Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde ne/můžu zastavit

Od: hrosik* odpovědí: 27 změna:

Mám takový blbý dotaz. Doteď mi není jasné jak poznám, kde můžu zastavit. Nepočítám do toho značky, zákaz stání, zastavení. Mám tu smůlu, že jen přibrzdím auto, ani ho nevypnu a policajti hned za mnou. Když jsem začínala jezdit tak to bylo v zimě a já neuměla odmlžit sklo, vyjela jsem, a po minutě bylo zamlžený tak,že jsem neviděla na krok. Tak jsem popaměti odhadla,že se blíží zastávka,zastavila jsem, zapla jsem světla, že to mezitím nějak pořeším. Policajt hned za mnou,že tam stát nemůžu, což mně bylo celkem jasné (nestála jsem tam z dlouhé chvíle), ale to že prostě nic nevidím ho nezajímalo, asi by byl radši, kdybych tam obrážela auta v provozu, tak mi dal pokutu s tím, že přece když nic nevidím,tak nemám vyjíždět. Další případ se mi stal teď. Žádná značka zákazu stání tam není, auta tam normálně stojí, zastavím a oni zas za mnou tak přišel a že jestli mám vážný důvod tam stát, tak mu říkám že zdravotní a nechal to být, ale nepochopila jsem doteď, proč nesmím stát někde kde zákaz není. Budu ráda za každou radu.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

to asi není dotaz, to je zkouška poradců, jakou mají trpělivost. (nebo že by byli takoví neznalí řidiči- tomu nevěřím)

dusatka*
hodnocení

0x

Máte v tom teda pěkný hokej koukám. Přečtěte si zákon o provozu na pozemních komunikacích odpředu dozadu a pak ještě odzadu dopředu. BTW řidičák máte?;)

hrosik*
hodnocení

Ne nemám, píšu to sem jen tak z dlouhé chvíle

dusatka*

Tak si to prosím po sobě přečtěte. Ten dotaz ani zdaleka nevypadá, že ho napsal někdo, komu dali řidičák.

hrosik*
hodnocení

V tom případě by se spíš nabízela otázka jakto že jsem řidičák dostala, když můj dotaz je tak blbý. Zákon o provozu na pozemních komunikacích jsem četla. Doufám, že nehodláte polemizovat nad tím, jestli umím číst.

binka*

Ale vždyť vy sama uvádíte, že máte "blbý" dotaz ...na blbou otázku blbá odpověď.

hrosik*
hodnocení

Proč si neušetříte čas a odepisujete? Vaše odpověď mi nijak nepomohla a nic neobjasnila, tudíž je úplně zbytečná.

dusatka*

Fakt mi to tak připadá.

Zastavení a stání

§ 25

(1) Řidič smí zastavit a stát jen vpravo ve směru jízdy, co nejblíže k okraji pozemní komunikace, v jedné řadě a rovnoběžně s okrajem pozemní komunikace.

(2) Na pozemní komunikaci s jednosměrnym provozem smí řidič zastavit a stát vpravo i vlevo.

(3) Při stání musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro každý směr jízdy; při zastavení musí zůstat volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m pro oba směry jízdy.

(4) Při zastavení a stání nesmí řidič znemožnit ostatním řidičům vyjetí z řady stojících vozidel. Při zastavení a stání vedle vozidla s označením "Označení vozidla přepravujícího osobu těžce pohybově postiženou" musí ponechat boční odstup nejméně 1,2 m.

...

...

§ 27

(1) Řidič nesmí zastavit a stát

a) v nepřehledné zatáčce a v její těsné blízkosti,

b) před nepřehledným vrcholem stoupání pozemní komunikace, na něm a za ním,

c) na přechodu pro chodce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před ním,

d) na křižovatce a ve vzdálenosti kratší než 5 m před hranicí křižovatky a 5 m za ní; tento zákaz neplatí v obci na křižovatce tvaru "T" na protější straně vyúsťující pozemní komunikace,

e) v připojovacím nebo odbočovacím pruhu,

f) u zastávky tramvaje, autobusu nebo trolejbusu bez nástupního ostrůvku v úseku, který začíná dopravní značkou "Zastávka autobusu", "Zastávka tramvaje" nebo "Zastávka trolejbusu" a končí ve vzdálenosti 5 m za označníkem zastávky, a tam, kde taková dopravní značka není, ve vzdálenosti kratší než 30 m před a 5 m za označníkem zastávky; je-li prostor zastávky vyznačen vodorovnou dopravní značkou "Zastávka autobusu nebo trolejbusu" nebo "Zastávka tramvaje", platí tento zákaz jen pro vyznačený prostor,

g) na železničním přejezdu, v podjezdu a v tunelu a ve vzdálenosti kratší než 15 m před nimi a za nimi,

h) v místě, kde by vozidlo zakryvalo svislou dopravní značku nebo vodorovnou dopravní značku "Směrové šipky" nebo "Nápis na vozovce",

i) ve vyhrazeném jízdním pruhu,

j) v jízdních pruzích vyznačených na vozovce mimo pravého jízdního pruhu,

k) ve vzdálenosti kratší než 5 m od začátku a konce vodorovné dopravní značky "Podélná čára souvislá" nebo nástupního ostrůvku tam, kde by mezi touto dopravní značkou nebo nástupním ostrůvkem a vozidlem nezůstal volný alespoň jeden jízdní pruh široký nejméně 3 m,

l) na mostě,

m) v tunelu; to neplatí v případě nouzového stání na místě označeném dopravní značkou "Nouzové stání"; v případě nouzového stání musí řidič vypnout motor,

n) před vjezdem na pozemní komunikaci z polní nebo lesní cesty nebo z místa ležícího mimo pozemní komunikaci,

o) na vyhrazeném parkovišti, nejde-li o vozidlo, pro které je parkoviště vyhrazeno,

p) na tramvajovém pásu,

r) na jiných místech, kde by tím byla ohrožena bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména jízda ostatních vozidel.

(2) V době od 5.00 do 19.00 hodin je zakázáno stání tam, kde by nezůstal mezi vozidlem a nejbližší tramvajovou kolejnicí volný jízdní pruh široký nejméně 3,5 m.

(3) Na silnicích I. třídy a za snížené viditelnosti i na silnicích II. a III. třídy1) je mimo obec zakázáno zastavení a stání jinde než na místech označených dopravní značkou jako parkoviště.

(4) Na dopravním okruhu označeném dopravní značkou "Okruh" nebo "Změna směru okruhu" je zakázáno stání.

hrosik*
hodnocení

Děkuji, sice tohle jsem četla, ale i tak děkuji. Chtěla bych být muškou a vidět Vás jak jste všechno věděl s čerstvým řidičákem. Takže děkuji za ochotu.

...ale jestli jste toto četla, tak máte řidičák delší dobu. PáčDusatka (asi omylem) zkopírovala staré znění. Dneska je to už jinak.

Pročpak si toho nikdo nevšiml? Že by ten text nikdo nečetl, nebo ještě horší, že by jste to neznali?

hodnocení

0x

Já bych to zase tak nedramatizoval.Pisatelka ja zřejmě řidič začátečník.To se časem podá.

celp*

Nebuďte na ni zlí.Jistě se setkáváte dost často se situací kdy auta stojí všude.Navzdory zákonu, vyhlášce i dopravnímu značení.Jezdím denně a když vezmu takové Brno tak to by policajti nevyřešili ani za celý život.A když do toho vpálí nováček,nestačí se divit a mnohý rychle zvlčí.Zkuste se někoho zeptat proč tak zastavil a budete rádi když vás nepraští.

chlapci a děvčata, souhlasím, že každý řidič porušuje zákazy, někdy ano o tom neví. Ale nováček, kterému to tloukli do hlavy nemůže dát takovou otázku. Co dělala v autoškole?

Vážený pane,máte řidičský průkaz? Já ano,už 20 let a když si vzpomenu na svoje začátky,taky jsem udělal pár kravin.Když člověk vypadne z autoškoly,je rád,že řidičák vůbec udělal a pochybuji o tom,že by si všechno pamatoval.Je to stejné jako třeba začátky v novém zaměstnání.Taky hned všechno člověk nezná.Chce to čas a praxi.Věřím,že pisatelka přibývajícími roky nabude zkušeností a třeba bude lepší řidička než kdokoliv z nás.Je velice jednoduché se pošklebovat cizímu člověku.Styďte se!

Nemám zač se stydět, jestliže ale vyleze z autoškoly a neví kde se může stát a pak ještě píše ... jen si to podrobněji přečtěte.

Právě že vlastním ŘP od roku 1973 a mám naježděno jen malinko přes milion km. Kraviny dělá každý na silnici. Přirovnáním na pracovišti, je špatné, tam se to učíte, po autoškole to musíte znát!

Přeci se nebudete doučovat doma pravidla.

Souhlasím s každým, že praxi získáte časem, někteří nikdy!

Ale předpisy musí znát z autoškoly!

hrosik*
hodnocení

No vidím, že někteří jsou ty typy všechno vím, všechno znám. Pane Cukrář, přeštaňte už polemizovat nad tím, jakto že jsem mohla udělat autoškolu. Prostě ji mám. Tu vyhlášku jsem četla poprvé, jak se tu o ní někdo zmínil (četla jsem novou verzi na internetu) Představte si, že v autoškole to po mně nechtěli, stejně tak místo 800ti otázek na přípravu jsem nedostala ani polovinu, s tím že v té polovině co mi dali budou otázky na test. Takže prostě vůbec netuším co mi vlastně chybí za vědomosti. To co mně tam naučili vím, ten zbytek nevím.

doplněno 28.04.09 08:55:

Přestaňte mě tady urážet, tady jsme na poraďte. Zhola nic o mé autoškole nevíte, zabýváte se tím, jak to, že když jsem zrovna vylezla z autoškoly tak nic nevím. A kdo Vám řekl, že když jsem vylezla z autoškoly tak jsem hned jezdila? Hrajete si tady s doměnkami a děláte chytrýho. Vy jste sem nepřišel radit, ale urážet ostatní a dělat z nich idioty, aby snad vyniklo jak jste vy "chytrý". Ani jedna Vaše odpověď nebyla ničím přínosná. Pokud je ten zákon o pozemních komunikacích to jediné co upravuje kde se může stát atd., tak už dál psát nemusíte.

celp*

To nemyslíte vážně.Nezdá se mi že by ještě dneska fungovaly Fofrškoly.Takový postup autoškoly by byl na odebrání licence.

hrosik*
hodnocení

Já nevím co je fofr škola, jelikož tohle je jediná ve které jsem byla.:)

alf*
hodnocení

0x

všude s vyjímkou míst na kterých je to zakázáno.

sagit.cz/...

§ 25-27
zastavi na zastávce busu?

ostatní tam také stáli - až ostatní začnou skákat z oken tak půjdeš taky? Na dálku těžko soudit, ale ten policajt by jen tak z nudy nepřišel.

hrosik*
hodnocení

Nevím, jestli jsme se pochopili, ale na té zastávce jsem nestála s dalšími lidmi.:) Zastavila jsem tam, jelikož jsem měla problém, kterej jsem musela pořešit. To že nemám stát na zastávce mi je jasný, ale pokud jsem neviděla nic (když jsem vyjela, tak jsem samozřejmě žádný problém neměla, jinak bych nevyjela že), tak by se mi spíš hodila odpověď kde jsem teda měla zastavit. Ono na některých místech v Brně je dost přecpáno, takže asi stát a nechat za sebou kolonu nebude to pravé ořechové. Jinak ten zákon jsem si už přečetla a vím kde byla chyba, takže díky

katerina*
hodnocení

0x

Tak určitě značky z autoškoly znáte kde můžete a nesmíte zastavit. Teď udělali novinku že když je na silnici žlutá plná čára tak tam nesmíte zastavit ani zůstat stát a pokud je tam přerušovaná čára tak můžete jen někoho vyložit a hned odjet. Jinak někdo má holt smůlu na policii Tak hodně štěstí.

hrosik*
28.04.09 09:44
hodnocení

Díky moc :)

8976*
hodnocení

0x

Nic si z toho nedělejte - žadný učený z nebe nespadl, ale blbce jakoby shazovali, jak si děláte nehty?Hezký den...

hrosik*
hodnocení

Vy se zajímáte o manikůru? :) Tak to se to asi nedozvíte tady v rubrice auto-moto. Zkuste jít do nejen pro ženy. Vám taky hezký den

8976*

ale no tak, nemyslel jsem to zle berte to s nadhledem...

mobilman*
hodnocení

0x

Když se od policajtů necháte vyvnadit,tak je to pak prolbém...Každej předpis se dá nějakým způsobem obejít

jarda2*
hodnocení

0x

No pokud jde o ten vyhled, tak to podle me neni ani zastaveni, ani stani, ale zastaveni vozidla - to je kdyz nechce nikdo nastupovat ani vystupovat nebo slozit naklad, ale kdyz je napr. porucha, nevolnost atp... To lze samozrejme kdekoli, jen nevim, jestli je rozumne zrovna pri tehle zavade bezet umistit trojuhelnik - zdrzeni by se zmnohonasobilo, IMHO staci vystrazna svetla, ocistit a jet dal ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]