Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Skryté vady - nefunguje řídící jednotka

Od: roman123* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den, prosím Vás o radu.

V lednu letošního roku jsem prodal vozidlo přímo bez pomoci autobazaru. Tento týden mi kupující volal, že mu auto nejede a že mu auto nestartuje a že mu svítí všechny kontrolky.

Dnes přijel s tím, že má vozidlo v servisu, kde zjistili, že je rozbitá řídící jednotka a že nefunguje klimatizace. Před prodejí byl vyměňován kompresor za jiný s dvou letou zárukou (záruční list je vystaven). Může tyto věci u mě jako u prodávajícího nárokovat jako zkryté vady, když při prodeji bylo vše funkční? Loni po prázdninách jsem s tím vozem byl ještě v zahraničí na dovolené a vše fungovalo bez problémů.

Při prodeji byla provedena zkušební jízda

Děkuji za rady

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

dusatka*
hodnocení

2x

On je proti vám dost v nevýhodě, protože aby něčeho dosáhl, musel by ON vás žalovat a ON vám dokazovat, že vada byla již při prodeji. Podle mě jsou jeho šance na úspěch celkem malé, soudní vymáhání drahé, dlouhé, nejisté. Je dost pravděpodobné, že do toho nepůjde, ale může vám různě vyhrožovat, posílat dopisy přes právníky a tak.

celp*
hodnocení

0x

Může a do půl roku může odstoupit od smlouvy.Jediná možnost by byla velmi dobře napsaná prodejně-kupní smlouva.Elektronika je u ojetin nevyzpitatelná.Třeba u BMW je nová dražší než celá ojetina.(např.)

ondrasek*

Pokud vím tak ze zákona žádná záruka na použité zboží není! Pouze odpovědnost za vady:|

Odpovědnost za vady

U použitého zboží má prodávající odpovědnost za vady, které byly na voze prokazatelně v době jeho prodeje a na které kupujícího neupozornil. Rozdíl mezi zárukou u nového zboží a odpovědností za vady u zboží použitého spočívá v tom, že prodejce nového zboží nese plnou záruku bez ohledu na to, kdy závada vznikla, pokud se tak stalo v záruční době. Naproti tomu prodejce použitého zboží nese odpovědnost pouze za vady, které byly na zboží ( vozidle ) prokazatelně v době jeho prodeje, a na které kupujícího neupozornil ( skryté vady ). Při nákupu použité věci tudíž nezačíná běžet nová záruka v okamžiku jejího prodeje, ale prodávající má vůči kupujícímu odpovědnost za vady, na které ho neupozornil. U použitého zboží nelze požadovat stejnou záruku jako u věci nové a přitom zaplatit pouze zlomek pořizovací ceny.

Jinak pokud jste to neprodal na ičo tak to řeší občanský zákoník. A kupující by se s vámi musel soudit. Za 8let co jsem měl bazar tak mi vyhrožovalo několik lidí soudem a nakonec se nic nedělo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma auto nestartuje

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]