristiky jak na stát vyzrát. Myslím, že pro tyto dotazy by měla být zvláštní rubrika: jak odrbávat stát

doplněno 19.06.14 06:49:

ork, nic ve zlém, neberte to osobně, na druhé straně zase stát odrbává nás, kde to jen jde, no a co je nejhorší, valnou část co vysaje, rozdrbá neúčelně a korupčně

v každém případě, dotaz byl s křížkem po fúnusu, nakonec si stát přijde na své a vy musíte řešít problém

já se s něčím podobným setkávám u motorek, kdy se na firmy kupují motorky pro rodinné příslušníky, tam je to ovšem výhodnější s tím, že motorky jsou osvobozené od silniční daně a pro mne výhoda, že se na prodej nevztahuje občanský zákoník a nemusím si lámat hlavu se zárukou dva roky, i když na druhé straně mne to až tak netrápí

ork*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za radu. Jen bych rád upřesnil, že mým chováním nešlo oto odrbrat stát, jen jsem ve chvíli koupě auta, neměl dostatek peněz a než si půjčit se nabídla tato varianta, o které jsem si myslel že je nejlepší.. Teď když zjišťuji , že budu muset platit silniční daň na auto, že by teoreticky neměl nikdo jiný s autem jezdit jak já. Mám docela obavy, a firmě vrátil DPH. nebo státu, jenom ať mám klid. Takže odrbat nechci nikoho a prodělat samozřejmě taky ne.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]