Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl byh se poradit jak poznám v jakém stavu je autobaterie?
Mám pouze volt /ampér metr, mohu to nějak podle tohoto měř. přístroje zjistit?
Nebo jak?Děkuji
Nejobjektivnější , nejjednoduššía vypovídající o stavu akumulátoru jehustota elektrolytu při plně nabitémakumulátoru (pokud to není tzv.bezúdržbový, kde se to nedá změřit). Hustota stářím plně nabitého akumulátoru klesá. Pokud je akumulátor v pořádku musí při nabíjení dosáhnout elektrolyt hustoty 1,28g/cm2 , měřeno hustoměrem. Minimální přípustná hustota při vybitém akumulátoruje 1,14 g/cm2. Předpokládá se , že nový akumulátor dosahoval uvedenou hodnotu plně nabitého stavu. Stářím akumulátoru se zmenšuje tato hodnota a nelze ji při nabíjení dosáhnout . Tedy hustota elektrolytu plně nabitího akumulátoru je ukazatelem jeho kapacity.Plně nabitý akumulátor je tehdy , když při nabíjení začne plynovat a v průběhu dalších 2 hod. se nemění hustota a napětí .Teplota akumulátoru nesmí přesáhnou 40°C , pokud ano snížit nabíjecí proud. Změření kapacity popsal p.jabraka.
doplněno 24.04.09 20:45:
Pane davide , prakticky jste mně předběhl vašim příspěvkem , když jsem svúj příspěvek psal.Souhlasím s vámi.
doplněno 25.04.09 09:07:
Děkuji za upozornění . Ano zmýlil jsem se vinou mojí nepozornosti při psaní . Samozřejmě správná jednotka měření hustoty elektrolytu je g/cm3 .
Plně souhlasím - hustoměr elektrolitu.
Jinak co já pozoruji je že nedostatečně dobíjím. Problém není v alternátoru, jak by jiní podotkli. Za vše může nízká teplota, krátké jízdy a 4x40W rádio + rozmrazování zadního skla + předního skla (Ventilátor).
Čím nižší teplota elektrolitu, tím hůř nebo skoro vůbec se baterie nabíjí - ztrácí schopnost se kvůli podchlazenému elektrolitu nabít. V zimě pokud klesne teplota pod bod mrazu tak na těch krátkých tratích - většinou 5km tam a zpátky, nebo 30km tam a zpátky se to prostě nedobije.
Doporučení pro údržbu akumulátoru říkají: Pro správnou činnost akumulátoru a využití jeho max.životnosti ,1x měsíčně dobít mimo vozidlo a 1x za 3 měsíce vybít a opětovně nabít. Zejména u vozidel v nepravidelném a řídkém provozu.
mě měřili baterii v servisu nevím co to bylo za přístroj ale osobně si myslím že to měří úbytek napětí při zátěži,takže pokud je k dipozici jen volmetr tak jak už to někdo popisoval změřit bez zátěže a při startování a jestli to klesne pod 10 V ,tak už to není dobrý hustoměr je taky dobrá věc ale dnes už jsou baterie bezúdžbové a tam vám je na prd,no a s tou radou jednou za 3 měsíce vybít a nabít je to sice pravda ale aby to někdo nepochopil laicky tak že vybít znamená dát na ni spotřebič a vycucnout ji nadobro,spíš jsem dejte rady kolik má mít Voltů plně nabitá na kolik ji je možno vybít,myslím že by to pomohlo víc než když se budete dohadovat v jakých jednotkách se měří hustota přece na hustoměru je vše napsané ,tak dotoho páni s titulem raďte
Automobilový akumulátor:.
Minimální přípustné napětí je 1,75V na článek. To je 10,5V u 12V akumulátoru
Max.mapětí , měřeno bez zátěže v průběhu nabíjení je 2,8V na článek.To je 16,8V u 12V akumulátoru.
u " starých kousků" rozsvítíme dálková světla a startujeme ..a podle intenzity poklesu svítivosti odhadneme stav baterie...
No tak to nevím... baterii mám zánovní, ale startér odebírá podle mne tolik proudu, že pokud by mi měla svítit při startu dálková světla, tak nejspíš zhasnou a pokud ne, tak dost možná nenastartuju... podivná rada...
davide, tak "nějak podivně" mě to zní taky, celá diskuze. Kdo z Vás kontroluje takto baterky u vozidel? A proč to kontrolujete?
Kontroluji ji tak před každým dobíjením a po něm, abych věděl, jak na tom který článek je, abych věděl, v jaké kondici ta baterka je celkově a zda je na čase začít se poohlížet po financích na jinou... Spokojenost? Jinak přeci není důležité řešit, proč se tazatelé o to či ono zajímají, ale poradit jim, jak na to. Ten start s dálkovými mi přijde ... hodně humpolácké až nesmyslné zjišťování stavu baterie. Hezký den Milane!
Davide, provozuji dvě vozidla a servisuji rodině další. Baterku kontroluji jen jednou, někdy dvekrát v roce. Hlavně před zimou, a když se něco děje. Měl jsem baterku, která nevydržela ani dva roky a rekord je 9 let!. Dříve se používali olejové kroužky na kontaktech, více údržby, dneska si jí nikdo téměř nevšímá!
Rovněž Vám, pane Davide, přeji hezký podvečer.
Davide, asi to bude jen naše diskuze, ale já si nedovolím vyvracet žádný Váš příspěvek.
Ono je těžko sdělitelné, když položím otázku a nevíte jestli myslím Vás, nebo Vás (všechny). Ach ta čeština.
Asi by to chtělo plně nabitou baterii připojit na žárovku daného výkonu.Třeba 100 W a vybíjet po dobu ,až viditelně zeslabí svícení.
Pokud je to baterie 40 Ah a vybíjecí proud by byl něco přes 10 A,měla by žárovka svítit asi 4 hodiny.Pokud vydrží svítit podstatně méně,je baterie špatná.To je způsob diagnostiky,kterou si může každý doma nastavit bez měřáků a speciálních postupů.
JABRAKA
Ještě pořád existuje možnost, že tazatel má klasickou údržbovou baterii, doposavaď se prodávají. Velice přesné měření je pomocí hustoměru, který se dá pořidit řádově za pár desetikorun. Vyšroubujete víčka baterie (tedy pokud je údžbová), natáhnete balónkem hustoměru elektrolit a ze stupnice vyčtete stav baterie. Špatná baterie ani po "plném" nabití (tj orientačně např. 40Ah baterie po 10h nabíjení 4A proudem) nebude vykazovat takovou hustotu elektrolitu, která označí 100% stav.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.